Trafik- och hastighetsdialog
Höga fordonshastigheter är ett problem på många platser i kommunen. Täby kommun genomför därför hastighetsdialogen årligen. Syftet med projektet är att förbättra hastighetsefterlevnaden.
Kontakta oss
Ställ din fråga via webben
Projektet har lett fram till flera hastighetsdämpande åtgärder men en viktig faktor för att öka trafiksäkerheten är att med hjälp av dialog förändra beteenden i trafiken. Projektet genomförs i samverkan med polisen, Trafikverket och i dialog med Täbyborna.
Att öka hastighetsefterlevnaden är av stor vikt för att kunna förbättra säkerheten på Täbys gator och vägar. Det är en återkommande fråga som aktualiseras årligen så länge det finns vårdslösa trafikanter på Täbys vägar – många trafikanter kör för fort.
För att öka trafiksäkerheten genomför vi olika trafikåtgärder. Men den viktigaste faktorn för en ökad trafiksäkerhet är att förbättra trafikanters (bilister, cyklister, gångare) beteende. Genom att Täbys invånare involveras i hastighetsdialogen så är förhoppningen att acceptans och förståelse för föreskrivna regler ska öka.
Hastighetsdialogen 2020
Under 2020 har du möjlighet att lämna synpunkter till kommunen på hur trafiken kan bli säkrare. Synpunkterna tas sedan hand om enligt följande:
- Alla inkomna synpunkter utreds under året (jan-nov).
- I december presenteras en analys över alla ärenden inklusive mätresultatet.
- Eventuell implementering av trafikåtgärder påbörjas efter politikernas beslutsfattande på våren 2021.
Hastighetsdialogen 2019
Under 2019 har Täby kommun tagit emot 108 ärenden från invånare om trafiken på kommunala vägar i Täby. Med dessa som underlag har Täby kommun genomfört flera trafiksäkerhetsundersökningar under året. Resultatet från dessa används när kommunen tar beslut om lämpliga åtgärder i trafiken.
I dokumentet - Beslutade åtgärder 2020- kan du ta del av de trafiksäkerhetsåtgärder som beslutats utifrån resultatet av trafikdialogen 2019 som kommer att utföras under 2020.
Sammanställning resultat
2019 års trafiksäkerhetsundersökningar visar att på 1 av 3 undersökta vägar förekommer alarmerande hastigheter som påverkar trafiksäkerheten negativt. Detta eftersom trafiksäkerhetsmåttet, 85 percentilen, tyder på en hastighetsnivå som är 40 km/h på 30- vägar och 57 km/h på 50- vägar.
På en del vägar är kontrollmätningar utförda med syfte att undersöka eventuella systematiska fortkörningar. I presentationen finns detaljerad sammanställning av samtliga 108 utförda hastighetsundersökningar fördelade efter aktuella vägar, trafikflödet och hastigheter totalt samt efter olika körriktningar.
Tidigare år
Hastighetsdialogen 2018
Under 2018 har Täby kommun tagit emot 115 ärenden från invånare om trafiken på kommunala vägar i Täby. Med dessa som underlag har Täby kommun genomfört flera trafiksäkerhetsundersökningar under året. Resultatet från dessa används när kommunen tar beslut om lämpliga åtgärder i trafiken.
Beslutade trafiksäkerhetsåtgärder
I dokumentet nedan kan du ta del av de trafiksäkerhetsåtgärder som beslutats utifrån resultatet av trafikdialogen 2018 och som kommer att utföras under perioden maj till november 2019.
Sammanställning resultat
2018 års trafiksäkerhetsundersökningar visar att på 1 av 3 undersökta vägar förekommer alarmerande hastigheter som påverkar trafiksäkerheten negativt. Detta eftersom trafiksäkerhetsmåttet, 85 percentilen, tyder på en hastighetsnivå som är 39 km/h på 30- vägar och 58 km/h på 50- vägar.
På en del vägar är kontrollmätningar utförda med syfte att undersöka eventuella systematiska fortkörningar. I presentationen finns detaljerad sammanställning av samtliga 115 utförda hastighetsundersökningar fördelade efter aktuella vägar, trafikflödet och hastigheter totalt samt efter olika körriktningar.
Trafiksäkerhetsprojekt i Skarpäng
Under 2014 genomfördes ett pilotprojekt i Skarpäng med målet att öka hastighetsefterlevnaden på vägarna i Skarpäng.
Hastigheten är den faktor som spelar störst roll för utgången av en trafikolycka. Skillnaden mellan 30 km/h och 50 km/h kan tyckas liten, men stoppsträckan är dubbelt så lång vid 50 km/h jämfört med 30 km/h.
Dialog med invånare resulterade i att så kallade portaler placerades ut på de platser i Skarpäng där hastighetsbegränsningen övergår från 50 km/h till 30 km/h. Portalerna smalnar av vägen och sänker hastigheten. Varje portal består av två skyltbågar på varsin sida vägen med symbolen 30 km/h och texten "för säker väg".
Hastighetsmätningar gjordes före projektstart samt ett år senare vid portalerna samt vid sju strategiskt utvalda vägsektioner utan farthinder för att se om farthindren hade någon positiv inverkan på hastigheterna. Avsikten var undersökning av trafiksituationen före och efter placering av portalerna med fokus på bilisternas beteendepåverkan och respekt för den högsta tillåtna hastigheten.
Undersökningen visar inte eftersträvat samband mellan åtgärden och bilisternas acceptans för den tillåtna hastigheten 30 km/tim. I de sju undersökta platserna är de erhållna resultaten följande: vid en mätpunkt är hastigheten opåverkad, vid två mätpunkter noteras en viss höjning samt vid fyra mätpunkter noteras en måttlig sänkning. En betydande hastighetsreducering som förändrar trafiksäkerheten kan inte konstateras.
Sammanfattningsvis kan konstateras att skyltbågarna som enda åtgärd inte avsevärt påverkar bilisternas beteende. Resultatet tyder på att portalerna som understryker 30-vägsentré i kombination med övriga fysiska trafikåtgärder och elektroniska skyltar skapar en trafiksäkrare miljö
Därmed är pilotprojektet i Skarpäng avslutat. Detta på grund av att det resultatet tyder på bilisternas otillräckliga respekt för portalerna och budskapet 30 km/h för säker väg. Syftet med åtgärderna har varit hastighetsreducering som i regel leder fram till minskade risker för trafikolyckor med personskador samt lägre skadeföljder.