Vi använder cookies för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. 

Sök till Åva
Globalt perspektiv

Samhällsvetenskap

Tycker du att det är spännande att diskutera samhällsfrågor som till exempel makt eller genus? Är du nyfiken på hur samhället fungerar i andra delar av världen? Vill du lära dig mer om vad som formar och påverkar oss människor? Då kommer du att trivas riktigt bra på samhällsvetenskapsprogrammet på Åva.

Inriktningen samhällsvetenskap ger dig användbara verktyg

Internationella frågor, samhällsplanering och politik är viktiga delar i utbildningen. Du fördjupar dig i historia, samhällskunskap och geografi. Ämnena psykologi, filosofi och religion ger dig kunskap om människors relation till sin omvärld.

På programmet får du verktyg för att kunna skilja mellan fakta och värderingar. Ett vanligt arbetssätt är att du tillsammans med kamrater undersöker en fråga med hjälp av teorier och metoder som används inom samhällsvetenskapen. Era slutsatser redovisar ni på olika sätt, vilket gör att du får träning i att skriva, tala inför grupp, debattera och göra digitala presentationer. Du får också argumentera för förändringar som gör samhället bättre utifrån den fråga ni undersökt. Vårt mål är att du ska lära dig arbeta allt mer vetenskapligt så att du är väl förberedd för att ta klivet över till högskolan efter tre år.

Globalt perspektiv och FN-skola

För att lösa framtidens utmaningar behöver vi samarbeta över nationsgränser och därför är internationella frågor något vi arbetar med i de flesta ämnen. Dessutom läser du i årskurs 3 specialiseringskursen globalt perspektiv. Där jobbar vi tematiskt med internationella relationer, mänskliga rättigheter, freds- och konfliktstudier samt utvecklingsfrågor utifrån FN:s Agenda 2030 och de Globala målen för hållbar utveckling. Att Åva är en certifierad FN-skola innebär att frågor som rör mänskliga rättigheter och demokrati har ett stort fokus på programmet. Vi samarbetar även med Amnesty. För dig som vill arbeta med internationella frågor utomlands eller i Sverige ger samhällsvetenskapsprogrammet på Åva en riktigt bra grund att bygga vidare på. Därför ingår också engelska 7 i programfördjupningen.

Engagerade lärare gör undervisningen meningsfull

Lärarna på programmet samarbetar nära, bland annat när det gäller ämnesövergripande projekt. Du får vara med om givande studiebesök och föreläsningar, debatter och rollspel. Du får också träffa experter och forskare inom olika områden. Många elever som går samhällsvetenskapsprogrammet väljer att engagera sig i Cumulus, skolans prisbelönta skoltidning. Genom åren har den vunnit massor av priser och tidningen är en viktig pusselbit för elevernas trivsel på skolan.Programplan för dig som startade hösten 2019

Programplan för sig som startade hösten 2020

Programplan för dig som startar hösten 2021


Programpresentation - Samhällsvetenskap

LIU - lokal idrottsutbildning

Lokal idrottsutbildning, på Åva gymnasium är för dig som vill satsa både på din idrott och på skolan. Vi kan erbjuda dig en högskoleförberedande utbildning av hög kvalitet i kombination med utövandet av din idrott på schemalagd skoltid. Ansvarig lärare och kontaktperson är vår erfarne lärare i idrott och hälsa, Pekka Hälinen. Skolan, du och din egen klubb och tränare kommer att ha ett nära samarbete där ni tillsammans formar innehållet utifrån dig som individ. Du kommer att ha ett schemalagt pass i veckan där teori och praktik blandas. Övrig träning genomför du utanför skoltid med din hemmaklubb.

Som elev på LIU går du i en vanlig klass inom det program som du läser. I dagsläget kommer du att ha möjlighet att välja LIU inom Naturvetenskapsprogrammet (NA), Samhällsvetenskapsprogrammet (SA) Ekonomiprogrammet (EK) och Teknikprogrammet, inriktning Informations- och medieteknik (TE). Du läser två idrottskurser (200 p) som individuellt val i årskurs 1 och 2. Därefter erbjuds du att läsa ytterligare 100 poäng (Idrott och Hälsa 2) som utökad kurs i årskurs 3. Om du vill ha full meritpoäng hjälper vi dig att göra rätt val under gymnasietiden.

Alva Sundin, tog studenten 2020
Jag har precis tagit studenten från Åvas samhällsprogram med idrottsinriktning. Åva har varit en stor hjälp och möjliggjort för mig att kunna uppnå de resultat jag vill inom både skolan och min idrott. Jag har exempelvis kunnat träna under skoltid och på det sättet fått loss mer tid till att plugga på kvällen, vilket har gjort mig mindre stressad.

Jag är säker på att jag genom att kunna satsa på idrotten har kunnat koncentrera mig bättre och prestera bättre i skolan. Idrottande och plugg är en bra kombination helt enkelt och LIU är därför ett riktigt bra val för dig som är i samma situation som mig. Jag är väldigt nöjd att ha fått den här chansen.

Ansök genom att söka till någon av ovanstående program via gymnasieantagningen och fyll i det här formuläret.

Välkommen med din ansökan senast 17 maj

För frågor och mer information kontakta:

Ansvarig lärare, Pekka Hälinen pekka.halinen@taby.se 

Filippa Fästlund, Samhällsvetenskap, årskurs 3

Åva för mig är en trivsam plats där alla verkligen är jättetrevliga. Man känner att man inte är ensam och att alla är välkomna. På Samhällsvetenskapsprogrammet får vi lära oss allt om hur samhället fungerar; från ideologierna och samhällsstrukturen till själva människorna i samhället och hur vi kan påverka allt. Lärarna på programmet är fantastiska och de finns verkligen där för en om man behöver hjälp. De har hjälpt mig med det jag inte känner mig säker på och fått det att kännas lättare. Samhällskunskapen har lärt mig nya saker och har gjort mig mer förstående i vad som händer i världen. Lärarna på Samhällsprogrammet gör kurserna både roliga och utmannande. ­­Vi får lära oss att tro på oss själva och utbildningen har fått mig att bli mer självsäker.

Marcus Ståhl, Samhällsvetenskap, tog studenten 2021

Jag tycker att det är mycket bra att gå på Åva. Det är en väldigt trevlig och välkomnande miljö som skapas av de som jobbar där, lika mycket kökspersonal som lärare till rektorer bidrar till den positiva känslan. Cafeterian i skolan är väldigt bra och där har jag ätit frukost många gånger och maten i skolan är också mycket bra.

Samhällsvetenskapsprogrammet är en väldigt bred utbildning. Det ger en stabil grund vilket jag tycker är det bästa, dvs. att kunna ha så många dörrar öppna. En stor bonus med att det är en bred utbildning är att arbetet sällan är enformigt utan man jobbar med ämnen, olika från varandra och det gillar jag. Lärarna gör ämnena roliga med sin entusiasm och variation av arbete. Det kan vara allt från att kolla på en bra film och analysera den till att göra mer praktiska arbeten i ämnen som natur och geografi.

 

Michelle Westin, Samhällsvetenskap, årskurs 3

Michelle berättar om samhällsvetenskapsprogrammet
”Det är en så positiv stämning bland elever och lärare. Jag gick på en liten grundskola så det har varit roligt att lära känna nya klasskamrater. Här på Åva finns något för alla. Amnestyföreningen ligger mig varmt om hjärtat då jag är medlem och aktiv där. Det är roligt att elever från olika program möts i Åvas elevföreningar och i Cumulus, vår skoltidning. En annan sak jag uppskattar är att våra lärare samarbetar, för det underlättar för oss elever."

Isa-Marie Carsbo, Samhällsvetenskap, tog studenten 2020

Jag tycker om politik och att att diskutera. Jag gillar att utgå från olika frågeställningar och filosofera om saker, frågor där det inte finns korrekta svar, man får  diskutera utifrån människors olika värderingar medmera.

Man träffar människor som tänker likadant, vi har samma eller liknande intressen. Vi tycker alla om att sitta och diskutera, vilket är jättekul och intressant.

Jag blev chockad över hur kul naturkunskapen var - läraren gjorde det roligt. Vi har samarbetat mycket mellan ämnena, det var kul eftersom det blev en uppgift att fokusera, göra ordentligt istället för flera halvdana i flera kurser. Det blev mindre stressigt. Till exempel Energirollspel (samhälle, naturkunskap och svenska), även film som diskuterats i samhällskunskapen fast på engelska mm. Religion är ny i år och kul eftersom det just inte finns något rätt eller fel, man utgår från vad man tror, motiverar mm. Det blir roliga diskussioner. Min klass är bra på att diskutera, mycket inlevelse i diskussionerna, hetsigt ibland, men roligt.

Bra stämning på skolan. Många duktiga lärare, de flesta lär ut så alla kan förstår, kan förklara på flera sätt. Man får undervisningen anpassad efter sig själv beroende på vad man har svårt för. Bra problemlösningstänk,  individanpassad undervisning, inte enbart för de bästa eller sämsta, utan alla får det de behöver, ingen blir bortglömd. Jag är nöjd. Eleverna är trevliga på Åva, övrig personal som till exempel i matsalen och vår skolvärd är trevliga och hjälpsamma. Folk sköter sig själv, man får vara den man är, ingen höjer på ögonbrynen om man är annorlunda. Det är en bred skola med många olika identiteter, etniciteter, där alla är vana med alla. Många aktivitetsdagar är också bra, schemabrytande, lära sig saker utanför klassrummet. Det blir mer praktiskt då, inte bara läsa. Man får interagera i det man lärt sig.

När jag började på gymnasiet ville jag bli lärare, men nu vill jag bli brandman - jag vill jobba med människor. Brandmansyrket verkar innehålla olika arbetsuppgifter och man behöver inte bara sitta still, utan det är ett aktivt yrke. Jag spelar mycket innebandy (allsvenskan Åkersberga) så jag anpassar mitt liv efter det.  Jag kanske pluggar vidare direkt efter gymnasiet eller så jobbar jag lite först. Jag vill dock ha mer än bara en gymnasieexamen i alla fall.

Clara Thorander, Samhällsvetenskap, tog studenten 2019

Jag tog studenten 2019 och började arbeta direkt under sommaren. Jag har provat på en mängd olika arbetsplatser inom butik och service. Under min tid på Åva var jag först väldigt rädd för att presentera, ­redovisa och kommunicera med andra människor. ­Detta var saker som jag fick öva på och jag är så ­tacksam att jag fick hjälp och stöttning till att våga säga vad jag tycker och yttra mina åsikter. Idag har jag absolut inga problem med att presentera en film för en fullsatt IMAX föreställning på bion i Scandinavia, prata med vem som helst eller en oförberedd presentation. Något som också har hjälpt mig att utvecklas som ­person är att jag under min gymnasietid engagerade mig för skoltidningen, var ordförande för FN elevförening och Amnesty vilket stärkt mitt självförtroende samt gjort att jag vågar ta ansvar och vågar visa vem jag är. Jag trivs väldigt bra på mitt jobb just nu men jag vill plugga vidare till domare nu till hösten. Mitt mål är att förändra samhället.

 

Erika Karlsson Öhlin, Samhällsvetenskap, tog studenten 2012

Jag tog studenten 2012 och arbetar idag som kommunikatör på Täby kommun med utbyggnadsprojektet Roslags-Näsby.

Mitt uppdrag går bland annat ut på att skapa innehåll till sociala medier och webb så det blir en del foto, film och formgivning. Mitt jobb är framförallt kreativt och varierande vilket passar mig jättebra. När jag gick på Åva var jag med i skoltidningen och fick genom den inblick i det jag arbetar med idag. Från tiden på Åva fick jag även bra erfarenheter om hur det är att arbeta i grupp då vi hade en hel del grupparbeten, något som nu är en stor del av min vardag. Under min tid på Åva hittade jag också den viktiga balansen mellan att plugga och samtidigt ha kul. Just nu jobbar jag med kommunikationen kring de nya hållbara kvarteren i Roslags-Näsby och rekommenderar alla att besöka Hållbarhetscentrum där man kan lära sig om allt från stadsodling till hur arkitektur kan vara hållbar.

 

Robin Olovsson och nya kursen Folkmord och brott mot mänskliga rättigheter

Robin Olovsson är förutom en omtyckt och erfaren lärare på Åva gymnasium även känd från Historiepodden som han driver tillsammans med Daniel Hermansson.

Till hösten -20 kommer en ny kurs att erbjudas på Åva och det är kursen Folkmord (100p). Det är en samhällsvetenskaplig och humanistisk fördjupning. Robin berättar att ”Eleverna kommer att få ta del av grova brott mot mänskligheten genom historien. Verkliga saker som har skett och inte bara förintelsen. Det är tänkt att vi ska göra det obegripliga begripligt genom historiska metoder och psykologi. Den som är intresserad av historia och av orättvisor och som vill veta mer om människans sämsta sidor men också få lite förståelse för de delarna kommer tycka att kursen är intressant och viktig.”

”Förhoppningsvis kommer vi att genomföra en toleransresa vilket innebär att vi reser till en plats där det skett ett folkmord, en etnisk rensning eller något annat fruktansvärt så det kan vara Auswitch eller Bosnien eller något annat.”

”Det ska bli kul att ha den här kursen men också lite nervöst eftersom det är en helt ny kurs. Vi är många lärare som hjälps åt att skapa kursen vad gäller innehåll. Jag känner själv att det är viktigt och intressant att prata om de här frågorna för att vi ska lära oss av vår historia inför framtiden.”

Anna Frisk, förstelärare, undervisar i samhällskunskap och religion

Jag undervisar i samhällskunskap och religionskunskap på Åva gymnasium och har jobbat på skolan i över 10 år. Mina hjärtefrågor är demokrati och mänskliga rättigheter, vilken jag vill ska genomsyra hela undervisningen. Alla elever ska känna att de kan vara med och påverka och alla elever ska känna sig trygga och sedda i klassrummet. Att fördjupa elevernas kunskaper och engagemanget kring globala frågor och mänskliga rättigheter känns särskilt viktigt i dagens värld. Genom att anpassa undervisningen efter elevernas erfarenhet och intressen och genom att arbeta med olika metoder såsom rollspel, debatter, föreläsningar och studiebesök tror jag att elevernas engagemang, nyfikenhet och lusten att lära ökar kring globala frågor.

Åva gymnasium är från och med hösten 2018 en certifierade FN-skola och att vara med och starta upp arbetet tillsammans med svenska FN-förbundet är en viktig del i mitt utvecklingsarbete som förstelärare. Att få vara med och utveckla Åvas internationella profil känns både utmanande och roligt.

Göran Thornberg om Ledarskap och organisation

Göran Thornberg undervisar i engelska och psykologi på Åva gymnasium.  “Det jag gillar med Åva är att jag får undervisa i båda mina ämnen lika mycket och då blir det varierat. Alla kollegor är hjälpsamma och professionella och allmänt sköna människor” säger Göran och fortsätter med att säga att “det händer saker på skolan. Skolandan som många skolor vill åstadkomma finns på Åva och det skapar en fin gemenskap”. 

Kursen Ledarskap och organisation läses av elever på Samhällsprogrammet och Ekonomiprogrammet och behandlar olika psykologiska teorier. Hur man som person trivs på jobbet och hur man som ledare ska tänka kring olika typer av ledarskapsstilar. Eleverna får lära sig vad det är som gör att man trivs på jobbet. Göran berättar att de “jobbar mycket med fallstudier där eleverna får sätta sig in i olika situationer och analysera vad som händer utifrån olika teorier”. Organisationsdelen handlar mer om olika strukturer och vilka ledarskap som passar inom olika organisationer. “Vi har hittills arbetat med motivationsteorier och eleverna har fått göra personlighetstest för att se vilka typer av jobb som skulle passa dem. Några blev förvånade över sitt resultat och det de insåg var att man kan vara olika beroende på var du är. Du visar olika delar av dig själv i olika sammanhang”, säger Göran. 

“Jag älskar den här kursen, det är en rolig kurs och jag har fått stort stöd av min rektor att utforma den som jag tror passar bäst. Eleverna kommer att få fördjupa sig i olika ledarsksapstilar vilket jag ser fram emot. Utöver det får de från kursen med sig hur olika typer av ledare kan fungera och hur de själva är, och kan bli, som ledare”, berättar Göran Thornberg.

 

Ulrika Perbo, biträdande rektor för Samhällsvetenskaps-programmet

Då Åva är en FN-certifierad skola som också har ett samarbete med Amnesty, möter eleverna på samhällsprogrammet en lärmiljö som möjliggör ett fördjupat engagemang för de mänskliga rättigheterna och de globala målen. Eleverna undervisas av kompetenta pedagoger som utmanar eleverna i sitt lärande och som uppmuntrar dem till engagemang i skolans föreningar. Att få följa eleverna på deras utvecklingsresa under tre år, innan de tar studenten är fantastiskt roligt.

Annika Gelotte

Studie- och yrkesvägledare för

Barn och fritid
Samhällsvetenskap
Vård och omsorg

08-555 580 64

annika.gelotte@taby.se