Samarbetssamtal
Samarbetssamtal finns till för er som står inför en separation eller som redan lever ifrån varandra och som behöver hjälp att samarbeta kring era gemensamma barn.
Kontakta oss
Ställ din fråga via webben
Att vara föräldrar är en livslång relation som inte upphör även om parrelationen tar slut. Ni kan, genom samtal, få hjälp att hitta ett bra sätt att samarbeta. Samarbetssamtalen är frivilliga, kostnadsfria och sker under sekretess.
Så här går det till
Tillsammans med en erfaren samtalsledare får ni stöd i att finna egna lösningar och komma fram till gemensamma beslut som är bra för era gemensamma barn. Efter ett första enskilt samtal träffas ni vanligtvis gemensamt i en serie samtal. Ring oss eller använd e-tjänsten för att komma i kontakt med oss.
Gemensam eller ensam vårdnad
Vid en skilsmässa eller separation fortsätter båda föräldrarna att ha gemensam vårdnad om barnet, förutsatt att vårdnaden var gemensam innan separationen. Vill någon av barnets föräldrar ha ensam vårdnad måste en överenskommelse ske och ett avtal skrivas som ska godkännas av socialnämnden. Om en överrenskommelse inte är möjlig kan en av föräldrarna ansöka om ensam vårdnad hos tingsrätten. Då avgör tingsrätten om vårdnaden om barnet ska vara gemensam eller ensam. Den förälder som får ensam vårdnad kan därefter ensam fatta beslut i viktiga frågor som rör barnet.
Enligt lag arbetar familjerätten enligt Föräldrarbalken. Det betyder att alla beslut som rör barnets vårdnad, boende och umgänge ska avgöras utifrån barnets bästa. Beslut fattas därför inte utifrån intressen som till exempel rättvisa mellan föräldrarna eller en förälders behov av kontakt med barnet.
Avtal om vårdnad, boende och umgänge
Föräldrar kan få hjälp av familjerätten att skriva juridiskt bindande avtal om vårdnad, boende och umgänge. Förutsättning är att barnet är folkbokfört i Täby kommun och att föräldrarna är överens om avtalets innehåll.
Innan avtalet kan godkännas gör familjerätten en kortare utredning. I utredningen ingår att prata med barnet utifrån ålder och mognad och efter samtycke från vårdnadshavaren. När socialnämnden har godkänt avtalet har det samma giltighet som en dom.
Är ni överens om att ni vill upprätta ett avtal, kontakta familjerätten för hjälp via e-tjänst eller ring oss.
E-tjänst: kontakt för upprättande av avtal om vårdnad, boende och umgänge