Solrum på äldreboende ger ökat välmående

10 april 2023, kl. 09:01 - Omsorg & stöd

Två personer sitter i solstolar och en person i rullstol i ett solterapirum med väggkulisser, fondvägg och gräsmatta
I det nya solrummet på Tibblehemmets äldreboende kan de boende känna solen i ansiktet, höra vågornas brus och känna sommarvinden fläkta när helst de önskar.

-Det är lugnande, mysigt och underbart att höra måsar och känna solen värma, säger Inga Hagberg som bor på Tibblehemmets äldreboende. Hon får medhåll av grannen Ellen Ward som tycker att det är lite som att sitta vid havet vid en sommarstuga.

Sedan i vintras kan de som bor på Tibblehemmets äldreboende sätta sig i solstolen i solrummet när de vill för en skön stund. De kan ta med en anhörig eller granne för en fika eller bara sitta själv och njuta. Genom att simulera dagsljus och känslan av sol är syftet att stimulera välmående och påverka de äldres fysiska och psykiska hälsa på ett positivt sätt. Det blir en avslappnande miljö och ett utflyktsmål inom huset.

Rummet har kusttema med väggkulisser, fondvägg och gräsmatta. Det artificiella solljuset kan justeras i både styrka och värme. Fläktar simulerar sommarvinden och det hela kompletteras med ljud av vågor och måsar.

-Jag får en känsla av att vara vid stranden och det är så härligt! avslutar Massoud Pirjamali, också han boende på Tibblehemmet.