Bostadsanpassning
Har du en bestående funktionsnedsättning som gör att du behöver anpassa din bostad för att kunna bo kvar? Då kan du ansöka om bidrag till bostadsanpassning.
Kontakta oss
Ställ din fråga via webben
Det här kan du få hjälp med
Det handlar om att du i din bostad ska kunna klara din vardag så självständigt som möjligt, till exempel att förflytta dig inomhus och ta dig in i och ut ur bostaden. Bidraget kan du få för att anpassa fasta funktioner. Det kan handla om att ta bort trösklar, sätta upp ett stödhandtag eller anpassa ditt badrum. Utanför bostaden kan det vara aktuellt att montera ramper eller installera en dörrautomatik.
Om du tänker byta bostad förväntas du välja en bostad som passar dig utifrån dina förutsättningar. Om du till exempel inte klarar att gå i trappor och väljer att flytta till ett hus med trappor kan du inte få bidrag för trapphiss.
För att få bidrag ska behovet av anpassning inte kunna tillgodoses på enklare sätt, till exempel med hjälpmedel.
Så här ansöker du
Du ansöker genom i e-tjänsten som finns högst upp på sidan. När du ansöker ska du bifoga ett intyg från arbetsterapeut, sjukgymnast, läkare eller annan medicinskt sakkunnig. Intyget ska styrka att de åtgärder du söker bidrag för är nödvändiga med hänsyn till din funktionsnedsättning. I vissa fall behövs även ett medgivande från din fastighetsägare.
Om du inte kan/vill använda e-tjänsten har du möjlighet att kontakta Täby kommuns kontaktcenter för att få en pappersansökan hemskickad med post eller på mejl.
Telefonnummer: 08-555 590 00
E-post: kc@taby.se
Frågeformulär
Handläggning och beslut
När alla handlingar inkommit gör kommunens handläggare en bedömning och fattar beslut i ditt ärende. Du som sökande kan få hjälp av kommunen att ta in offerter och fastighetsägarens medgivande.
Det är alltid den som ansöker som är beställare av arbetet. Därför gäller konsumenttjänstlagen (1985:716) mellan dig och den entreprenör som utför arbetet. Bidraget betalas ut efter att åtgärden är slutförd. Vid större ärenden gör handläggare en uppföljning.
Om du inte är nöjd med beslutet kan du överklaga. Du får information om hur du gör i ditt beslut.
För mer information läs Boverkets handbok för Bostadsanpassningsbidrag
Återställning av bostadsanpassning
Information om hur du återställer en bostad efter en bostadsanpassning.