Med anledning av polisinsatsen vid Åva gymnasium

7 november 2023, kl. 14:59 - Förskola & skola

På morgonen tisdag den 7 november genomfördes en polisinsats på Åva gymnasium i Täby. Skolan, samt även det närliggande Tibble gymnasium, inrymdes under insatsen.

− Polisen hade fått tips om att personer med misstänkta föremål ska ha gått in i skolan och påbörjade en sökinsats och instruerade oss att inrymma, säger Annika Westin rektor på Åva gymnasium.

Inrymning innebär att barn, elever och personal stänger in sig i rum eller salar. Genom att låsa dörren och/eller barrikadera den blir det svårare för en gärningsperson att komma in.

− Då skolan är stor tar det tid att genomsöka. Det uppstod aldrig någon våldsam eller farlig situation och vi agerade utifrån skolans krisplan och polisens instruktioner, säger Annika Westin.

Kommunen har förberett sig för att hantera händelser som denna. En krisledningscentral aktiverades omedelbart och samverkade nära med polisen.

− Vid en sådan här händelse är det viktigt att elever och personal får möjlighet att träffas och prata om det som har hänt, men också att komma tillbaka så snart som möjligt till ett sammanhang som de är vana vid. Efter att polisen förklarat faran över åkte den centrala elevhälsan till Åva och andra berörda skolor för att stötta elever och personal, säger Maria Assarsson, utbildningschef i Täby kommun.

För mer information kontakta:
Jacob Lagercrantz, presschef, 076-643 90 90