Unga
Täby kommun erbjuder olika typer av stöd till unga. Här har vi samlat information för dig som är ung och var du kan vända dig för att få hjälp i olika frågor.
Kontakta oss
Ställ din fråga via webben

Det kan finnas många anledningar till att du behöver någon att prata med eller vända dig till. Det kan handla om små som stora saker. Allt från att det är svårt med kamrater, svårt i skolan, problem hemma i familjen eller att du blivit utsatt för brott.
Om det är något som oroar dig eller som inte känns bra så försök prata med någon vuxen som du har förtroende för. Om du går i skolan kan du prata med någon i elevhälsoteamet, till exempel kuratorn, skolsköterskan eller din lärare. Du kan också vända dig till ungdomsmottagningen, ringa till BRIS (barnens hjälptelefon) eller kontakta BUP i Täby.
Stöd för unga
Om du mår dåligt kan du ringa till mottagningsgruppen inom socialtjänsten. Beroende på hur din situation ser ut och vad det är du behöver hjälp med kan socialtjänsten tillsammans med dig komma fram till vad du behöver.
Telefon: 08-555 593 34
Fältgruppen arbetar för och med alla ungdomar i kommunen. Den huvudsakliga uppgiften är att synas och finnas till för ungdomar som bor, går i skolan eller bara vistas i kommunen.
Barn – och ungdomslinjen på inspektionen för vård och omsorg (IVO) ska se till att socialtjänsten och hälso- och sjukvården följer de lagar och regler som finns. Om de du träffar där inte lyssnar eller om du tycker att dina rättigheter inte respekteras kan du vända dig till IVO för att:
- Fråga om dina rättigheter
- Berätta om det som inte fungerar bra i socialtjänsten eller i hälso- och sjukvården
Du kan ringa, mejla eller chatta anonymt.
Täby ungdomsmottagning är till för dig mellan 12-22 år. Vi välkomnar alla: tjejer, killar, transpersoner och andra. Vi har tystnadsplikt och alla besök hos oss är gratis.
Är du under 18 år och behöver akut psykiatrisk hjälp kan du under vardagar vända dig till BUP i Täby.
Måndag-fredag: 8.00-16.00
Telefon: 08- 514 523 00
Besöksadress: Näsbydalsvägen 23, 1 tr
Behöver du akut hjälp under vardagar efter klockan 16.00 och helger vänder du dig till BUP:s akutenhet på Södersjukhuset i Stockholm.
Telefon: 08-616 69 00
Besöksadress: Sachsgatan 10, Hus A
Jourhavande kompis är en chattjour för dig under 25 år. Här kan du prata om precis vad som helst. Chatten är öppen under vardagar mellan 18.00-22.00 och helger 14.00-18.00.
Du som är under 20 år och har funderingar eller problem som handlar om alkohol och droger kan kontakta Mini-Maria Täby för hjälp och stöd.
Stödcentrum finns till för dig mellan 13-23 år som varit med om hot, våld eller övergrepp och behöver stöd i hur du ska hantera det.
Ring, mejla eller chatta med Bris - de har alltid öppet - även på natten
Du som är under 18 år kan ringa BRIS och få prata med en vuxen om precis vad som helst. Samtalet syns inte på telefonräkningen.
Telefon: 116 111
Du kan också mejla eller chatta med Bris.
Prata med andra unga i Forum, läs, kolla in filmer och lyssna på poddar om viktiga ämnen.
Barnkonventionen- så jobbar vi!
Alla människor har rättigheter, men barn har sina egna. De handlar både om barnets rättigheter, föräldrars ansvar och samhällets skyldigheter.
Mycket hjälp och stöd finns i Täby. Här finns socialtjänsten, där många barn och familjer får hjälp. Både föräldrar och barn kan kontakta socialtjänsten. Socialtjänsten kan hjälpa en familj på många olika sätt. Det vanliga är att man kommer överens om vilket stöd som passar bäst.
Vill du veta mer om vad socialtjänsten är? Kolla in webbplatsen koll på soc
Socialtjänsten jobbar efter Barnkonventionen. Det görs med något som heter barnrättsperspektiv och genom en prövning av barnets bästa.
Barnrättsperspektiv: innebär att vi ser barn som rättighetsbärare. När vi jobbar med barnets rättigheter och ser till barnrättsperspektivet, ska beslut och arbetssätt följa barnkonventionens bestämmelser.
Prövning av barnets bästa: är en hjälp för beslut som fattas i frågor som rör barn direkt eller indirekt. Prövningen visar vad som är barnets bästa i en viss fråga och vid beslutet, prioriteringen, ska barnets rättigheter och intressen väga tungt. Här är det viktigt att din röst blir hörd och att du får vara med under utredningen som skrivs om dig.
Läs mer om barnkonventionen på Barnombudsmannens webbplats.