Säkrare skolvägar
Det är viktigt att vägen till skolan är säker och trygg både för elever, vårdnadshavare och personalen på skolan. Därför arbetar Täby kommun aktivt för att öka trafiksäkerheten och tryggheten runt skolorna.
Kontakta oss
Ställ din fråga via webben
Skolvägsprojektet
Skolvägsprojektet genomförs årligen på olika skolor i Täby. Trafikenheten gör platsbesök på berörda skolor. Eleverna får också berätta vilken väg de tar till skolan samt beskriva platser utmed sin skolväg som de upplever som otrygga. Svaren ligger sedan till grund för trafiksäkerhets- och trygghetshöjande åtgärder som kommunen gör. För att få en så trafiksäker väg som möjligt till skolan räcker det inte att bara bygga om gator och gångbanor. Även trafikanternas beteende behöver förändras. Vuxna har en viktig roll i det arbetet.
Ellagårdsskolan
År 2023 är det eleverna på Ellagårdsskolan som har fått tycka till om trafikmiljön vid sin skola. Eleverna uppskattar övergångsställen och friliggande gång- och cykelbanor som finns kring skolan. Eleverna tycker att det är rörigt och många bilar på Ellagårdsvägen vid avlämningen på morgonen. I vissa korsningar upplever elever att det är dålig sikt, vilket leder till inbromsningar och en känsla av osäkerhet. Elever som cyklar till skolan upplever att det finns sträckor som det är trångt på. Kommunen kommer under 2024 att arbeta med åtgärder för att förbättra trafikmiljön runt skolan.
Arrangera ett gå- och cykeltåg
I ett gå- eller cykeltåg färdas man tillsammans. Flera familjer turas om att följa sina egna och andras barn till skolan. Ju fler barn som går eller cyklar till skolan, desto mindre biltrafik kring skolan, färre utsläpp och mer aktiva barn. Studier visar att barn som går eller cyklar till skolan på morgonen blir piggare, friskare och koncentrerar sig bättre under lektionerna. De barn som går eller cyklar tillsammans till skolan får även tillfälle att prata av sig innan skoldagen börjar. En annan fördel är att barn som bor nära varandra får chansen att lära känna varandra. Alla går inte i samma klass, så gå- och cykeltåget kan vara en bra början till kontakt.
Så här kan man göra:
- I klasslistan kan du hitta familjer som bor i närheten eller ta upp frågan om att starta gå- eller cykeltåg på nästa föräldramöte.
- Gör ett schema och bestäm vilka dagar och tider som ska gälla, vad som gäller om någon blir sjuk och om det finns möjlighet att ta hjälp av äldre syskon eller mor- och farföräldrar.
- Bestäm en eller flera "hållplatser" där gå- och cykeltåget startar eller ska stanna för att plocka upp flera.
- Gör gärna ett schema för hela terminen.
- Fyll i kontaktuppgifterna.
- Fyll i schemat