Brottsutsatta ungdomar får stöd

21 februari 2024, kl. 16:54 - Omsorg & stöd

”Jag var på fest hos en kompis. En av killarna började snacka med mig och han var väl trevlig. Men sen började han ta på mig…” Sexuellt ofredande är ett av de vanligaste brotten bland ungdomar. Andra vanliga brott är bland annat misshandel, våldtäkt, rån, och olaga hot. På Stödcentrum för unga brottsutsatta får ungdomar stöd när de utsatts för, eller bevittnat brott.

–Att utsättas för eller bevittna brott är ofta en svår upplevelse. Det är vanligt att man skäms. Andra vanliga känslor är rädsla, otrygghet och ilska. Vi kan hjälpa till! Vi stöttar ungdomarna med allt från praktisk hjälp till att komma tillbaka till  vardagen igen, säger Anna Lock, kurator på Stödcentrum för unga brottsutsatta.

Ungdomar som varit med om eller bevittnat hot, våld eller övergrepp kan få stöd och hjälp hos Stödcentrum för unga brottsutsatta. Bor du i Danderyd, Täby, Vallentuna, Vaxholm eller Österåker och är mellan 10 och 20 år kan du få hjälp. Det kan handla om samtal, praktisk hjälp eller stöd kring en rättegång. Stödcentrum för unga brottsutsatta har tystnadsplikt, hjälpen är anonym och kostnadsfri. Även anhöriga kan få stöd.

–Vi möter till exempel ofta ungdomar som har varit utsatta för sexualbrott och som känner skuld och skam. En viktig del av vårt stöd är då att den brottsutsatte får en chans att ta kontroll över sin egen berättelse. Hen ska få tillbaka sin värdighet och lämna tillbaka ansvaret till den som bör bära det. Hör av dig till oss så hjälper vi till eller vägleder till annan hjälp, säger Anna Lock.

Läs mer om det stöd du kan få på taby.se/stodcentrum