Vi använder cookies för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. 

Sök till Åva / Apply to IB
Med goda möjligheter till jobb

El och energi

Är du fascinerad av hur elektricitet fungerar och vill lära dig ett roligt yrke med riktigt goda jobbmöjligheter ska du välja det populära el- och energiprogrammet på Åva!

Åva har lång erfarenhet av att utbilda blivande elektriker, vi är kända för våra välutrustade lokaler, yrkeskunniga lärare och dessutom våra givande samarbeten med praktikföretagen. Här har du riktigt goda möjligheter till jobb inom elinstallationer direkt efter studenten.

Kvalitetssäkring på Åvas el- och energiprogram

Vi har regelbundna programråd med ett flertal stora företag för att säkerställa att du får lära dig så mycket som möjligt under praktiktiden. På Åva är vi måna om att eleverna får lära sig bra och rätt saker på praktiken. Därför har vi utvecklat ett lärlingskort, där dina praktiska kunskaper dokumenteras.

Hos oss finns det specialsalar och en välutrustad elverkstad, där du jobbar praktiskt med arbetsmoment som exempelvis belysningsinstallationer och styrning av belysning och motorer. Vi är kända för våra välutrustade lokaler och miljöer, som är ändamålsenliga och moderna. Samhället förändras ständigt och mycket datoriseras i hög fart. Åva har följt med i utvecklingen under lång tid och anpassat våra utbildningar därefter.

Våra lärare har gedigen bakgrund i branschen, både inom installation men också inom felsökning, såväl inom fastigheter som för industri. Vi följer hela tiden vad branschen efterfrågar för att ligga i framkant i utbildningen.

Högskolebehörighet på alla våra yrkesprogram

Du som väljer ett yrkesprogram på Åva läser kurser som ger dig högskolebehörighet. Du kan om du vill välja kurser som ger dig fördjupade yrkeskunskaper istället.

Programplan för dig som startade hösten 2019

Programplan för dig som börjar hösten 2020

Thea Juthberg, årskurs 3

Det är kul på El- och energiprogrammet för att det är blandat både praktiskt och teoretiskt. Vi har mycket praktik och jobbar självständigt. Lärarna är bra på att anpassa efter olika elevers behov. ­Något vi gör är att jobba i båset som är en arbetsplats på skolan där vi får applicera våra teoretiska ­kunskaper fast i mindre skala och det är roligt.

Om man inte vill plugga vidare är EE ett bra ­program att välja eftersom man skapar en ­karriär och en framtid direkt efter gymnasiet. En del ­kanske ­tycker att EE verkar tungt och även om det är ett fysiskt arbete behöver man inte vara på ett ­bygge utan man kan arbeta inom service och göra mindre ­fysiskt krävande jobb också.

Jag var på APL på en liten enskild firma och jobbade med deras serviceinriktning. Jag fick byta eluttag, dra slang och följa med och lära mig av de som jobbar där.

Om någon är intresserad av att gå El- och energi­programmet tycker jag att de ska våga testa! En bra grej att göra är att komma på en prova-på-dag för att se vad vi håller på med och även att komma på öppet hus för att få en känsla av programmet.

Max Grövlebakke, El och energi, tog studenten 2019

Trots att det är fyra månader kvar till studenten har Max Grövlebakke på Elprogrammet redan blir erbjuden fast jobb på den elfirma där han haft sitt arbetsplatsförlagda lärande. Efter ett år som lärling där blir han behörig elektriker. Han är utåtriktad och gillar att jobba med elinstallationer hemma hos kunder som ofta är tacksamma för att få hjälp. Det handlar inte bara om att dra ledningar utan också att skapa en god relation och vinna kundens förtroende, menar Max.

Det bästa med utbildningen är enligt Max att teori och praktik varvas Han uppskattar också att lärarna litar på eleverna och att de får ta eget ansvar. Varje elev har till exempel sitt eget bås och sina egna verktyg.

På Åva ges alla elever möjlighet att skaffa sig behörighet till högskolan, vilket Max har gjort eftersom han vill ha dörren öppen till högskolan. En utbildning som Max är nyfiken på är Elprojektör. Entreprenörskap lockar också eftersom han gärna vill driva eget företag i elbranschen så småningom.

Magnus Folkesson, biträdande rektor för Teknik samt El- och energi

Det eleverna på el- och energiprogrammet brukar uppskatta mest är att de får möjlighet att jobba med händerna och se resultat av det de gör. De får projektera, planera och installera el precis som man gör när man arbetar som elektriker.  Eftersom energifrågorna blir allt viktigare får de också jobba med miljösmarta lösningar. 

Åva har en lång tradition när det gäller el- och energi, vilket gör att våra lärare har ett stort kontaktnät på företag där eleverna kan göra sin APL,  (arbetsplatsförlagt lärande). Möjligheterna att få ett roligt och självständigt jobb efter examen är goda. En stor del av våra el-elever läser de kurser som ger högskolebehörighet och på så sätt kan de plugga vidare på högskolan.

Therese Hederström

Studie- och yrkesvägledare för

Naturvetenskap
Ekonomi
El och energi

08-555 580 61

therese.hederstrom@taby.se