Aktivitetsdag för unga vuxna med funktionsnedsättning

21 februari 2024, kl. 15:04 - Fritid & kultur

Tre personer vid en DJ-bås och ett gäng personer på scen.
Träffpunkten är mötesplatsen för personer med funktionsnedsättning i åldern 21 år och uppåt. Ett populärt ställe med besökare från olika kommuner. I helgen var det fullspäckat schema med uppträdanden, musikgympa, högläsning och disco.

Träffpunkten håller vanligtvis till på mötesplatsen Oasen i Gribbylund på måndagskvällar. Hit kommer personer med kognitiv och neuropsykiatrisk funktionsnedsättning för att träffa andra, känna gemenskap och delta i aktiviteter. Här finns också ett mysigt kafé där det serveras fika och något varmt att äta. Vårens program bjuder bland annat på musikquiz, linedance, filmvisning, vernissage och klubbkväll med DJ.

Esplanad öppnade upp dörrarna

I lördags kom Träffpunkten tillfälligt till mötesplatsen Esplanad som vanligtvis är öppen för gymnasieungdomar på fritiden efter skolan. Dagens fullspäckade program arrangerades av Ung fritid i samarbete med biblioteken och kulturskolan Ung kultur.

- Det blev en händelserik dag med närmare 200 nöjda besökare som verkligen bjöd på sig själva. Det betyder jättemycket för dem att få komma hit, umgås med varandra och prova på olika aktiviteter, säger Eva Thorén, fritidskonsulent på Ung fritid.

Annat för dig med en funktionsnedsättning

Torsdagsklubben finns för dig som är mellan 15 och 25 år och som har en intellektuell funktionsnedsättning. Fika på cafét och göra roliga saker tillsammans med andra, såsom att sjunga, dansa, spela, pyssla, baka och mycket annat kul!

Torsdagsklubben

Öppen fredag är för dig mellan 13 till 21 år som gillar aktivitet och rörelse. Här samlas unga med eller utan funktionsnedsättning för att prova på en idrott eller aktivitet. Helt kostnadsfritt.

Öppen fredag

Funkisfestivalen är Sveriges största melodifestival för personer inom LSS som är 15 år eller äldre. Många vill vara med på ett eller annat sätt för att bjuda på en show maxad med härlig musik och glädje. Bakom står föreningen Funkisglädje.

Funkisfestivalen, funkisgladje.se

Fritidsmässan kommer även i år att arrangeras i Täby för personer med fysiska eller andra former av funktionsnedsättning. Den 28 september kan besökare upptäcka och prova på fritidsaktiviteter. Föreningsliv och flera olika Norrortskommuner finns på plats. Information publiceras här på kommunens webbplats under våren.