Vallatorpsskolan certifierad Generation Pep-skola

9 februari 2024, kl. 15:32 - Förskola & skola

Nu har Vallatorpsskolan som första skola i Täby blivit certifierad Generation Pep-skola – ett fint kvitto på ett målmedvetet arbete det senaste året med att öka elevernas fysiska aktivitet och skapa hälsosammare måltider.

Generation Pep är en organisation som jobbar för att barn och unga i Sverige ska ha möjligheten och viljan att leva ett aktivt och hälsosamt liv.

Sedan 2016 hjälper Generation Pep bland annat skolor med verktyg för att stötta aktivitet och hälsosamma matvanor, och skolor som uppfyller kraven blir certifierade. Något som nu alltså Vallatorpsskolan blivit.

− För ett år sedan bestämde vi oss för att stärka vårt arbete inom ett antal områden som en del i vårt profileringsarbete – självkunskap, företagsamhet, digitalisering, internationalisering samt inte minst hälsa och rörelse. Det känns så roligt att det fantastiska arbete vår personal lagt ner nu erkänns på det här sättet, säger Magnus Johansson, rektor på Vallatorpsskolan.

För yngre elever kommer fysisk aktivitet ofta naturligt, och där kan skolans fina och naturnära skolgård samt parkour- och skatepark komma väl till pass. För högstadieelever har varje årskurs sin egen gemensamma aktivitet, vilken blir lite av årets höjdpunkt.

− I sjuan åker vi på lägerskola med övernattning, i åttan till Romme för utförsåkning och i nian åker vi på en ganska lång skärgårdspaddling med övernattning i tält. Det är oerhört uppskattat av alla, berättar idrottslärarna Fredrik Ljungheimer och Fredrik Sjöholm.

En sak som gjort stor nytta är det lite mer vardagliga konceptet med rörelsepauser under lektionerna i alla årskurser från förskoleklass till nian. Ofta handlar det inte om några avancerade övningar där eleverna blir svettiga, men likväl ger det ett nyttigt avbrott.

− Vi ser så stor skillnad i fokus och motivation hos eleverna tack vare detta. Särskilt för de som vanligtvis haft lite svårare med just det, säger Jennifer Moudi Granberg, klasslärare på Vallatorpsskolan.