Avfall och återvinning
Det är kommunen som har ansvaret för att ta hand om det kommunala avfallet. I Täby görs det tillsammans med upphandlade entreprenörer som Urbaser och i samarbete med Sörab.
Kontakta oss
Skicka din fråga via webben
Urbasers kundtjänst
Har du frågor kontaktar du Urbasers kundtjänst direkt så hjälper de dig vidare.
Telefon: 08-408 080 70
E-post: kundtjanst.taby@urbaser.se
Urbaser kan svara på frågor gällande abonnemang, byte till mindre eller större kärl, frågor om hämtdagar, hämtveckor, om du vill anmäla hämtning eller utebliven hämtning samt har andra frågor som rör sophämtningen.
Om du ska flytta anmäler du ägarbyte till Urbasers kundtjänst via följande blankett.
Sophämtningstider
När hämtas sopor och avfall?
Urbaser hämtar sopor och avfall på vardagar klockan 07.00-22.00. Därför ska du låta din soptunna stå kvar även om den inte är tömd när du kommer hem.
Felanmälan för sopsug i Täby park
Om det behövs göras en felanmälan av sopsugen kontaktar du den upphandlade entreprenören Envac. Varje inkast har ett eget DV-nummer som du behöver lämna vid felanmälan.
Ring Envac: 010-265 00 00
Faktablad om avfall och återvinning
Till fastighetsägare av flerbostadshus och företag
Handbok för avfallsutrymmen, (avfallsverige.se)
Avfallshantering – tillgänglig, säker och estetisk, (boverket.se) (pdf)
Avfallsföreskrifter
Enligt lag ska kommunen ha en renhållningsordning. Den ska beskriva målen med avfallshanteringen, hur hämtningen ska gå till för olika typer av avfall samt specifika regler och undantag.
Renhållningsordningen i Täby kommun består av:
Avfallsplan 2021-2032
Avfallsplan 2021–2032 är en gemensamt framtagen avfallsplan för Täby, Danderyd, Järfälla, Lidingö, Sollentuna, Solna, Sundbyberg, Upplands Väsby och Vallentuna kommun. Avfallsplanen "Lätt att göra rätt" innehåller fem målområden som tillsammans ska bidra till en cirkulär ekonomi och cirkulär avfallshantering i norra Storstockholm. Målområdena heter System efter behov, Avfall förebyggs, Material cirkulerar, Matavfall samt Skräp och Nedskräpning.