Sök till Åva
Med goda möjligheter till jobb

El och energi

Är du fascinerad av hur elektricitet fungerar och vill lära dig ett roligt yrke med goda jobbmöjligheter ska du välja det ­populära El- och energiprogrammet på Åva.

Åva har lång erfarenhet av att utbilda blivande elektriker. Vi är kända för våra väl­utrustade och moderna ­lokaler, yrkeskunniga lärare och dessutom våra givande samarbeten med praktik­företag. Här har du goda möjligheter till jobb direkt efter studenten, i första hand som elinstallatör men även inom andra branscher som till exempel larm. Du kan även vidareutbilda dig inom yrket till bland annat elkonstruktör, för antingen låg- eller högspänning, eller elkraftsingenjör, vilket idag är ett bristyrke.

Kvalitetssäkring på Åvas El- och energiprogram

Vi har regelbunden kontakt med flera företag för att säkerställa att du får lära dig så mycket som möjligt under din praktiktid. APL (arbetsplatsförlagt lärande) genomförs i årskurs 2 och 3. På Åva är vi också måna om att du som elev ska få relevant och korrekt utbildning i de praktiska moment som genomförs i skolan. Hos oss finns det specialsalar och en välutrustad elverkstad där du jobbar praktiskt med arbetsmoment som exempelvis belysningsinstallationer och styrning av belysning och motorer. Samhället förändras ständigt och mycket digitaliseras i hög fart. Åva har följt med i utvecklingen under lång tid och anpassat utbildningarna därefter. Våra lärare har gedigen bakgrund i branschen, både inom installation men också inom felsökning, såväl inom fastigheter som för industri. Både branschen och vi på Åva efterfrågar och arbetar aktivt för att fler tjejer ska söka sig till El- och energiprogrammet.

Högskolebehörighet på alla våra yrkesprogram

Du som väljer ett yrkesprogram på Åva har möjlighet att läsa till kurser som ger dig högskolebehörighet. Du kan även välja kurser som ger dig fördjupade yrkeskunskaper.

LIU - lokal idrottsutbildning

Sedan hösten 2020 erbjuder Åva gymnasium LIU, lokal idrottsutbildning, för dig som vill satsa både på idrott och skola. Vi kan erbjuda dig en högskoleförberedande utbildning av hög kvalitet i kombination med utövandet av din idrott på schemalagd skoltid.

Här kan du läsa mer om LIU och göra din ansökan.

Programplan

Programplan för dig som startade hösten 2021

Programplan för dig som startade hösten 2022

Programplan för dig som startade hösten 2023

Programplan för dig som startar hösten 2024

Herman Siebert, tog studenten 2023

“Elprogrammet är en blandning mellan praktisk och teoretisk lära och jag är säker på att elektriker har en framtid.

Jag valde att plugga svenska och matte för att jag ville få behörighet till högskolan. Då kan jag börja jobba direkt eller plugga vidare.

Efter gymnasiet kan man gå som lärling vilket jag kommer göra. Det är en utbildning via företaget man kan gå efter examen från gymnasiet. Man ska göra 1600 timmar och utföra olika varierade arbetsupp­gifter inom el­branschen för att bli första­års­montör."

Albin Boström och Linus Björklund, tog studenten 2022

“Jag fick jobb direkt!”, säger Albin Boström som jobbar tillsammans med flera från sin klass på ett bygge i Sundbyberg. De har fått vara med från start och ta del av all elinstallation ända fram till att sätta uttag. “Det är kul att vara färdig och ha ett jobb. Jag vill jobba fysiskt och inte ha ett stillasittande jobb så det passar mig perfekt”, berättar Albin. “Man får de kunskaper man behöver för att komma ut i arbetslivet tidigt och ett arbete där man kan utvecklas och avancera inom”

Linus Björklund säger att han trivs på jobbet och att han har fått erfarenhet från praktiken under åren på gymnasiet och har kunskaperna som krävs för att kunna jobba. “Åva var jättekul med bra lärare som lärde oss mycket men vi hade också pingisturnering och gjorde roliga saker tillsammans. El och energi är ett bra program och Åva är ett bra gymnasium."

Hugo Mattsson, tog studenten 2022

“Allt jag kan har jag lärt mig här”

“Jag kunde ingenting när jag kom till Åva utan allt jag kan har jag lärt mig här. Det är kul att lära sig nya saker och att få jobba praktiskt eftersom det inte passar mig att bara sitta still. Jag gjorde min APL på ett elföretag på Lidingö och vi byggde lägenhetshus vid Täby galopp. Vi drog in all el i huset och fick jobba självständigt utifrån ritningar vi fick. Det fanns alltid flera handledare att fråga vid behov.

Tycker du om att arbeta med händerna och att jobba praktiskt tycker jag att du ska välja El och energi och jag vill verkligen rekommendera programmet. Fler tjejer borde välja El och energi för det är ett bra yrke och det behövs fler elektriker.”

Emil Swanson Östlund, tog studenten 2022

"Det finns extremt mycket jobbmöjligheter"

“Man får lära sig ett hantverk på programmet och så lär man sig över tid och får en inblick av vad man kan göra i framtiden genom APL och olika studiebesök. Vi har bra balans i arbetet över året också.

Jag trivs bra eftersom vi har en bra klass och bra lärare. Det går att ha kul med ­klassen och med lärarna samtidigt som vi tar vårt arbete seriöst.

Jag hoppas på att få anställning på min praktikplats för jag vill jobba som elektriker i framtiden. Det finns extremt mycket jobbmöjligheter och det är en stor anledning till att jag valde programmet”.

Nova Passel Fröberg, tog studenten 2023

På El- och energiprogrammet är alla välkomna. I dag är majoriteten av eleverna killar men intresset för yrket har ökat även hos tjejer.

-El- och energiprogrammet är en trygg miljö och att vara tjej här är bara kul. Om du funderar på ­programmet säger jag bara “kör”! Det kommer att ge dig goda jobbmöjligheter och du kommer lära dig mycket, både i skolan och på APL. Om du är tjej och funderar på att söka dig hit tycker jag du ska göra det. Strunta i ­normerna! Här är alla välkomna och jag trivs jättebra.

Rasmus Adolfsson Funk, tog studenten 2021

Många arbetsplatser har numera personal från olika delar av­ världen. Att få erfarenhet av internationella kontakter redan under gymnasietiden ger dig ett försprång när du ska söka arbete eller studera vidare.

- Min sista praktikperiod gjorde jag på en byggarbetsplats i Roslags-Näsby. Jag fick göra elinstallationer i nya lägenheter, något som jag kommer ha stor nytta av. Många av de som arbetade på bygget kom från Lettland och Ryssland så jag fick använda engelska ganska ofta.

Andra året i gymnasiet var jag med i ett utbyte som skolan anordnade så jag fick åka till Frankrike. Vi jobbade med Agenda 2030. Jag fick presentera hur vi på elprogrammet får lära oss om återvinning och förnybara energikällor. Det var häftigt att få besöka Europaparlamentet.

Mikaela Kuopalla, tog studenten 2023

-Det bästa med programmet är att det är väldigt mycket praktiskt vilket passar mig. Förutom el är jag väldigt intresserad av fotografi. Därför har jag valt det som individuellt val under det här året. Jag ville välja något kreativt och kände inte att jag behövde de högskoleförberedande kurserna. Utbildningen ger goda möjligheter till jobb efter studenten. Åva är det bästa valet jag gjort hittills i mitt liv. Här får man vara som man vill.

Erik Bergdorff Gentele, tog studenten 2022

Är du intresserad av el och energi och gillar praktiska ämnen? På Åva ges varje individ de bästa förutsättningarna för att lyckas inom branschen.

-En av de bästa sakerna är de små klasserna. Det är 19 elever i varje klass vilket gör att det finns arbetsbås till varje person och det är enklare att få hjälp. Man kommer också närmare sina klasskamrater vilket är positivt. I och med den praktik som du gör i årskurs 2 och 3 samt den gedigna utbildning du får har du goda chanser till jobb efter studenten.

Viktor Sjöstedt, El och Energi, tog studenten 2021

Att gå på Åva är lugnt och stilla. Det är en bra känsla och ­atmosfär på skolan, alltid städat och schyssta lokaler. På El- och energiprogrammet ­prioriteras det praktiska arbetet och vi jobbar mycket i våra bås där man till exempel kan få klamra kablar som betyder att man drar kablar från en elcentral till uttag och lampor. Vi har många veckor med praktik vilket är anledningen till att jag valde just Åva och EE. Jag vill få mycket erfarenhet ute på företag och jobba på riktigt. Jag vill gå klart och bli elektriker för att sedan rikta in mig på larm, övervakning och service. Jag tycker man ska välja EE på Åva för att det är en bra gruppkänsla inom klassen men också inom programmet.

Maria Hallbäck, biträdande rektor för El- och energiprogrammet

Det eleverna på el- och energiprogrammet brukar uppskatta mest är att de får möjlighet att jobba med händerna och se resultat av det de gör. De får projektera, planera och installera el precis som man gör när man arbetar som elektriker. Eftersom energifrågorna blir allt viktigare får de också jobba med miljösmarta lösningar.

Åva har en lång tradition när det gäller el- och energi, vilket gör att våra lärare har ett stort kontaktnät på företag där eleverna kan göra sin APL, (arbetsplatsförlagt lärande). Möjligheterna att få ett roligt och självständigt jobb efter examen är goda. En stor del av våra el-elever läser de kurser som ger högskolebehörighet och på så sätt kan de plugga vidare på högskolan.

Jenny Eriksson

Studie- och yrkesvägledare för

Ekonomi
El och energi
Naturvetenskap

08-555 580 61

jenny.eriksson@taby.se