Strukturplan Arninge-Ullna
Kommunfullmäktige beslutade den 4 mars 2024 (§ 35) att godkänna en strukturplan för Arninge-Ullna.
Arninge-Ullna är idag ett handels- och verksamhetsområde och ett framväxande bostads- och rekreationsområde. Området fungerar som en målpunkt för resande och handel, främst för Täby och grannkommunerna i regionens nordöstliga delar. Idag är cirka 2 600 personer bosatta i området (2023). Den nya järnvägsstationen och bytespunkten kring stationen skapar förutsättningar för effektiva byten för resor och ökar möjligheten för fler boende, arbetande och besökare att ta sig till och från området med kollektivtrafik.
Strukturplanens utvecklingsinriktning
Strukturplanen för Arninge-Ullna visar områdets sammanhang av gator, grönska, stadsrum, bebyggelse samt dess koppling till omgivningen. Den består av en beskrivning av nuvarande och möjlig bebyggelse, trafik- och grönstrukturer på en övergripande nivå för hela Arninge-Ullna samt en utvecklingsplan för hur området ska kunna utvecklas över tid.
Utveckling som föreslås prioriteras till år 2040 finns till största delen centralt i området, i närheten till Arninge station, och kan bidra till att klara kommunens bostadsåtagande samt ambitioner om fler arbetstillfällen och ett gott företagsklimat. Utveckling som föreslås prioriteras efter år 2040 finns längre bort från Arninge station och kan bidra till en jämnare utbyggnadstakt totalt i Arninge-Ullna och att behovet av skola kan jämnas ut och tillgodoses över tid.
Framkomligheten i vägnätet är en viktig förutsättning för i vilken omfattning Arninge-Ullna kan utvecklas med ytterligare bostäder och verksamheter. För att förbättra framkomligheten när Arninge-Ullna utvecklas finns behov av kapacitetshöjande åtgärder såsom cirkulationsplatser och trafiksignaler. För att öka tillgängligheten och robustheten i vägnätet finns behov av ny väginfrastruktur i form av nya vägkopplingar som leder trafik till Ullna trafikplats.
En strukturplan är inte juridiskt bindande.
Fortsatt arbete
Kommunens verktyg för att genomföra strukturplanen är till stor del efterföljande detaljplaner. Den juridiskt bindande regleringen av mark- och vattenområden sker genom prövning under detaljplaneprocessen, en process som styrs av plan- och bygglagen och som behöver ske i nära dialog med invånarna och med de aktörer som ska bygga och förverkliga planens innehåll.