Stadsvillorna i Roslags-Näsby vinner Täby stadsbyggnadspris 2023

16 november 2023, kl. 14:30 - Kommun & politik

Utmärkelsen Täby stadsbyggnadspris går i år till stadsvillorna i Roslags-Näsby. Byggentreprenör är Brickhouse Bostadsutveckling, arkitekt är Sandell-Sandberg, med ansvarig arkitekt Anders Rotstein, och landskapsarkitekt är Paju arkitektur.

Prisceremonin hölls i Täby kommunhus och vinnarna Joakim Uebel och Anders Rotstein från arkitektbyrån Sandell-Sandberg och Erik Ahl från den nuvarande fastighetsägaren Nrep tog emot priset till ljudet av applåder och hurrarop.

- Stadsbyggnadspriset premierar god arkitektur som påverkar vår livsmiljö positivt. Det är därför det är så värdefullt att det är Täbyborna själva som röstar fram vinnaren. Stadsvillorna i Roslags-Näsby är ett bra exempel på byggnation som kommer vara attraktiv över tid, säger Johan Algernon (M), ordförande i stadsbyggnadsnämnden.

- Det är roligt att intresset för arkitektur verkar öka. I år hade vi över 1 500 personer som röstade! Stadsvillorna i Roslags-Näsby visar hur bra det kan bli när arkitekten är med hela vägen. Stor omsorg har lagts på detaljerna – de stående svartlaserade träpanelerna, smäckra smidesräcken och fönstrens skarpa inramning. Här är arkitekten dessutom byggare och har kunnat styra var man lagt krutet, säger Martin Edfelt, stadsarkitekt Täby kommun.

Juryns motivering till Täby stadsbyggnadspris 2023

”Arkitekter bygger i egen regi. Kompromisslöst och med stort engagemang för slutprodukten. Två modesta volymer som är vackert inplacerade i terrängen. En ’mellanskala’ som blir en övergång mellan villorna i väster och Roslags-Näsbys högre byggnader. Byggnadernas pulpettak har olika riktning och bryter ner skalan, skapar ett intressant taklandskap samt gynnar en jämn energiproduktion för solcellsanläggningen. De gråsvarta fasaderna av stående träpanel faller vackert in i grönskan.

Interiört skapar stora fönster och rumsvolymer goda boendekvaliteter. Vardagsrummen är i vissa lägenheter avdelningsbara och möjliggör en flexibel planlösning. Utifrån och in har byggnaderna enkla, precisa detaljer.”

Om utmärkelsen Täby stadsbyggnadspris

Sedan 2011 delar Täby kommun ut ett stadsbyggnadspris till en plats eller objekt som utmärkt sig och som färdigställts under de senaste tre åren. Invånare i kommunen får nominera en plats eller objekt som de tycker ska tilldelas utmärkelsen. Nomineringarna presenteras för en jury som väljer vilka objekt som går vidare till en röstningsomgång. Täbyborna kan sedan rösta på sin favorit på kommunens webbplats.

Läs mer om Täby stadsbyggnadspris och se tidigare års vinnare: taby.se/stadsbyggnadspris

Läs mer om Roslags-Näsby: taby.se/roslagsnasby