Så går en utredning till
När socialtjänsten får veta att ett barn kan behöva hjälp gör en socialsekreterare en utredning tillsammans med familjen.
Kontakta oss
Ställ din fråga via webben
En utredning hos socialtjänsten går ut på att ta reda på barnets behov av stöd eller skydd. En socialsekreterare pratar med barnet, föräldrarna till barnet och vid behov även andra personer för att få en bild av barnets livssituation. Socialtjänstens arbete bygger på ett nära samarbete med föräldrarna för att tillsammans komma fram till lämpligt stöd.
Utredningsmetoden Barns Behov i Centrum (BBiC)
Vid samtalen använder socialsekreteraren dokumentationssystemet BBiC (Barns Behov i Centrum). Metoden innebär en kartläggning av:
- barnets behov utifrån fyra livsområden
- föräldrarnas förmåga att tillgodose barnets behov
- familj- och miljöförhållanden som kan inverka på barnet och föräldrarnas förmåga
Tid för utredning
En utredning ska vara klar inom fyra månader. Utredningen avslutas med att socialtjänsten gör en bedömning utifrån den insamlade informationen. Bedömningen ligger sedan till grund för beslut om barnet och föräldrarna ska erbjudas hjälp genom socialtjänsten och i så fall vilken hjälp.
Målsättningen är att föräldrar, barn och socialtjänsten ska vara överens om vilken hjälp familjen behöver.
Din rätt att överklaga
Om du inte är nöjd med det stöd du erbjuds kan du överklaga. Du skickar då en skriftlig överklagan till Täby kommun inom tre veckor efter att du fått beslutet.
I överklagan behöver du ange vilket beslut som överklagas och varför. Om ditt överklagande har kommit in i rätt tid skickar kommunen det vidare till förvaltningsrätten som ska överpröva beslutet.