Buller
Buller är oönskat ljud. Ljudet kan komma från till exempel trafik (bilar, tåg, flyg), industrier eller restauranger.
Kontakta oss
Skicka din fråga via webben
Buller är ett problem i de flesta storstadsområden och kan leda till hälsoproblem som exempelvis skadad hörsel, sömnproblem och stress. I Täby kommun ansvarar stadsbyggnadskontoret för bullerfrågor vid ny planering samt för bullerstörningar från kommunens vägar.
Problem med buller
Buller är den miljöstörning som berör flest människor i Sverige. Buller kan påverka hälsan både direkt och indirekt. Direkta effekter är till exempel nedsatt hörsel och öronsus (tinnitus). Indirekta effekter är sömnstörningar, förändrat blodtryck och stress. Andra indirekta effekter är att det kan vara svårt att uppfatta vad någon säger och man kan få svårt att koncentrera sig när det bullrar.
Lågfrekvent, kontinuerligt buller lägger man ofta inte märke till när det pågår, men man känner en lättnad när det upphör. Det kan till exempel vara ljud från fläktar och ventilation. Lågfrekvent buller kan redan vid ganska låga nivåer ge huvudvärk eller koncentrationssvårigheter. Lågfrekventa ljud alstras också naturligt i landskapet, bland annat från havets vågor.
Om du har klagomål
Om du har klagomål som rör buller ska du i första hand vända dig till verksamhetsutövaren eller fastigetsägaren.
- Kommer bullret från Roslagsbanan vänder du dig alltså till SL
- om bullret kommer från en statlig väg till exempel E18 så vänder du dig till Trafikverket
- om bullret kommer från någon av kommunens vägar vänder du dig till samhällsutvecklingskontoret i Täby.
- om bullret kommer från en verksamhet vänder du dig till verksamhetsutövaren och,
- om bullret uppkommer i fastigheten du bor i vänder du dig till fastighetsägaren.
- Klagomål på buller och annan störning eller oro för utökad flygtrafik ska i första hand riktas till Swedavia.
Om du anser att du inte blir hjälpt av verksamhetsutövaren så kontaktar du kommunen.
Bidrag för att minska buller
Om du störs av buller från trafiken på kommunens vägar och om bullret är högre än 60 dB(A) kan du få ett ekonomiskt bidrag till åtgärder för att minska bullret. Åtgärder för att minska buller kan till exempel vara att sätta upp ett plank mellan vägen och ditt hus, eller att sätta in extra fönsterrutor i dina fönster.
Bidrag ges för åtgärder i äldre bebyggelse där buller ej hanterats i planering och byggande. I nyare planer hanteras buller i planläggning och byggande enligt gällande riktvärden.
För att du ska få ta del av bidraget krävs dock att du har ljudnivåer på 60 dB(A) ekvivalent ljudnivå eller högre vid ditt hus och att bullret kommer från någon av kommunens vägar. Kontakta oss på stadsbyggnadskontoret så ser vi om du har rätt att ta del av bidraget eller ej.
För att minska bullret kan du till exempel sätta in en extra fönsterruta i dina fönster eller sätta upp ett plank mellan ditt hus och vägen.
Sök bidrag för åtgärd mot buller
Bullerskyddsprogram
I Täby finns ett bullerskyddsprogram som visar hur vi i kommunen ska minska störningar från trafikbuller. I programmet beskriver vi hur buller ska hanteras när vi bygger nytt och hur vi ska hantera buller i befintlig bebyggelse. En ny kartläggning av buller i Täby är under framtagande. Vi kommer under hösten 2016 påbörja en översyn och uppdatering av vårt bullerprogram utifrån den nya kartläggningen.