Hjälp till att hålla Täby rent

1 mars 2024, kl. 13:44 - Bygga & bo

Varje år deltar Täby kommun i kampanjen Skräpplockardagarna. Syftet med kampanjen är att göra vår närmiljö lite finare och visa att nedskräpning inte är okej. Nu är anmälan öppen!

Anmälan

Anmäl din skola, förskola, förening eller annan verksamhet till Skräpplockardagarna. 

Till anmälan: Täbys skräpplockardagar 2024 | Håll Sverige Rent, hsr.se.

Inlämning och sortering

Ni tar själva hand om det skräp ni samlat in. Sortera gärna förpackningar av papper, glas, metall och plast och lämna dem på en av återvinningsstationerna runt om i kommunen. Brännbart och annat skräp som inte kan lämnas på återvinningsstationerna kan lämnas på Hagby återvinningscentral.

Vid större mängder avfall eller skrymmande föremål, kontakta Täby kommuns kontaktcenter på 08-555 590 00. Meddela att din verksamhet deltar i kampanjen Skräpplockardagarna och behöver hjälp med hämtning av insamlat skräp samt var ni har lagt era skräppåsar.

Var uppmärksam på farligt skräp

Gå gärna igenom med barnen vad man får och inte får plocka innan ni ger er ut. Om ni hittar farligt avfall som bilbatterier, sprayburkar eller spillolja, låt en vuxen ta hand om det försiktigt och lämna det på en miljöstation.

Pedagogiskt material

Håll Sverige Rent erbjuder ett pedagogiskt material så att barnen kan lära sig mer om nedskräpningens konsekvenser och lösningar på ett lekfullt sätt anpassat efter barnens ålder.

Kampanjen är ett bra tillfälle för förskolor och skolor att arbeta pedagogiskt med frågor som vatten, kretslopp, nedskräpning, återvinning och konsumtion. Exempel på frågor: Varför kastas det skräp i naturen? Vilka material går att återvinna? Vad händer med skräp som blir liggande i naturen?

Ladda ner materialet här

Om Skräpplockardagarna

Skräpplockardagarna anordnas av Håll Sverige Rent i samarbete med kommuner runt om i hela Sverige. Det är en viktig insats för att förebygga och minska nedskräpningen. Alla kan delta, men Skräpplockardagarna har ett särskilt fokus på barn och unga i förskolor, skolor samt föreningar med barn- och ungdomsverksamhet. Förra året deltog 4 205 personer, varav 3 673 barn från 47 förskolor och skolor i Täby.

Skräpplockardagarna pågår under hela våren. Varje skola, förskola eller förening bestämmer själv när de ska plocka skräp.