Vi använder cookies för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. 

Sök till Åva
Med goda möjligheter till jobb

El och energi

Är du fascinerad av hur elektricitet fungerar och vill lära dig ett roligt yrke med riktigt goda jobbmöjligheter ska du välja det populära el- och energiprogrammet på Åva!

Åva har lång erfarenhet av att utbilda blivande elektriker, vi är kända för våra välutrustade lokaler, yrkeskunniga lärare och dessutom våra givande samarbeten med praktikföretagen. Här har du riktigt goda möjligheter till jobb inom elinstallationer direkt efter studenten.

Kvalitetssäkring på Åvas el- och energiprogram

Vi har regelbundna programråd med ett flertal stora företag för att säkerställa att du får lära dig så mycket som möjligt under praktiktiden. På Åva är vi måna om att eleverna får lära sig bra och rätt saker på praktiken. Därför har vi utvecklat ett lärlingskort, där dina praktiska kunskaper dokumenteras.

Hos oss finns det specialsalar och en välutrustad elverkstad, där du jobbar praktiskt med arbetsmoment som exempelvis belysningsinstallationer och styrning av belysning och motorer. Vi är kända för våra välutrustade lokaler och miljöer, som är ändamålsenliga och moderna. Samhället förändras ständigt och mycket datoriseras i hög fart. Åva har följt med i utvecklingen under lång tid och anpassat våra utbildningar därefter.

Våra lärare har gedigen bakgrund i branschen, både inom installation men också inom felsökning, såväl inom fastigheter som för industri. Vi följer hela tiden vad branschen efterfrågar för att ligga i framkant i utbildningen.

Dina tre år på El- och energiprogrammet

Under första året blandas teori och grundkunskaper med praktiska moment i skolan. När du läser ditt andra år börjar du arbeta mer praktiskt i arbetsbåsen med egna verktyg och arbetskläder. Det är också dags för din första APL (arbetsplatsförlagt lärande). Under ditt sista och tredje år läser du fördjupningskurser inom el samt gör ytterligare en APL-period. Många elever från programmet tar studenten med jobberbjudande som lärling. Med andra ord ger programmet dig goda möjligheter till jobb tack vare våra kunniga lärare och all praktisk övning.

Högskolebehörighet på alla våra yrkesprogram

Du som väljer ett yrkesprogram på Åva läser kurser som ger dig fördjupade yrkeskunskaper. Du kan också, om du vill, välja till kurser som ger dig en högskolebehörighet.Programplan för dig som startade hösten 2019

Programplan för dig som börjar hösten 2020

Programplan för dig som börjar hösten 2021

Programpresentation El och energi

Nova Passell Fröberg, El och Energi, årskurs 2

Jag läser första året på El- och energiprogrammet och hittills känns det bra. Det är en trygg miljö och alla i klassen är välkomnande. När jag var på Åvas Öppet hus och besökte programmet arbetade tvåorna och treorna nere i båsen och jag kände att det här var något för mig, en utbildning som är både teoretisk och praktisk. Jag ser fram emot labbar i kursen Elektromekanik och att till exempel lära mig koppla. Jag ser också fram emot APL och att komma ut på byggen och företag. Mest utmanande känns kursen Datorteknik eftersom jag varken spelar eller håller på med datorer annars. Min framtidsdröm är att först arbeta som elektriker efter studenten och sedan bli arbetschef på något bygge eller liknande.

Att vara tjej på EE är bara kul. Du får definitivt känna dig unik till skillnad mot klasser där majoriteten är tjejer. Om du funderar på El- och energiprogrammet säger jag bara “kör”! Det kommer ge dig goda jobbmöjligheter och du kommer lära dig mycket, både i skolan och på APL. Om du är tjej och funderar på att söka dig hit tycker jag du ska göra det. Skit i normerna! Här är alla välkomna och jag trivs jättebra.

Viktor Sjöstedt, El och Energi, tog studenten 2021

Att gå på Åva är lugnt och stilla. Det är en bra känsla och ­atmosfär på skolan, alltid städat och schyssta lokaler. På El- och energiprogrammet ­prioriteras det praktiska arbetet och vi jobbar mycket i våra bås där man till exempel kan få klamra kablar som betyder att man drar kablar från en elcentral till uttag och lampor. Vi har många veckor med praktik vilket är anledningen till att jag valde just Åva och EE. Jag vill få mycket erfarenhet ute på företag och jobba på riktigt. Jag vill gå klart och bli elektriker för att sedan rikta in mig på larm, övervakning och service. Jag tycker man ska välja EE på Åva för att det är en bra gruppkänsla inom klassen men också inom programmet.

Thea Juthberg, El och Energi, tog studenten 2020

Det var roligt på El- och energiprogrammet för att det var blandat både praktiskt och teoretiskt. Det var mycket praktik och självständigt arbete. Lärarna på Åva anpassade sig efter efter olika elevers behov.Något jag uppskattade var att få jobba i båsen som är en arbetsplats på skolan där man får praktisera de teoretiska kunskaperna fast i mindre skala.

Om man inte vill plugga vidare är EE ett bra program att välja eftersom man skapar en karriär och en framtid direkt efter gymnasiet. Jag har jobbat i butik under sommaren och i framtiden vill jag arbeta som projektledare. En del kanske tycker att EE verkar tungt och även om det är ett fysiskt ­arbete behöver man inte vara på ett ­bygge utan man kan arbeta inom service och göra mindre fysiskt krävande jobb också.

Om någon är intresserad av att gå El- och energiprogrammet tycker jag att de ska våga testa! En bra grej är att komma på en prova-på-dag för att se vad man gör på programmet och även komma på Öppet hus för att få en känsla av skolan.

Max Grövlebakke, El och energi, tog studenten 2019

Trots att det är fyra månader kvar till studenten har Max Grövlebakke på Elprogrammet redan blir erbjuden fast jobb på den elfirma där han haft sitt arbetsplatsförlagda lärande. Efter ett år som lärling där blir han behörig elektriker. Han är utåtriktad och gillar att jobba med elinstallationer hemma hos kunder som ofta är tacksamma för att få hjälp. Det handlar inte bara om att dra ledningar utan också att skapa en god relation och vinna kundens förtroende, menar Max.

Det bästa med utbildningen är enligt Max att teori och praktik varvas Han uppskattar också att lärarna litar på eleverna och att de får ta eget ansvar. Varje elev har till exempel sitt eget bås och sina egna verktyg.

På Åva ges alla elever möjlighet att skaffa sig behörighet till högskolan, vilket Max har gjort eftersom han vill ha dörren öppen till högskolan. En utbildning som Max är nyfiken på är Elprojektör. Entreprenörskap lockar också eftersom han gärna vill driva eget företag i elbranschen så småningom.

Magnus Folkesson, biträdande rektor för El- och energi

Det eleverna på el- och energiprogrammet brukar uppskatta mest är att de får möjlighet att jobba med händerna och se resultat av det de gör. De får projektera, planera och installera el precis som man gör när man arbetar som elektriker.  Eftersom energifrågorna blir allt viktigare får de också jobba med miljösmarta lösningar. 

Åva har en lång tradition när det gäller el- och energi, vilket gör att våra lärare har ett stort kontaktnät på företag där eleverna kan göra sin APL,  (arbetsplatsförlagt lärande). Möjligheterna att få ett roligt och självständigt jobb efter examen är goda. En stor del av våra el-elever läser de kurser som ger högskolebehörighet och på så sätt kan de plugga vidare på högskolan.

Therese Hederström

Studie- och yrkesvägledare för

Naturvetenskap
Ekonomi
El och energi

08-555 580 61

therese.hederstrom@taby.se