Sök till Åva
Led barns lek och lärande

Barn och fritid

Barn- och fritidsprogrammet fasas ut och går inte att söka inför läsåret 2022/2023.

Centralt i barn- och fritidsprogrammet är människors lärande och växande, samarbete och kommunikation samt möten mellan människor. På programmet arbetar vi mycket med etik, demokratiska värderingar och mänskliga rättigheter. Områden du kommer att ha stor glädje och nytta av i framtiden, oavsett vilket yrke du väljer.

Intressanta projekt med personlig utveckling

Du som elev får vara med i roliga projekt, där vi lär av varandra och du får utveckla dina ledaregenskaper. Du kommer att lära känna dig själv och andra på ett sätt som gör att du växer som människa.

Åva har riktigt bra APL-platser (arbetsplatsförlagt lärande) på förskolor och fritids med goda och erfarna handledare. Vi har ett etablerat samarbete med branschen, till god nytta för dig som elev hos oss. Våra lärare är experter inom sina områden och har god erfarenhet av såväl förskola som fritidshem och andra relevanta verksamheter.

Samarbete med Atlas möjliggör praktik i Uganda

Atlas praktik drivs av Universitets- och högskolerådet och finansieras statligt. Det ger elever en möjlighet för arbetsplatsförlagt lärande utomlands. På Åva gymnasium har elever från Vård- och omsorgsprogrammet, genom Atlas praktik, rest till Uganda och barnhemmet Ssenyange fem år i rad. Eleverna reser tillsammans med några lärare för att arbeta som volontärer i tre veckor. De får bland annat hjälpa till med skolarbete, att undervisa i sex och samlevnad samt undervisa i vård av brännskador. Resan ger eleverna möjlighet att öva sig i att prata engelska samtidigt som de tar del av och lär sig om andra kulturer. Varje år skickas ansökan in om att få åka och senast följde 20 elever med.

Denna oförglömliga resa skapar en stark sammanhållning och eleverna får med sig många fantastiska erfarenheter som de delar med varandra för resten av livet. Projektet öppnar också dörrar för framtiden och många väljer att arbeta utomlands som undersköterska eller sjuksköterska efter studenten.

Utbyten.se

Högskolebehörighet på alla våra yrkesprogram

Du som väljer ett yrkesprogram på Åva läser kurser som ger dig högskolebehörighet. Du kan om du vill välja kurser som ger dig fördjupade yrkeskunskaper istället.

Programplan för dig som startar hösten 2021

Moa Sehlstedt, Barn och fritid, tog studenten 2021

Om du har ett intresse för barn och människor är Barn- och fritidsprogrammet något för dig. Jag går mitt sista år och har aldrig ångrat mig. Jag har lärt känna underbara lärare och gemenskapen i min klass och mellan andra klasser är jättebra. Vi har roligt i skolan! Det bästa med programmet är att det är blandat praktik och teori. Vi har både APL och gör flera fältprojekt. När jag tar studenten kommer jag vara utbildad barnskötare och jobba några år innan jag pluggar vidare till lärare för barn i yngre åldrar.

Jag tror att många kanske inte vågar söka till Barn- och fritidsprogrammet på grund av rykten eller att man tror att man inte kan studera vidare. Men jag tycker du ska våga gå din egen väg. Det är dessutom möjligt att välja till kurser för att få behörighet att studera vidare vilket jag har gjort.

Naqib Sharefi, Barn och fritid, tog studenten 2021

Det bästa med Barn- och fritidsprogrammet har varit praktiken. Vi har APL under varje läsår och det är roligt att få göra mycket praktiskt. Under min första praktik var jag på förskola och nu under min sista hoppas jag på att vara på ett fritidshem. Det skulle vara roligt att få prova på olika saker. Efter studenten vill jag plugga vidare till idrottslärare. Under min gymnasietid har jag tränat mycket fotboll och jag gillar att vara aktiv. Därför skulle det vara roligt att arbeta som idrottslärare i framtiden.

Du behöver ha ett intresse för människor och för att hjälpa människor om du ska välja Barn och fritid. Då kommer du få ut mest av din utbildning. Åva är en skola som jag trivs väldigt bra på. Den är lugn och jag har verkligen fått den bästa klassen. Programmet är också anpassat efter individen och kurserna är väldigt roliga. Jag har lärt mig nya saker, fått ta del av nya kurser samt antagit nya utmaningar.

Emma Wallin, undervisar i svenska och engelska

Det har alltid varit min dröm och mitt mål att bli lärare så när jag äntligen studerat färdigt 2011 började jag på Åva med stor glädje. Jag har sedan dess undervisat många grupper, många inom de yrkesförberedande programmen, i svenska och engelska. Det är roligt att variera mellan högskoleförberedande och yrkesprogram eftersom jag får se eleverna växa i mina ämnen men även i branschämnena.

Det bästa med att vara lärare är att jag får vara kreativ i mitt skapande av kursinnehåll och i mitt sätt att nå fram till olika elever. Trygghet är en viktig del för mig och jag vill att alla elever ska kunna känna att skolan är en trygg plats där de ska få lära sig nya saker. Förutom att undervisa är jag engagerad i Åvabucklan som är en tävling för våra treor här på skolan. Den tävlingen är till för att skapa gemenskap och glädje som även det bidrar till trygghet.

Åsa Sammeli, biträdande rektor för Barn- och fritidsprogrammet

Som ansvarig skolledare för Barn- och fritidsprogrammet, Naturvetenskapsprogrammet, och Vård- och omsorgsprogrammet får jag förmånen att arbeta med elever med varierande intressen och målsättningar och pedagoger med olika bakgrund, utbildning och erfarenheter.

Eleverna som väljer att gå Barn- och fritidsprogrammet får utbildning i att arbeta med barn och ungdomar inom lärande- och fritidsverksamheter. Tillsammans med våra kreativa och entusiastiska lärare på programmet utvecklar eleverna skapande- och kommunikativa förmågor som de sedan får öva på under sin årliga APL, arbetsplatsförlagt lärande. Vi har även andra externa samarbeten som ”Alla på snö” och Koll på boll”.

För oss på Åva är det viktigt att ge elever alla möjligheter så både på BF och VO kan man välja till kurser som ger högskolebehörighet för de elever som vill fortsätta att studera till exempel till förskollärare eller sjuksköterska.

Annika Gelotte

Studie- och yrkesvägledare för

Barn och fritid
Restaurang och livsmedel
Samhällsvetenskap
Vård och omsorg

08-555 580 64

annika.gelotte@taby.se