Miljöpriset
För att uppmärksamma personer, föreningar eller företag som gjort en värdefull insats för miljön i Täby delar kommunen ut ett miljöpris varje år.
Kontakta oss
Nominera till miljöpriset 2023
Vet du någon som har gjort en viktig insats för miljön i Täby? Det kan vara en person, företag eller förening som på ett utmärkande sätt arbetar för miljön, klimatet och en hållbar utveckling. Nomineringen är avslutad och vinnaren presenteras i oktober.
Tidigare vinnare av Täbys miljöpris
2021 års miljöpris gick till Kyrkornas secondhand och Re:Innovation. Båda pristagarna driver secondhandbutik i Täby. De arbetar med återbruk, bidrar till klimatsmart shopping och är en social mötesplats.
Juryns motivering
”Kyrkornas Secondhand i Täby har i knappt tre decennier bedrivit hjälpverksamhet såväl lokalt som internationellt. Verksamheten ger en meningsfull sysselsättning för volontärer, arbetslösa och personer i samhällstjänst samtidigt som jordens resurser besparas.”
”Föreningen Re:innovation är ett arbetsintegrerande socialt företag för människor som står utanför arbetsmarknaden. Verksamheten sätter fokus på såväl personers som produkters möjligheter, styrkor och kapacitet. I snickeriet, målarverkstaden och syateljén tas produkter och material omhand för försäljning och återbruk.”
Hästängens förskola tilldelas Täby kommuns miljöpris för sitt miljöengagemang hos både pedagoger och barn. Bland annat har förskolan uppmuntrat barnen att visa respekt för naturen och de arbetar aktivt för att minska skolans matsvinn.
Juryns motivering
Pedagogerna på Hästängens förskola stimulerar och uppmuntrar på ett föredömligt sätt barnen att visa respekt för naturen. Förskolan är Grön Flagg-certifierad och har arbetat aktivt och långsiktigt med hållbar utveckling under många år i såväl undervisningen som i den dagliga verksamheten.
Miljöpriset 2020
Täby Enskilda Gymnasium tilldelades Täby kommuns miljöpris för sitt miljöengagemang hos både skolledning och elever. Bland annat har skolan en solcellsanläggning och de arbetar aktivt för att minska skolans matsvinn.
Juryns motivering:
Täby Enskilda Gymnasium bedöms ha gjort en stor miljöinsats lokalt i Täby över tid genom bland annat ett stort miljöengagemang hos såväl skolledning som elever. Skolan arbetar aktivt med att minska sin klimatpåverkan dels genom att ha investerat i en solcellsanläggning och en gasbil samt ersatt vissa flygresor med tåg. Till lunch finns ett brett utbud av vegetariska rätter och man arbetar kontinuerligt med att minska skolans matsvinn. Täby Enskilda Gymnasium anordnar även föreläsningar och informationskvällar om klimatet för elever, personal och föräldrar.
På skolan finns också en klimatgrupp som består av elever och personal. De arbetar för att engagera såväl kommunpolitiker till klasskamrater i frågor som rör klimatet.
Miljöpriset 2019 gick till Ulla Marie Petersson för sitt engagemang i nätverket ”Ett hållbart Täby”. Priset delades ut av Annica Nordgren (C), ordförande i Södra Roslagens miljö- och hälsoskyddsnämnd.
Motivering till miljöpriset 2019
"Ulla Marie Petersson har visat ett stort engagemang för miljöfrågor i Täby med speciell inriktning på klimatfrågan. Ulla Marie är initiativtagare och sammankallande för nätverket Ett hållbart Täby som startades i årsskiftet 2018/2019. Nätverket har snabbt utökats till att omfatta uppemot trehundra medlemmar som genom sitt miljöengagemang vill göra det möjligt att leva klimatsmart och med bibehållen hög livskvalitet i Täby. Ett flertal aktiviteter har genomförts för att informera Täbyborna om hållbara alternativ, skapa opinion och driva lokala och globala miljöfrågor om till exempel skolmat och lokala transporter. Nätverket fungerar också som en stödgrupp för Täbybor som vill leva hållbart."
Miljöpriset 2018 gick till Naturskyddsföreningen i Täby för sitt långvariga och ihärdiga arbete för en bättre miljö, lokalt och globalt. Priset delades ut i anslutning till invigningen av Täby centrumområdet den 31 augusti av Annica Nordgren (C), ordförande i Södra Roslagens miljö- och hälsoskyddsnämnd.
Motivering till miljöpriset 2018
Naturskyddsföreningens i Täby får Täby kommuns miljöpris 2018 för sitt långvariga och ihärdiga arbete för en bättre miljö, lokalt och globalt.
Naturskyddsföreningen i Täby har sedan starten 1977 arbetat aktivt för miljön i Täby. Föreningen kommer som remissinstans med värdefulla inspel till kommunen och driver ett arbete med fokus på bland annat klimatet och naturmiljön. Föreningens engagemang för kommande generationer visas till exempel genom den årligen återkommande holkbyggarkursen i Hägernässkolan och miljöinspirationsdagen i Åva gymnasium. Till föreningens naturvårdande insatser under senare år hör bland annat en aktiv och konkret medverkan i ett flertal projekt och initiativ såsom Ekarna i Täby, Stolpaleden och de gröna kilarna.
Miljöpriset 2017 delas mellan företaget ifoodbag och Staffan Lindström, rektor på Löttingelunds- och Ängsholmsskolan.
Motivering till miljöpriset - ifoodbag
Företaget ifoodbag har tagit fram en kasse som kan hålla kyld och fryst mat upp till 24 timmar. Stort användningsområde inom näthandeln, behövs inga kylbilar och risken för matsvinn på grund av bristande kylning efter leverans minskar. Kassen tillverkas till stor del av pappersmassa och är återvinningsbar och återanvändbar. Även möjlig marknad för hantering av livsmedel, läkemedel och vaccin i bland annat flyktingläger och klimatmässigt utsatta områden.
Motivering till miljöpriset - Staffan Lindström, rektor Löttingelunds- och Ängsholmsskolan
Staffan har ett stort miljöengagemang för att göra eleverna miljömedvetna bland annat med att minska mängden avfall och att sortera rätt. Har jobbat för att minska matsvinnet i skolan där Löttingelundsskolan vann tävlingen Matsalskampen 2015 med minst mängd slängd mat per person och dag.
Se vilka som vunnit tidigare år via länken till höger. Har du frågor om miljöpriset kontakta miljöplanerare Sören Edfjäll så berättar han mer!
Miljöpriset 2016 delades mellan Human Bridge och Susanne Ellis.
Human Bridge
Human Bridge är ett företag som står för insamling av textilier, leksaker mm för återbruk och återvinning vid ett stort antal platser i kommunen. Insamlingsbehållarna sköts på ett fördömligt sätt vad gäller städning och klottersanering. Företaget samverkar även med Läkarmissionen och Erikshjälpen i biståndsprojekt.
Läs mer på Human Bridge webbplats
Susanne Ellis, lärare på Valatorpsskolan
Susanne Ellis är mycket drivande i miljöarbetet på skolan. Susanne engagerar elever och personal i miljötänk och jobbarmed miljötema i olika åldersgrupper och skolämnen. Arbetet har lett till att Vallatorpsskolan blivit miljöcertifierade med Grön Flagg från Håll Sveriges Rent.