Vi använder cookies för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. 

Sök till Åva / Apply to IB
Gör skillnad för andra

Vård och omsorg

Vill du göra skillnad för andra människor? Då är Vård- och omsorgsprogrammet något för dig! Programmet riktar sig till dig som vill möta människor i olika situationer. Efter avslutad utbildning har du en examen som undersköterska, med många möjligheter till arbete på olika arbetsplatser. Äldreboende, LSS , akutsjukvård och internationellt arbete.

Har du dessutom under studietiden läst in högskolebehörighet så är möjligheterna mer varierande då du kan studera vidare till t.ex. sjuksköterska. 

Som elev har du sexton veckor Arbetsplatsförlagt lärande (APL), för det är viktigt att koppla teori med praktiskt lärande. Läs gärna elevberättelser nedan. Här får du ta del av Lovisas erfarenheter från sin APL på barnhemmet Ssenyange i Uganda. Du träffar även Leo och Marlene som delar med sig av sina tankar om programmet och framtiden.

Programplan för dig som startade hösten 2019

Programplan för dig som börjar hösten 2020

Metodsalen på Vård och omsorg

Vård- och omsorgsprogrammet på Åva har en välutrustad och nybyggd metodsal i anslutning till elevernas klassrum som är designat att likna en sjukhussal med flera sjukhusbäddar. Vi har avancerade dockor att arbeta med och eleverna utför praktiska moment i salen som att öva på att ta blodtryck, bädda rent, flytta en patient, ta sprutor eller daglig basal hygien. Eleverna tränar även på uppgifter som utförs på äldreboenden som till exempel att duka till frukost  och mata  patienter.

Lovisa Hällerfors, Vård och omsorg, tog studenten 2019

Lovisa  fick möjlighet att göra tre veckors APL ( arbetsplatsförlagt lärande)  Hon har tillbringat tre veckor på Ssenyange education school i Uganda, där elever som bor på ett barnhem går. Tillsammans med 8 klasskamrater så har hon fått ta del av en värld väldigt olik vår. Möten med barn och möten med lärare ledde  till ett stort beslut som kommer påverka Lovisa liv.

 “Under mitt liv har jag funderat över mitt yrkesval i framtiden. Jag har alltid velat mellan om jag ska bli barnmorska eller lärare. Jag valde vård och omsorgsprogrammet på Åva gymnasium då jag lutat mer mot barnmorska men jag har ändå inte känt att det var ett helt 100%-igt val. Ugandaresan var viktig för mig för då  skulle jag kunna bestämma mig för om läraryrket var något som attraherade mig.

När vi först kom till skolan i Uganda så var vi väldigt försiktiga och vågade inte gå in i klassrummen under lektionerna, men efter ett tag så började vi delta i deras lektioner. Det var speciellt en lektion som fick stor betydelse för mig. Jag var inne hos primary 7 under deras engelska lektion, då deras lärare Mr Robert erbjöd mig och två andra av eleverna att komma upp till griffeltavlan och läsa upp frågorna för eleverna. Sedan höll vi en diskussion med barnen om deras svar. Det var då jag insåg att engelsklärare är det jag vill jobba med i framtiden. Den tyngd som har suttit över mitt bröst har försvunnit och jag kände en kraftig befrielse. När jag berättade det för mina kompisar, lärare och min familj så blev jag tårögd för jag kände mig verkligen säker pån karriärvalet i mitt liv. Nu slipper jag stress och oro över att jag inte kan bestämma vad jag vill göra.

Tack till Åva som har gett mig denna möjlighet och tack till min förebild Mr Robert.”

 

Leon Eriksson, Vård och omsorg, tog studenten 2020

Jag valde vård-och omsorg för att det är en bred utbildning som kan leda till många yrken, inte bara inom vården. Det verkade roligt! Det finns en del praktiska moment, så om man som jag inte tycker att det är så roligt att bara sitta still, så finns det  många chanser att visa sina praktiska förmågor. Det är lätt att få jobb efter man tagit studenten, för då är man kvalificerad som undersköterska. Den arbetsplatsförlagda praktiken gör det lättare att få sommar- eller helgjobb.

Ett större projekt som vi jobbar mycket inför är möjligheten att få åka till Uganda och göra sin APL (arbetsplatsförlagd utbildning) där på ett barnhem i ca 3-4 veckor. Utöver det gör vi ju även APL på flera arbetsplatser som tex. LSS, Danderyds sjukhus och olika äldreboenden. Extra roliga kurser är psykologi och medicin då det är bra att kunna senare i livet. Det är lätt att hänga med eftersom det är så roligt.

På Åva lär man känna fler än bara sina klasskompisar. Det läggs mycket fokus på yrkesprogrammen. Alla elever, oavsett om man går på högskoleförberedande eller yrkesprogram, behandlas på lika sätt och skolan är bra på att prioritera att alla elever har lika värde.

Jag vet att det behövs många i vården, men själv har jag inte bestämt mig än, om det är där jag vill arbeta. Men OM jag vill så är det lätt att få jobb!

Marlene Juhl, Vård och omsorg, tog studenten 2018

Jag tog examen från Vård- och omsorgsprogrammet 2018. Jag är just nu tillsvidareanställd på Avdelning 97, Hjärtkliniken Danderyds sjukhus som undersköterska. Jag fick mitt jobb där i och med min APL-placering.

Mitt jobb är varierande, utmanande och aktivt. Jag får dels utföra vardagliga omvårdnadsåtgärder i form av hygienskötsel och servering av mat. Men utöver det har jag alltid ett uppdrag att observera patientens allmäntillstånd, ta vitalparametrar och vara uppmärksam om det är något som avviker.

Eftersom att jag jobbar inom akutsjukvården så tar jag en hel del blodprover, EKG och transporterar patienter till undersökningar. Det roligaste på mitt jobb är att jag alltid får vara igång, men också att jag är i ständigt utveckling. Om det inte är så att jag blir bättre på att ta prover så kan jag komma på lösningar för att underlätta vårt arbete på avdelningen. Mina kollegor och chefer är de som får mig att känna mig trygg och motiverad på jobbet.

Jag har fått en stabil grund från min utbildning på Åva, som jag kan luta mig tillbaka på. Dels tack vare mina lärare som har en fot in i vården men också tillgången till vårt metodrum. Där har en kunnat lära sig allt från akuta omhändertagande till blodtrycksmätning. Men viktigaste av allt har mina lärare lärt mig att bli en ödmjuk, ordningsam och driven medarbetare med patienterna i fokus. Det har jag nytta av oavsett var jag hamnar senare i livet. Jag kommer alltid att vara tacksam för att jag blev undersköterska och jag känner mig stolt över min yrkesroll.

Om 5 år tror jag att jag studerar på sjuksköterskeprogrammet och kanske är timanställd undersköterska på någon hjärtklinik. Då har jag fått arbeta ett tag inom akutsjukvård och på det sättet skapat en bas som jag kan ta med mig i mitt studerande. Eftersom att Åvas vård- och omsorgsprogram erbjuder en grundläggande behörighet till högskola kan jag söka utan att behöver studera på komvux innan.

 

Gabriella Lidner Widmaier, förstelärare, undervisar i engelska och tyska

Jag undervisar i engelska och tyska på Åva gymnasium och har gjort det sedan 2016. När jag tänker på undervisning i mina ämnen så hoppas jag att eleverna känner att de vågar göra fel och att de är där för att lära sig nya saker. Jag vill utmana eleverna att utvecklas, oavsett vilken nivå de befinner sig på. Det är viktigt för mig att ha en relation till varje elev och att de ska känna sig trygga i mitt klassrum.

Det jag gillar med mitt jobb är att det är omväxlande och att det är högt tempo. På Åva har vi flera samarbetsprojekt inom till exempel engelska 7, där vi lärare samarbetar kring ett specifikt tema vilket möjliggör teamwork lärare emellan och sambedömning, vilket i sin tur skapar rättvis bedömning. Det jag gillar speciellt med Åva är att alla vill samarbeta och dela med sig, och att det är prestigelöst lärare emellan. Jag tillhör vård- och omsorgsprogrammet och undervisar i engelska 5 på programmet. Jag utgår från programmålen när jag konstruerar vissa uppgifter så att eleverna ska känna nyttan av undervisningen i deras blivande yrkesutövning. Under 2019 kommer jag även jobba med ett digitaliseringsprojekt i engelskan som går ut på att helt gå ifrån en fysisk bok och istället prova att gå över till ett digitalt läromedel.

Susanna Walter-Westberg, biträdande rektor för naturvetenskap, vård- och omsorg samt elevhälsan

Vård- och omsorgsprogrammet
Att efter tre år som elev vara anställningsbar och eftertraktad inom sjuk och hälsovården i Sverige gör att våra elever på vård och omsorg, VO, är motiverade för sina studier. Detta märker jag tydligt som biträdande rektor på VO på Åva i mina möten med eleverna. Killar och tjejer med olika bakgrund och etnicitet är våra elever och det berikar hela skolan förstås.

Naturvetenskapsprogrammet
Att möta elever med intresse för natur, miljö och samhälle  med en stark framtidstro är en fantastisk förmån i mitt jobb som biträdande rektor på naturprogrammet på Åva. Bland våra naturkunskapselever ser vi många som vet vad de vill bli i framtiden men även de som bara vill ha en bred och djup utbildning för att kunna välja vidare senare i livet. Här träffas tjejer och killar med olika bakgrund och från olika uppväxtförhållanden men med ett gemensamt mål - gymnasieelev på Åva under tre år.

Annika Gelotte

Studie- och yrkesvägledare för

Barn och fritid
Samhällsvetenskap
Vård och omsorg

08-555 580 64

annika.gelotte@taby.se