Planbesked
Du som vill genomföra något som förutsätter en ny detaljplan eller ändring av befintlig detaljplan har möjlighet att ansöka om planbesked.
Kontakta oss
Ställ din fråga via webben
Kommunen ska inom fyra månader svara dig som ansöker om kommunen ställer sig positiv eller negativ till att pröva lämpligheten av den önskade förändringen med en ny detaljplan.
Beslut om planbesked tas politiskt och kan inte överklagas.
Ansökan om planbesked
Ansökan om planbesked behandlas när kompletta handlingar (ifylld blankett, beskrivning av ärendet samt skisser) registrerats hos kommunen. Ansökan ska vara underskriven av sökanden, men om sökanden är annan än fastighetsägare krävs dennes underskrift eller fullmakt.
Om sökanden är en bostadsrättsförening eller samfällighetsförening ska ett stämmobeslut (eller motsvarande) bifogas ansökan.
Tomtindelningar och fastighetsplaner gäller enligt nya PBL som en planbestämmelse om fastighetsindelningen i detaljplanen. För att pröva frågan om ändring eller upphävande av en sådan bestämmelse kan planbesked begäras.
Ansökan om planbesked ska lämnas in skriftligt och innehålla en beskrivning av det huvudsakliga ändamålet, omfattning och karaktär på byggnader och/eller anläggningar samt en karta på det området.
När ska kommunen lämna besked
När en komplett ansökan inkommit ska kommunen inom fyra månader lämna sitt ställningstagande till den föreslagna åtgärden i ett så kallat planbesked. Kommunen och den som gjort ansökan kan komma överens om en annan tid, både kortare och längre.
Planbeskedets innehåll
Om kommunen är beredd att inleda ett planarbete, ska kommunen i beskedet också ange när en ny detaljplan eller ändring av gällande plan kan vara klar.
Om kommunen inte är beredd att inleda ett planarbete, ska kommunen ange skälen för det. Planbesked kan inte överklagas.
Kommunens bedömning grundar sig i plan- och bygglagens bestämmelser om när en detaljplan ska upprättas (Plan och bygglag 2010:900, kap 4). Utifrån detta görs en avstämning mot översiktsplanen, eventuell gällande detaljplan och annat planeringsunderlag såsom trafikstrategi, teknisk infrastruktur, hållbarhet etc.
Avgift för planbesked
Kommunen tar ut en avgift för hantering av planbesked. Avgiften ska täcka kommunens självkostnader för handläggning och beror på vilken åtgärd som efterfrågas.
Planavgift
Vid uppstart av planarbete undertecknas ett plankostnadsavtal mellan fastighetsägaren och kommunen. Det innebär att fastighetsägaren står för avgiften att upprätta detaljplanen, avgift tas ut enligt kommunens taxa.
Enskilda villafastigheter
Tidigare riktlinjer enligt översiktsplanen, "Vägledning för tomtdelning och byggande", upphörde att gälla 2013-01-01 efter beslut i stadsbyggnadsnämnden 2012-03-20 § 28. I samma beslut godkändes ett nytt riktlinjedokument som benämns ”Stadsbyggnadskaraktärer – riktlinjer för byggande och fastighetsförändringar i villa- och grupphusområden”.
Stadsbyggnadsnämndens beslut innebär att de planbestämmelser som står i gällande detaljplan gäller och att man i Täby kommun inte längre gör detaljplaner för enskilda villafastigheter, för en- och tvåbostadshus, eftersom det strider mot plan- och bygglagens grundläggande regler att detaljplan ska upprättas för sammanhållen bebyggelse.
Kommunen har istället sett över aktualiteten för gällande detaljplaner i villa- och grupphusområden och ett arbete med att renovera detaljplaner som bedömts föråldrade eller på annat sätt svårtolkade pågår. Prioriteringslistan för detaljplaner som ska renoveras hittar ni längst ner på sidan.
Täby kommun säger alltså nej till förfrågningar om att göra nya detaljplaner för enskilda villafastigheter i syfte att till exempel ändra byggrätten eller möjliggöra avstyckningar.
Undantag gäller för ändring eller upphävande av fastighetsindelningsbestämmelser, då Täby kommun kommer att fortsätta göra detaljplaner för enskilda fastigheter såvida ändringen i övrigt är i linje med gällande detaljplan. Sådana ändringar tillåts dock inte för detaljplaner som finns med i prioriteringslistan för planer som ska renoveras. Istället hanteras detta i samband med renoveringen.
Oberoende av stadsbyggnadsnämndens beslut att inte göra detaljplaner för enstaka villafastigheter har alla medborgare rätt att få sin begäran om planbesked prövad. I dokumentet "Stadsbyggnadskaraktärer – riktlinjer för byggande och fastighetsförändringar i villa och grupphusområden", redovisas nämndens syn på hur utvecklingen kan ske i dessa områden.