Badplatser i Täby
I Täby finns sju friluftsbad, ett hundbad, en simhall och en tempererad utomhusbassäng som håller öppet under sommaren.
Kontakta oss
Ställ din fråga via webben
Badplatser och hundbad i Täby
Namn |
---|
Hägernäsbadet
Hägernäsbadet ligger vid Värtan vid Hägernäs strand. I anslutning till badet finns en grillplats. |
Kråkudden
Kråkudden är belägen i Näsby park och här kan du bada från klipporna och blicka ut över Stora Värtan. Om du inte vill bada från klipporna kan du använda den trappa som finns för att lättare komma ner i vattnet. Du når Kråkudden via Råholmsvägen eller via Värtans strandpromenad längs vattnet |
Norskogsbadet (utomhusbassäng)
Norskogsbadet har säsongsöppet 28 maj - 14 augusti. Det tempererade utomhusbadet Norskogsbadet ligger i Centralparken i Näsbypark. Badet har en 25-metersbassäng för motionssim och en grundare bassäng för lek. På området finns badvakter, servering, omklädningsrum och en plaskbassäng. Norskogsbadet har öppet under sommarmånaderna. |
Näsaängsbadet
Näsaängsbadet ligger vid Värtan i Näsbypark. Badet har toalett, en grillplats och tillgång till kiosk vid tennisbanan intill. |
Rönningesjön Hästängen (hundbad)
Vid Hästängen i Gribbylund finns ett inhägnat hundbad med ett picknickbord intill badet. Närmaste parkeringsplats är vid Ängsholmsparken. |
Rösjöbadet
Rösjöbadet ligger vid Rösjön i Skarpäng. Badet har omklädningsrum, toalett och kiosk. I anslutning till badet finns även en grillplats och en mindre lekplats för de yngsta barnen. |
Skavlöten
Skavlöten ligger vid Rönningesjön i Löttinge. Badet har omklädningsrum, dusch, bastu, servering, grillplats och toalett. |
Ullnabadet
Badplatsen har genomgått en upprustning och sandstranden har breddats |
Ängsholmsbadet
Vid Rönningesjön i Gribbylund ligger det mycket populära Ängsholmsbadet med ett hopptorn på 5 meter. |
I Täby finns sju friluftsbad, ett hundbad, en simhall och en tempererad utomhusbassäng som håller öppet under sommaren. Hundar får inte vistas på offentlig badplats, men är välkomna till hundbadet vid Hästängen i Gribbylund.
Badprover
Under sommaren genomförs minst fyra prover på badvattenkvaliteten vid Täbybadet, Skavlöten, Ängsholmsbadet och Ullnabadet. Vid Hägernäsbadet och Näsaängsbadet tas prover varannan vecka.
Ta del av provresultaten
Resultat från proverna finns hos Havs- och vattenmyndigheten. Notera att det tar flera dagar att uppdaterad information om provresultaten finns på webbplatsen efter att en ny provtagning utförts.
Parkera rätt vid badet
Tänk på att parkera rätt så att du inte blockerar för en blåljusutryckning när du besöker Täbys badplatser med bil.
Följ även andra uppmaningar som finns för att badplatsbesöket ska bli trevligt och säkert för alla, till exempel kring eldning.
Badplatser
Hägernäsbadet
Hägernäsbadet ligger vid Värtan. I anslutning till badet finns grillplats, parkeringsplats, toalett, lekplats och en beachvolleybollplan. Vid badet finns även ett utomhusgym och livbojar. Det finns även avspärrningsstaket för att mota bort kanadagässen från gräsmattan.
Resultat från senaste badvattenprov
Vattenprover tas varannan vecka vid Hägernäsbadet. Ha i åtanke att analys från Hav- och vattenmyndigheten kan ta 1-2 veckor från provtagningstillfället.
Datum provtagning: 19 augusti 2024.
Resultat: Tjänligt badvatten utan anmärkning, inga bakterier påvisas.
Samtliga provresultat publiceras på Havs- och vattenmyndighetens webbplats: Badplatser och badvatten.
Skyltning om avrådan från bad
Hägernäsbadet är ett EU-bad där badvattenkvaliteten bedöms varje år. Eftersom snittresultatet från de senaste fyra årens vattenprover har visat på otjänligt badvattet, har badet fått den lägsta kvalificeringen Dålig badvattenkvalitet. Detta innebär att skyltar om avrådan om bad för hela säsongen ska sitta uppe även om senare provtagningsresultat visar att halter av bakterier är låga/obefintliga och att badvattnet är tjänligt.
Kan jag bada här?
Du får bada även om det råder en avrådan från bad. Det är inte ett badförbud. Du bedömer själv om du bör bada eller inte utifrån vad det senaste provresultatet visar. Information om aktuellt provresultat sätts upp på plats löpande vartefter provtagning sker. Kvaliteten varierar under en badsäsong.
Arbeten i sommar
Under vecka 25–32 finns kommunanställda sommararbetare på plats för att hjälpa till att hålla badplatsen ren och välskött. Sommararbetarna plockar skräp, byter sopsäckar, krattar stranden, städar toaletten och fyller på med papper samt håller bryggor och grillplatsen rena.
Hitta hit
Adress: Vaktgränd, Täby
Vill du åka med kollektivtrafiken kan du planera din resväg på SL:s webbplats via länken nedan. Närmaste hållplatser är Catalinavägen och Flygkårsvägen.
Parkering
Två parkeringsplatser för rörelsehindrade finns i anslutning till ishallen, innehavare av parkeringstillstånd för rörelsehindrade får parkera i upp till tre timmar på Sjövillegränd.
Kråkudden
Kråkudden är belägen i Näsbypark i närheten av Näsaängsbadet. Här kan du bada från klipporna och blicka ut över Stora Värtan. Om du inte vill bada från klipporna kan du använda den badstege som finns för att lättare komma ner i vattnet. Du når Kråkudden via Råholmsvägen eller via Värtans strandpromenad längs vattnet.
Här finns också en livräddningsstation.
Under vecka 25–32 finns kommunanställda sommararbetare på plats för att hjälpa till att hålla platsen ren och välskött. Sommararbetarna plockar skräp, byter sopsäckar, krattar stranden, städar toaletten och fyller på med papper samt håller bryggor och grillplatsen rena.
Kommer du med bil parkerar du på parkeringen på Sjövägen intill Näsaängsbadet.
Hitta hit
Kråkudden, Näsbypark
Råholmsvägen, Täby
Vill du åka med kollektivtrafiken kan du planera din resväg på SL:s webbplats via länken nedan. Närmaste hållplats / station är Näsbypark, ca 1 km från badet.
Näsaängsbadet
Näsaängsbadet ligger vid Värtan i Näsbypark i närheten av Kråkudden. Badet har wifi, toalett, en grillplats och tillgång till kiosk vid tennisbanan som finns i närheten. Det finns även en tillgänglighetsanpassad badramp. Vid badet ligger också lekplatsen Näsaängsleken.
Resultat från senaste badvattenprov
Vattenprover tas varannan vecka vid Näsaängsbadet. Ha i åtanke att analys från Hav- och vattenmyndigheten kan ta 1-2 veckor från provtagningstillfället.
Datum provtagning: 19 augusti 2024.
Resultat: Tjänligt badvatten utan anmärkning, inga bakterier påvisas.
Samtliga provresultat publiceras på Havs- och vattenmyndighetens webbplats: Badplatser och badvatten.
Skyltning om avrådan från bad
Näsaängsbadet är ett EU-bad där badvattenkvaliteten bedöms varje år. Eftersom snittresultatet från de senaste fyra årens vattenprover har visat på otjänligt badvattet, har badet fått den lägsta kvalificeringen Dålig badvattenkvalitet. Detta innebär att skyltar om avrådan om bad för hela säsongen ska sitta uppe även om de senare provtagningsresultat visar att halter av bakterier är låga/obefintliga och att badvattnet är tjänligt (godkänt).
Kan jag bada här?
Du får bada även om det råder en avrådan från bad. Det är inte ett badförbud. Du bedömer själv om du bör bada eller inte utifrån vad det senaste provresultatet visar. Information om aktuellt provresultat sätts upp på plats löpande vartefter provtagning sker. Kvaliteten varierar under en badsäsong.
Arbeten i sommar
Under vecka 25–32 finns kommunanställda sommararbetare på plats för att hjälpa till att hålla badplatsen ren och välskött. De plockar skräp, byter sopsäckar, krattar stranden, städar toaletten och fyller på med papper samt håller bryggorna rena.
Lösenord till wifi
Användare: A_Soptunna
Lösenord: tabykommun
Sjösättningsramp
Vid Näsaängsbadet finns en sjösättningsramp som alla kan använda. Den totala bredden på rampen är 1,90 meter, men körbanemåttet är 1,40 meter. Yttermåttet på släpkärrans hjul bör därför vara något mindre är 1,40 meter. Inför sjösättningssäsongen gör dykare en säkerhetskontroll av rampen. Vändplanen vid rampen har breddats så att det ska bli lättare för stora fordon med släp att komma runt.
Hitta hit
Adress: Centralvägen 1, Täby
Vill du åka med kollektivtrafiken kan du planera din resväg på SL:s webbplats via länken nedan. Närmaste hållplats / station är Näsbypark, 750 meter från badet.
Parkering
Parkering med begränsat antal platser finns i anslutning till badplatsen på Sjövägen. En parkeringsplats för rörelsehindrade finns på Sjövägen och en på Höglandsvägen.
Ny sjösättningsramp vid Näsaängsbadet.
Skavlöten
Skavlötens friluftsbad ligger i norra änden av Rönningesjön. Vid badet finns utedusch samt omklädningsrum med dusch och bastu (bastun är dock inte öppen på sommaren). Det finns också ett utegym, en föreningsdriven servering, grillplatser och toalett. Badet ligger inom kommunens naturreservat och här finns även stora gräsytor lämpliga för bollspel och picknick. I anslutning till badet finns motionsspår samt sopskåp för sortering av sopor.
En livräddningsstation kommer att monteras.
Under vecka 25–32 finns kommunanställda sommararbetare på plats för att hjälpa till att hålla badplatsen ren och välskött. Sommararbetarna plockar skräp, byter sopsäckar, krattar stranden, städar toaletten och fyller på med papper, håller bryggor och grillplatsen rena samt städar spåren.
Under vintern hålls en badvak öppen vid bryggan.
Hitta hit
Skavlöten, Löttingelund
Skavlötsvägen, Täby
Vill du åka med kollektivtrafiken kan du planera din resväg på SL:s webbplats via länken nedan. Närmaste plats är Skavlöten, ca 1 km från badplatsen.
Täbybadet (Rösjöbadet)
Täbybadet ligger vid Rösjön i Skarpäng. Badet har toalett och kiosk. I anslutning till badet finns även en grillplats, parkering och en mindre lekplats för de yngsta barnen. Badbryggan byttes ut 2023. En ny livräddningsstation kommer även att monteras.
Under vecka 25–32 finns kommunanställda sommararbetare på plats för att hjälpa till att hålla badplatsen ren och välskött. Sommararbetarna plockar skräp, byter sopsäckar, krattar stranden, städar toaletten och fyller på med papper samt håller bryggor och grillplatsen rena.
Hitta hit
Rösjöbadet, Skarpäng
Rösjövägen 84, Täby
OBS, från parkeringen till bryggan går stigen ca 200 meter i ojämn terräng och är inte tillgänglighetsanpassad.
Vill du åka med kollektivtrafiken kan du planera din resväg på SL:s webbplats via länken nedan. Närmaste hållplats heter Täbybadet (Sollentuna).
Ullnabadet
Ullnabadet ligger intill Ullnasjön i Arninge-Ullna. Badplatsen har genomgått en upprustning och sandstranden har breddats. Här finns picknickbord med sittplatser och en grillplats. Inför sommaren 2023 har nytt grus lagts ner till badet.
En livräddningsstation kommer även att monteras.
Från parkeringsplatsen till badet är ca 600 meter på ojämn väg som inte är tillgänglighetsanpassad.
Hitta hit
Slalomvägen, Arninge-Ullna
Vill du åka med kollektivtrafiken kan du planera din resväg på SL:s webbplats via länken nedan. Närmaste hållplatsen heter Slalomvägen, ca 700 meter från badet.
Utomhusbassängen Norskogsbadet
Norskogsbadet har säsongsöppet 28 maj–14 augusti.
Det tempererade utomhusbadet Norskogsbadet ligger i Centralparken i Näsbypark. Badet har en 25-metersbassäng för motionssim och en grundare bassäng för lek. På området finns badvakter, servering, omklädningsrum och en plaskbassäng.
Vill du läsa mer om Norskogsbadet, besök Medleys webbsida.
I anslutning till badet finns en parkeringsplats för rörelsehindrade.
Hitta hit
Centralparken, Näsbypark
Nytorpsvägen, Täby
Vill du åka med kollektivtrafiken kan du planera din resväg på SL:s webbplats via länken nedan. Närmaste hållplats är Kuttervägen.
Parkeringen vid idrottsplats Jollen har utökats med 36 parkeringar, vilket innebär att det nu finns 36 avgiftsbelagda parkeringsplatser. Adress: Kuttervägen 3, Täby.
Ängsholmsbadet
Vid Rönningesjön i Gribbylund ligger det mycket populära Ängsholmsbadet. I anslutning till badet finns en boulebana, basketplan, grillplats och två parkeringsplatser för personer med rörelsenedsättning. Här finns även en tillgänglighetsanpassad badramp. Badet har också omklädningsrum och toalett. Fågelskrämmor är uppsatta i anslutning till badet.
Nytt hopptorn
Efter en besiktning 2023 revs hopptornet i samråd med Gribbylunds fastighetsägareförening.
Det nya hopptornet invigs officiellt lördag 24 augusti klockan 13.00 men går bra att använda redan nu.
Renoveringar
Den södra bryggan och norra bryggan byttes ut 2023. En livräddningsstation har även att monterats. Ett nytt hopptorn byggdes även 2024.
Hitta hit
Ängsholmsbadet, Gribbylund
Effes väg, Täby
Två parkeringsplatser för rörelsehindrade finns i anslutning till vändplatsen på Effes väg, 200 meter från badplatsen.
Vill du åka med kollektivtrafiken kan du planera din resväg på SL:s webbplats via länken nedan. Närmaste hållplats heter Forntidsvägen.
Säkerhetsdyk
Det genomförs också tre säkerhetsdyk under säsongen för att säkerställa att vattnet är fritt från föremål som inte hör hemma vid badplatser.
Hundbad
Rönningesjön/Hästängen
Vid Hästängen i Gribbylund finns ett inhägnat hundbad med ett picknickbord intill badet. Närmaste parkeringsplats är vid Ängsholmsparken.
Bryggorna vid Bryggvägen och Lorensviksvägen är tillgänglighetsanpassade och badramper finns vid Näsaängsbadet och Ängsholmsbadet. Det gör att alla oavsett rörelseförmåga kan njuta av badlivet vid Stora Värtan och Rönningesjön.
Vinterbad
Badplatser med vakskydd
Två badplatser i Täby är utrustade med vakskydd under vintersäsongen. Skydden gör det enklare att ta sig upp och ner samt ökar säkerheten runt om vaken.
Tänk alltid på din säkerhet. Bada aldrig ensam!
Vakskydden finner du vid Rösjöbadet och Ängsholmsbadet.