Vad får spolas ned i avloppet
Både i kommunens ledningsnät och i avloppsreningsverket har man stora problem med avfall och föroreningar som inte hör hemma i avloppet.
Kontakta oss
Skicka din fråga via webben
Detta medför onödiga kostnader och stundtals även negativ miljöpåverkan. Många tror att det är industrin som är den stora boven, men även hushållen bidrar med oönskade ämnen.
Det enda som får spolas ned i toaletten är sådant som kommit ur kroppen och toalettpapper som är anpassat för att kunna lösas upp i avloppshanteringen. Om du är magsjuk är det naturligtvis också tillåtet att kräkas i toaletten.
Inget farligt avfall
Om farliga kemikalier hamnar i avloppet kan de till att börja med förstöra ledningsnätet genom till exempel frätning. Än värre är det när föroreningarna når avloppsreningsverket där de kan slå ut reningsprocessen med följden att orenat vatten släpps ut. Slutligen är det så att vissa ämnen, i exempelvis läkemedel, renas dåligt i avloppsreningsverket och kommer därför ut i sjöar och vattendrag.
Tungmetaller och andra föroreningar som fångas upp i avloppsreningsverket hamnar slutligen i avloppsslammet som, om halterna blir för höga, inte längre kan läggas ut på jordbruksmark. Att farliga ämnen släpps ut i avloppet kan alltså påverka alla led i hanteringen av avloppsvatten.
Exempel på farligt avfall är: färg, nagellack, olja, lösningsmedel, läkemedel, cigarettfimpar, snus. Farligt avfall behöver lämnas på en miljöstation.
Skräp
Skräp/Avfall som visserligen är ofarligt i sig, kan ändå ställa till problem. Mycket skräp kan lätt fastna i ledningsnätets pumpstationer och därmed orsaka stopp och bräddning av avloppsvatten till närmaste sjö. Att reparera eller byta ut en pump kan vara mycket kostsamt, något som VA-abonnenterna får betala.
Skräp som tar sig till avloppsreningsverket hamnar oftast i "grovrensen" som ska skydda verket från just skräp, men en del saker kan ta sig förbi och kan då orsaka igensättning av ventiler och annat senare i reningsprocessen. Skräpet som samlas upp i grovrensen måste tas omhand på lämpligt sätt, till exempel deponi eller förbränning. Det är dyrt och jobbigt att hantera de stora skräpmängderna - det är mycket bättre att skräpet slängs i soporna istället. Ha alltid en papperskorg i badrummet!
Exempel på skräp/avfall som kan orsaka problem är: bomullstussar, "tops", dambindor, tamponger, kondomer, strumpbyxor, tygtrasor, tuggummi, pappershanddukar, gem, kattsand, leksaker, växtrester, fruktskal. Skräp ska kastas i en papperskorg.
Förbud i Täby
Att släppa ut saker eller ämnen som inte är anpassade för avloppet är förbjudet. Detta dels därför att det kan skada ledningsnätet, men också för att Käppala avloppsreningsverk inte vill ta emot det. Problemen som uppstår har ett pris, och det är alltid VA-abonnenterna som får betala i slutänden. Så hjälp oss att minimera utgifterna och att inte skada vår gemensamma miljö.