Skolskjuts
Elever i förskoleklass, grundskola, anpassad grundskola (tidigare grundsärskola) och anpassad gymnasieskola (tidigare gymnasiesärskola) som är folkbokförda i Täby omfattas av bestämmelserna om skolskjuts i Täby.
Kontakta oss
Ställ din fråga via webben
Skolskjuts ges i första hand via kollektivtrafik, men om det finns särskilda skäl kan man få skolskjutstransport eller i vissa fall självskjuts, som innebär att vårdnadshavaren själv skjutsar sitt barn mot ekonomisk ersättning. De villkor som måste vara uppfyllda för att en elev ska ha rätt till skolskjuts är olika omfattande beroende på vilken skola eleven går i.
Bestämmelserna om skolskjuts finns i skollagen och i kommunens riktlinjer. Täby kommuns riktlinjer är generösare än skollagen för elever i resursskola, anpassad grundskola (tidigare grundsärskola) och anpassad gymnasieskola (tidigare gymnasiesärskola). Läs igenom Täby kommuns riktlinjer för skolskjuts innan du ansöker.
Skolskjuts med kollektivtrafiken
Skolskjuts beviljas för ett läsår i taget och sker i första hand med kollektivtrafiken. I vissa fall beviljas skolskjuts genom skolskjutsfordon, eller att vårdnadshavaren kör med egen bil.
Om din ansökan beviljas köper du som vårdnadshavare själv in terminsbiljett för skolungdom, reducerat pris, på SL. Du får sedan ersättning av kommunen för ditt utlägg. Glöm inte att registrera kortet på Mitt SL så ersätter SL kortet vid förlust. Täby kommun ersätter inte förlorade kort.
Skolskjuts med skolskjutsfordon
Om man blir beviljad skolskjuts med skolskjutsfordon innebär det att kommunen ser till att eleven får skjuts till och från skolan. Detta sker enligt schema när det gäller både tid och plats. Beställda resor som inte kan användas ska avbeställas till Samtrans i så god tid som möjligt.
Permanenta ändringar på grund av ändringar i skolans schema hanteras i första hand av skolombudet. Kontakta annars Täby kommun. Ändringar på grund av privata skäl kan tyvärr inte göras.
Om du behöver kontakta Samtrans
Samtrans beställningscentral
Telefon: 08-522 500 00
Telefontid: vardagar 6.30-19.30 och lördag-söndag 8.30-19.30. Övrig tid telefonsvarare.
Sms för av- och påbokningar: 070-754 63 57
Ange följande information:
- ResenärsID
- Av- eller påbokning
- Datum för resa
- Tid för resa
App för smartphones "Samtrans resor"
Appen "Samtrans resor" gör det möjligt att själv av- och påboka befintliga turbundna resor via en smartphone. Appen finns för både iPhone- och Androidtelefoner. Du laddar ner appen direkt i din telefon via App Store eller Google Play.
Inloggningsuppgifter
För att få tillgång till appen "Samtrans resor" och kundwebben behöver resenär eller målsman beställa inloggningsuppgifter på Samtrans webbplats.
Frågor och svar kring skolsjuts
Skolskjuts beviljas inte till den vårdnadshavaren som bor utanför Täby kommun.
Enligt skollagen finns ingen rätt till skolskjuts till en friskola i en annan kommun. Enligt Täby kommuns riktlinjer beviljas under vissa förutsättningar skolskjuts till fristående resursskola, särskola eller gymnasiesärskola i en annan kommun. Se riktlinjerna för mer information.
En elev som går i skolan i Stockholms län och flyttar till Täby i samband med att eleven börjar i årskurs 9 och uppfyller något av kriterierna (till exempel avstånd mellan hemmet och skolan på minst fem kilometer) beviljas SL-kort. I övrigt finns inga särskilda regler för elever som flyttar till Täby, utan samma regler gäller som för övriga elever i Täby.
Enligt skollagen gäller bara skolskjuts till och från skolan. Kommunerna behöver därför inte bevilja skolskjuts till elever som går på fritids. Enligt Täby kommuns riktlinjer beviljas ändå skolskjuts till elever som går på fritids. Observera att detta gäller enbart under skoldagar.
Under skollov och andra dagar då inte skolan har någon verksamhet går inte skolskjutsen förutom för elever som är beviljade lovskjuts.
Anmäl skadan
Vårdnadshavaren gör en skadeanmälan för barn och ungdomar under 18 år. Anmälan kan göras digitalt och via pappersblankett.
Läs mer om olycksfallsförsäkring
Förlorad, förstörd eller stulen terminsbiljett ersätts inte av kommunen, utan av SL:s förlustgaranti.
Vårdnadshavare eller elev måste själv registrera kortets kortnummer på SL:s hemsida för att få tillgång till förlustgaranti.
SL tar beslut om villkoren för förlustgaranti.
Terminsbiljett gäller på vardagar, alltså helgfri måndag - fredag mellan klockan 04.30 och 19.00. Du kan själv hos SL komplettera terminsbiljetten med en fritidsbiljett, vilket innebär att du kan resa dygnet runt alla veckans dagar.
Om ditt barn blir sjuk under skoltid har skolan ansvar för att ta hand om ditt barn på bästa sätt till dess vårdnadshavare hämtar och därmed tar över ansvaret, eller om skolskjutsen genomförs enligt ordinarie schema.
Om skjutsen inte ska genomföras enligt ordinarie schema är det vårdnadshavarens ansvar att avboka den. Ombokning av skolskjutsen kan inte ske.
Utgångspunkten är att ingen skolskjuts genomförs under lov.
Elever som har skolskjuts på grund av trafikfarlig väg eller långt avstånd till skolan har inte rätt till lovresor. Elever i grundsärskolan har däremot rätt till lovresor. Även elever i grundskolan som har skolskjuts på grund av en funktionsnedsättning och därför har särskilda behov av lovverksamhet har rätt till lovresor.
Observera att från och med höstterminen det år eleven fyller 13 år krävs istället ett beviljat LSS-beslut för att få lovresor. Resorna beställs då av socialtjänsten i Täby kommun.