Sök till Åva
Beteendevetenskap och globalt perspektiv.

Samhällsvetenskap

Vi utvecklar Samhällsvetenskaps­programmet och erbjuder till hösten både ett beteendevetenskapligt alternativ såväl som ett med globalt fokus. Det öppnar upp för dig som ­antingen vill lära dig mer om ­ledarskap och ­kommunikation eller om du vill ­fördjupa dig i inter­nationella relationer och globala frågor.

Tycker du att det är spännande att diskutera samhällsfrågor?
Är du intresserad av att lära dig mer om vad som formar och påverkar oss människor?Är du nyfiken på hur samhället fungerar i andra delar av världen? Vill du göra skillnad? Då kommer du att trivas riktigt bra på vårt samhällsvetenskaps­program. För dig som vill arbeta med internationella frågor utomlands eller i Sverige ger Samhällsvetenskapsprogrammet på Åva gymnasium en riktigt bra grund att bygga vidare på. Därför ingår också Engelska 7 i programfördjupningen.

Ledarskap och kommunikation
Den beteendevetenskapliga inriktningen vänder sig till dig som vill lära dig mer om mänskligt beteende, ­ledarskap och ­kommunikation. Du läser kurser som psykologi,sociologi, ledarskap och organisation och kommunikation. I specialiseringskursen som du läser i årskurs 3 får du dessutom fördjupa dig ytterligare i dessa ämnen.

Globalt perspektiv
Den samhällsvetenskapliga inriktningen vänder sig till dig som är intresserad av frågor som rör mänskliga rättigheter och internationella relationer. I årskurs 3 läser du kursen ”Humanistisk och samhällsvetenskaplig specialisering - Globalt perspektiv”. Där går vi verkligen på djupet och arbetar tematiskt med internationella relationer, mänskliga rättigheter, freds- och konfliktstudier samt utvecklingsfrågor utifrån FN:s Agenda 2030 och de Globala målen för hållbar utveckling.

Förbereder dig för högskola
Arbetssätten är varierade. Du får öva dig på att skriva olika typer av texter, tala inför grupp, debattera och ­argumentera samt göra professionella digitala presentationer. Tillsammans med klasskamrater undersöker du frågor med hjälp av samhällsveten­skapliga metoder och teorier. Det gör dig väl förberedd för att ta klivet över till ­högskolan efter studentexamen.
Valmöjligheter

Om du vill fördjupa dig inom samhälls­vetenskap kan du till exempel välja kurserna Kriminologi, Folkmord och brott mot mänskliga rättigheter och Hållbart samhällsbyggande Du kan också kombinera Samhällsvetenskapsprogrammet med Musikprofil och LIU.

LIU - lokal idrottsutbildning

Sedan hösten 2020 erbjuder Åva gymnasium LIU, lokal idrottsutbildning, för dig som vill satsa både på idrott och skola. Vi kan erbjuda dig en högskoleförberedande utbildning av hög kvalitet i kombination med utövandet av din idrott på schemalagd skoltid.

Här kan du läsa mer om LIU och göra din ansökan.

Musikprofil

För dig som har ett ­brinnande intresse för musik finns möjligheten att kombinera dina studier med ett aktivt musik­utövande.

Här kan du läsa mer om Musikprofilen och göra din ansökan.

Programplan

Programplan för dig som startade hösten 2021

Programplan för dig som startade hösten 2022

Programplan för dig som startade hösten 2023

Programplan för dig som startar hösten 2024

Mina Rezania, tog studenten 2023

"Är du politiskt intresserad ska du söka till Åva. ­­Här finns frihet och möjlighet att intressera sig och­­ ­engagera sig i politiken.”

“I samhällskunskap och historia får vi­­ ­använda olika modeller för analys ­vilket gör att vi får en annan förståelse för ­världen. Vi tar del av val som sker i Sverige men även andra länder. Lärarna skapar intresse genom att göra alla ämnen intressanta och de motiverar oss. Det vi läser om är saker som är relevanta för vår framtid. Jag ­skulle beskriva Åvas samhällsprogram som en modern utbildning."

 

Sofia Norling, årskurs 3, om kursen Organisation och ledarskap

“Organisation och ledarskap är en lärorik kurs. Det är ­intressa­­nt att lära sig om människan och­ ­människans beteende, både ur individ- och ­grupperspektiv. Kursen ger en bra inblick i arbetslivet. Man kan se vad man passar som och vilket yrke m­an vill ha, till exempel utifrån vilken ­person man är - om man vill vara ­ledare eller om man vill jobba i grupp.”

Teoretisk fördjupning i och utanför klassrummet

Det är viktigt och intressant att lära sig hur samhället fungerar i Sverige, hur vi påverkas av andra länder i vår omvärld och vad EU-medlemskapet innebär. Genom att lära sig mer om politik och samhällsfrågor förstår man bättre hur man kan påverka sin framtid. På samhällsprogrammet ges möjlighet till teoretisk fördjupning både i och utanför klassrummet. Vi besöker bland annat Forum för levande historia, riksdagen och bjuder in föreläsare som vidgar perspektiven i aktuella samhällsfrågor.

Sebastian Ericson och Astrid Ståhl, tog studenten 2023

Årskurs tre på Samhällsprogrammet ansvarade för skol­valet som genomfördes under september på Åva gymnasium. Astrid Ståhl och Sebastian Ericson har tillsammans med ansvariga lärare arrangerat bokbord och debatter med representanter från de politiska partierna. De har även hanterat all kommunikation mellan valrörelsen och skolan. "Vi vill att skolans elever förstår att rösträtten är viktig och att det är viktigt att ­skydda och bevara demokratin", säger Astrid. "Alla måste göra sin röst hörd så vi vill ta upp frågor som är viktiga för ungdomar", säger ­Sebastian som även är elevkårsordförande.

Alice Törnebohm, årskurs 3

“Jag känner mig alltid trygg på Åva, oavsett var jag är. Det är en trygg verksamhet. Det finns ingen som dömer en och lärarna är jättebra!

Vi arbetar mycket på lektionerna och har självständigt arbete som förbereder oss för framtiden. Lektionerna ser olika ut och vi har olika sorters examinationer.

På programmet får vi arbeta med samhällsfrågor i samhällsvetenskapen som är vårt huvudämne. Vi läser historia om hur samhället är uppbyggt. Vi har bra lärare i matte som verkligen gör att vi förstår och vi vågar fråga.
­
Klassen är jättebra! Vi var alla nerv­­­ösa första dagen men vi blev indelade i ­grupper för att göra olika aktiviteter så det blev direkt en bra geme

Agnes Setterwall Danielsson, årskurs 3

“Man vill inte känna sig begränsad av skolan utan känna sig bekväm och det kan man göra på Åva. Man känner sig som hemma och det är det viktigaste tycker jag, att man kan fokusera på sitt arbete.

Vi får kunskap om omvärlden som är viktig och intressant. Vi har bra lärare som visar att de bryr sig om oss elever. Det jag gillar med lärarna på Åva är att de är så nära eleverna och att de är så vänliga. Det gör att skolan känns trygg och välkomnande."

Cornelia Möller, tog studenten 2022

Du som har ett engagemang för mänskliga rättigheter kommer att trivas på Samhälls­vetenskapsprogrammet.

-Jag har valt att engagera mig i Åvas ­Amnestyförening för jag vill kunna ­förändra världen. Det var en föreläsning på skolan som väckte mitt intresse. Att jobba för jämställdhet, yttrandefrihet och ­människors lika värde är viktigt för mig.

Hanna Ragnebrink, tog studenten 2021

Programmet är för dig som har intresse för olika samhällsämnen, både i dåtid och nutid. Åva satsar på internationalisering och ämnesöverskridande samarbeten.

-Under min tre år här har jag både fördjupat mig inom de Globala målen, företrätt olika länder i olika samhällsfrågor, lärt mig om konflikter samt fått många bra redskap och verktyg för att studera vidare efter studenten. Jag har också fått med mig erfarenheter från resan till Europaparlamentet som vi gjorde i årskurs 2. Resan anordnades av Euroscola och vi vann den genom ett ämnesöverskridande samarbete mellan engelska och samhällskunskap. Det var once in a lifetime!

Oskar Nyberg och Dimitrios Theodoridis, tog studenten 2023

SA går att kombinera med LIU (lokal idrottsutbildning). Det innebär att du får mer idrott på schemat, fortsätter utvecklas inom din idrott samtidigt som du får en bred utbildning.

-Vi båda har valt LIU i kombination med ­samhällsvetenskapsprogrammet och våra sporter är basket respektive fotboll. Det bästa med LIU är att vi får en extra idrottslektion i veckan och att vi får möjlighet att utvecklas och bli ännu bättre inom vår idrott samtidigt som vi hinner med skolan.

LIU - lokal idrottsutbildning

Lokal idrottsutbildning på Åva gymnasium är för dig som vill satsa på både idrott och skola. Vi kan ge dig en utbildning av hög kvalitet i kombination med utövandet av din idrott på schemalagd skoltid. Ansvarig är en av skolans erfarna idrottslärare. Skolan, du och din egen tränare kommer att ha ett nära samarbete och tillsammans formar ni innehållet som utgår från dig som individ. Du kommer att ha ett schemalagt pass i veckan där teori och praktik blandas. Övrig träning genomför du på fritiden med din hemmaklubb. Som elev på LIU går du i en vanlig klass inom det program som du läser. 

I dagsläget har du möjlighet att välja:

  • LIU inom Naturvetenskapsprogrammet (NA).
  • Teknikprogrammet (TE).
  • Samhällsvetenskapsprogrammet (SA).
  • Ekonomiprogrammet (EK).
  • Vård- och omsorgsprogrammet (VO).
  • El- och energiprogrammet (EE). 

Du läser två idrottskurser (200p) som individuellt val i årskurs 1 och 2. Därefter erbjuds du att läsa ytterligare 100 poäng (Idrott och Hälsa 2) som utökad kurs i årskurs 3. Om du väljer ett högskoleförberedande program och vill ha full meritpoäng hjälper vi dig att göra rätt val under gymnasietiden. För dig som läser på yrkesprogram så kan du få grundläggande högskolebehörighet med rätt val av kurser. Ansökan sker via Åvas hemsida.

Casper Hansson, Ekonomi, tog studenten 2023
Casper Hansson går sista året på Ekonomiprogrammet och läser LIU på Åva gymnasium. Han utövar sporten OCR som är en blandning av löpning och hinder där hinder kan vara att lyfta tunga saker, gå armgång och andra svåra hänghinder.

“Jag tycker det är jätteroligt att gå LIU. Det har gjort att jag fått mer kontakt med min tränare och ett bättre upplägg på min träning. När man går LIU är det variation i träningen vilket är kul så man inte fastnar i rutiner.

OCR är en ny sport och jag hoppas att det kan bli en friidrottsgren i OS. Det hade varit jättekul om det fanns ett landslag med alla olika åldrar man kunde tävla med.”

Ansök genom att söka till någon av ovanstående program via gymnasieantagningen och fyll i det här formuläret.

Välkommen med din ansökan senast 17 maj

För frågor och mer information kontakta:

Ansvarig lärare, Pekka Hälinen pekka.halinen@taby.se 

Filippa Fästlund, Samhällsvetenskap, tog studenten 2022

Åva för mig är en trivsam plats där alla verkligen är jättetrevliga. Man känner att man inte är ensam och att alla är välkomna. På Samhällsvetenskapsprogrammet får vi lära oss allt om hur samhället fungerar; från ideologierna och samhällsstrukturen till själva människorna i samhället och hur vi kan påverka allt. Lärarna på programmet är fantastiska och de finns verkligen där för en om man behöver hjälp. De har hjälpt mig med det jag inte känner mig säker på och fått det att kännas lättare. Samhällskunskapen har lärt mig nya saker och har gjort mig mer förstående i vad som händer i världen. Lärarna på Samhällsprogrammet gör kurserna både roliga och utmannande. ­­Vi får lära oss att tro på oss själva och utbildningen har fått mig att bli mer självsäker.

Marcus Ståhl, Samhällsvetenskap, tog studenten 2021

Jag tycker att det är mycket bra att gå på Åva. Det är en väldigt trevlig och välkomnande miljö som skapas av de som jobbar där, lika mycket kökspersonal som lärare till rektorer bidrar till den positiva känslan. Cafeterian i skolan är väldigt bra och där har jag ätit frukost många gånger och maten i skolan är också mycket bra.

Samhällsvetenskapsprogrammet är en väldigt bred utbildning. Det ger en stabil grund vilket jag tycker är det bästa, dvs. att kunna ha så många dörrar öppna. En stor bonus med att det är en bred utbildning är att arbetet sällan är enformigt utan man jobbar med ämnen, olika från varandra och det gillar jag. Lärarna gör ämnena roliga med sin entusiasm och variation av arbete. Det kan vara allt från att kolla på en bra film och analysera den till att göra mer praktiska arbeten i ämnen som natur och geografi.

 

Michelle Westin, Samhällsvetenskap, tog studenten 2022

Michelle berättar om samhällsvetenskapsprogrammet
”Det är en så positiv stämning bland elever och lärare. Jag gick på en liten grundskola så det har varit roligt att lära känna nya klasskamrater. Här på Åva finns något för alla. Amnestyföreningen ligger mig varmt om hjärtat då jag är medlem och aktiv där. Det är roligt att elever från olika program möts i Åvas elevföreningar och i Cumulus, vår skoltidning. En annan sak jag uppskattar är att våra lärare samarbetar, för det underlättar för oss elever."

Anna Frisk, undervisar i samhällskunskap och religion

Jag undervisar i samhällskunskap och religionskunskap på Åva gymnasium och har jobbat på skolan i över 10 år. Mina hjärtefrågor är demokrati och mänskliga rättigheter, vilket jag vill ska genomsyra hela undervisningen. Alla elever ska känna att de kan vara med och påverka och alla elever ska känna sig trygga och sedda i klassrummet. Att fördjupa elevernas kunskaper och engagemanget kring globala frågor och mänskliga rättigheter känns särskilt viktigt i dagens värld. Genom att anpassa undervisningen efter elevernas erfarenhet och intressen och genom att arbeta med olika metoder såsom rollspel, debatter, föreläsningar och studiebesök tror jag att elevernas engagemang, nyfikenhet och lusten att lära ökar kring globala frågor.

Åva gymnasium är från och med hösten 2018 en certifierade FN-skola och att få vara med och utveckla Åvas internationella profil känns både utmanande och roligt.

Göran Thornberg om Ledarskap och organisation

Göran Thornberg undervisar i engelska och psykologi på Åva gymnasium.  “Det jag gillar med Åva är att jag får undervisa i båda mina ämnen lika mycket och då blir det varierat. Alla kollegor är hjälpsamma och professionella och allmänt sköna människor” säger Göran och fortsätter med att säga att “det händer saker på skolan. Skolandan som många skolor vill åstadkomma finns på Åva och det skapar en fin gemenskap”. 

Kursen Ledarskap och organisation läses av elever på Samhällsprogrammet och Ekonomiprogrammet och behandlar olika psykologiska teorier. Hur man som person trivs på jobbet och hur man som ledare ska tänka kring olika typer av ledarskapsstilar. Eleverna får lära sig vad det är som gör att man trivs på jobbet. Göran berättar att de “jobbar mycket med fallstudier där eleverna får sätta sig in i olika situationer och analysera vad som händer utifrån olika teorier”. Organisationsdelen handlar mer om olika strukturer och vilka ledarskap som passar inom olika organisationer. “Vi har hittills arbetat med motivationsteorier och eleverna har fått göra personlighetstest för att se vilka typer av jobb som skulle passa dem. Några blev förvånade över sitt resultat och det de insåg var att man kan vara olika beroende på var du är. Du visar olika delar av dig själv i olika sammanhang”, säger Göran. 

“Jag älskar den här kursen, det är en rolig kurs och jag har fått stort stöd av min rektor att utforma den som jag tror passar bäst. Eleverna kommer att få fördjupa sig i olika ledarsksapstilar vilket jag ser fram emot. Utöver det får de från kursen med sig hur olika typer av ledare kan fungera och hur de själva är, och kan bli, som ledare”, berättar Göran Thornberg.

 

Annika Gelotte

Studie- och yrkesvägledare för

Barn och fritid
Restaurang och livsmedel
Samhällsvetenskap
Vård och omsorg

08-555 580 64

annika.gelotte@taby.se

Ulrika Perbo, biträdande rektor

Biträdande rektor för Samhällsvetenskapsprogrammet, Ekonomiprogrammet och International Baccalaureate.

ulrika.perbo@taby.se