Dödsfall och begravning
När du som anhörig eller vän mister en närstående finns det ofta mitt i sorgen och saknaden många praktiska frågor.
Kontakta oss
Ställ din fråga via webben
Vid ett dödsfall väljer många att anlita en begravningsbyrå för att ta hand om praktiska saker. Du kan också välja att ordna hela eller delar av begravningen själv. Mycket av vad som måste göras finns det regler och föreskrifter om, till exempel kring frågor som rör arv eller boende.
Anmälan om dödsfall
När någon har avlidit ska dödsfallet så snart som möjligt anmälas till Skatteverket. Läs mer om vad du behöver göra på Skatteverkets webbplats:
När en anhörig dör - Skatteverket
Begravningsavgift
Begravningsavgiften är den obligatoriska avgift som tas ut via den kommunala inkomstskatten och som bekostar begravningsverksamheten i Sverige. Begravningsavgiften täcker bland annat kostnader för gravplats i 25 år, kremation, ceremonilokal och gravsättning.
Ceremoni
En begravningsceremoni kan utföras på olika sätt. Om den avlidne varit medlem i Svenska kyrkan kan du välja en ceremoni enligt Svenska kyrkans ritual. Andra trossamfund har egna ceremonier. Du kan också välja en icke religiös (borgerlig) ceremoni.
Begravning enligt annat trossamfunds ordning eller borgerlig begravnings-ceremoni kan genomföras i cermeonilokalen Stillheten som ligger i närheten av Täby kyrka. Stillheten kan bokas för alla former av förrättningar, till exempel borgerliga begravningar, begravningar enligt Svenska kyrkans ordning eller enligt valfri tro
Ceremonirummet Hymnen, är en lokal utan religiösa symboler. Den är framför allt avsedd för borgerliga begravningar med få deltagare.
Stillheten - Täby församling, (svenskakyrkan.se)
Hymnen - Täby församling, (svenskakyrkan.se)
En begravning bör ske snarast efter dödsfallet. Gravsättning av kista och kremering måste ske inom en månad från dödsfallet. Vid särskilda skäl kan undantag beviljas av Skatteverket.
Gravplats
Oavsett vilken religion, kyrka eller livsåskådning du tillhör är det Svenska kyrkan, kyrkogårdsförvaltningen i Täby församling, som ansvarar för begravningsverksamheten och ordnar gravplatser åt dem som bor i Täby.
Begravningsombud
Begravningsombud finns till för dem som är utanför kyrkan, inte är troende eller tillhör en annan religion. Länsstyrelsen ordnar med begravningsombud som har i uppgift att ta in önskemål om begravningsverksamheten från de berörda som inte tillhör Svenska kyrkan. Ombudets uppgift är också att svara på frågor och ta emot synpunkter om begravningsverksamheten.
Bouppteckning
En bouppteckning är en sammanställning över den avlidnes tillgångar och skulder och ska göras vid en särskild förrättning inom tre månader efter dödsfallet. Bouppteckningen lämnas till skatteverket. Om tiden inte räcker ska det aktuella skattekontoret kontaktas för att söka om anstånd för längre tid.
Dödsboanmälan
Dödsboanmälan är en förenklad form av bouppteckning där socialtjänsten kan erbjuda hjälp och ekonomiskt stöd om dödsboets tillgångar inte räcker till begravningskostnader. En dödsboanmälan kan inte göras om det finns det mer än 5 000 kr kvar i dödsboet efter att dessa utgifter är betalda eller om det finns fastighet eller tomträtt i dödsboet.
Så här ansöker du
För att ansöka om en dödsboanmälan kontaktar ni som är dödsbodelägare den kommun där den avlidne bodde vid dödsfallet så fort som möjligt. Ni får då mer information om vilka uppgifter som behövs för att utreda dödsboets ekonomiska situation. Om den avlidne var gift eller registrerad partner ska det tas hänsyn till den avlidnes andel i det gemensamma giftorättsgodset och därför behöver den efterlevandes tillgångar redovisas. Efter utredning och om förutsättningar finns görs en dödsboanmälan som skickas till skatteverket. En kopia på dödsboanmälan skickas till dig som anhörig.
Dödsboets tillgångar
De tillgångar som finns i dödsboet ska i första hand användas till begravningen och andra kostnader som hör ihop med dödsfallet. Vänta därför med inbetalning av räkningar och stoppa de betalningar som ligger på autogiro tills dess att dödsboutredningen är klar. För att slippa få påminnelser och kravbrev kan ni ta kontakt med aktuella fordringsägare för att informera om att dödsfallet inträffat och att det är ett dödsbo under utredning. Om det saknas tillgångar för betalning av de skulder som blir kvar finns möjlighet att få dessa avskrivna.
Om det saknas anhöriga
Om den avlidne saknar anhöriga eller det är osäkert om det finns några anhöriga ska dödsboutredaren i kommunen informeras. Detsamma gäller om det finns anhöriga som inte klarar av förvaltningen av dödsboet. Dödsboutredaren ansvarar då för den tillfälliga förvaltningen av dödsboet.