Tekniska lösningar genom samarbete med Nordplus

26 april 2023, kl. 15:47 - Förskola & skola

Nordplus är ett program för samarbete mellan de nordiska och baltiska länderna. Åva är en del av Nordplus och välkomnar besökare från andra länder för ett tekniskt projekt.

Teknisk lösning på ett problem 

Åva gymnasium är den här veckan värdar för projektet Nordplus som är ett utbyte mellan de nordiska och baltiska länderna. Projektet går ut på att skapa en teknisk lösning på ett problem och just i år ska eleverna bygga ett fordon som kan frakta två ägg 30 meter. 

Snabbkurs i aerodynamik 

Under hösten var elever och lärare från Åva i Litauen för att starta projektet. De fick brainstorma och delta i olika workshoppar. De fick även ta del av en snabbkurs i aerodynamik som var lärorik och intressant. 

Designa lösningen 

Turen har nu kommit till Sverige och Åva! Vi välkomnar elever och lärare från Island, Norge och Litauen som ska få sätta sin idé till papper och designa. Nästa steg är att bygga, testa och utvärdera och varje moment genomförs i de olika deltagande länderna.

Elever får se andra kulturer 

Einar Sundin är lärare från Norge som är nästa land på tur. Där ska eleverna bygga utifrån sin design. Einar hör vad eleverna planerar och funderar på vad som är möjligt att praktiskt genomföra. Elisabeth Pihl-Jonstang, också lärare från Norge, tycker att Nordplus är ett bra samarbete för att det tillåter elever att få se andra skolor, länder och kulturer.

Utbyta idéer 

– Det är väldigt spännande att samarbeta och få göra utbyten med andra länder, säger Jenny från Norge. Rebekka tycker att  det är kul att kunna driva en idé och utbyta idéer med andra man vanligtvis inte jobbar med. 

Kul att åka utomlands 

Erik går första året på Teknikprogrammet och han tycker att det är kul att få åka utomlands och träffa andra. Han säger att det viktiga är att faktiskt göra något gemensamt. Projektet är kul men det handlar ju om mötet.

Läs mer om Åva Gymnasium och skolans program här.

Åva Gymnasium

Åvas program