Sök till Åva
Teknik - din framtid

Teknik och innovation

Kreativt skapande

Åva gymnasium har det största Teknikprogrammet i norrort med tre inriktningar: Design, arkitektur och miljö, Informations- och medieteknik samt Teknikvetenskap. Från och med i höst erbjuder vi även två profiler att välja mellan på inriktningen Design- och produktutveckling; Design och digital formgivning eller Arkitektur och miljö.

Laborativt i digital miljö

Teknikprogrammet är ett bra val för dig som gillar teknik, problemlösning och vill utveckla din innovativa förmåga. Vi har moderna, välutrustade lokaler där du får jobba både digitalt och laborativt. Du får också möjlighet att utöva ditt teknikintresse utanför lektionstid. ­
Till exempel kan du arbeta med skolans 3D printrar, bygga och programmera radiostyrda bilar, programmera appar eller skapa posters. Du får även chans att programmera mikrokontrollerkort för exempelvis en drönare. Åva stöttar dig och ditt intresse för teknik.

Satsning på tjejer med teknikintresse

Teknikbranschen vill att fler tjejer ska välja Teknikprogrammet. På Åva arbetar vi medvetet med att tjejer på programmet ska möta kvinnliga civilingenjörer för att få förebilder och förstå att teknikutveckling är ett sätt att göra samhället bättre. Det har lett till att antalet tjejer på vårt Teknikprogram stadigt ökar.

Samarbete med näringslivet

Eftersom utveckling av teknik ofta sker i projektarbetsform lägger vi stor vikt vid att du ska få utveckla din förmåga att arbeta i projekt, både enskilt och i grupp. Vi har också ett nära samarbete med näringslivet vilket skapar goda förutsättningar för att forma moderna teknikkurser samt ta del av den senaste tekniken.

Språngbräda till högskolan

Oavsett vilken inriktning du väljer kommer du vara väl förberedd för fortsatta studier på högskoleutbildningar inom arkitektur och teknik. Med rätt val blir du oavsett inriktning fullt behörig till civilingenjörsprogram. Programmet ger en bred behörighet som gör att du kan söka många olika utbildningar.

LIU - lokal idrottsutbildning

Sedan hösten 2020 erbjuder Åva gymnasium LIU, lokal idrottsutbildning, för dig som vill satsa både på idrott och skola. Vi kan erbjuda dig en högskoleförberedande utbildning av hög kvalitet i kombination med utövandet av din idrott på schemalagd skoltid.

Här kan du läsa mer om LIU och göra din ansökan.

Musikprofil

För dig som har ett ­brinnande intresse för musik finns möjligheten att kombinera dina studier med ett aktivt musik­utövande.

Här kan du läsa mer om Musikprofilen och göra din ansökan.

Åva gymnasium Youtube, youtube.com

Programplan

Programplan för dig som startade hösten 2021

Programplan för dig som startade hösten 2022

Programplan för dig som startade hösten 2023

Programplan för dig som startar hösten 2024

Grattis Sara som tagit guld i junior EM i stavhopp!

Sara Winberg, tog student 2023,
gick kursen matte specialisering

“Jag älskar matte! Så det var en självklarhet för mig att välja Matte specialisering för att få åka till KTH på föreläsning med professorer men också få lektioner på Åva med vår lärare som förklarat och gjort materialet tillgängligt. Den matematiken vi får lära oss är samma som vi kommer att använda på universitetet. Efter gymnasiet kommer jag plugga till civilingenjör inom design och produktframtagning på KTH”

Erik Björn, årskurs 2, på utbyte med Nordplus

“I Litauen blev vi välkomnade med en särskild dans vilket var spektakulärt och coolt! Det har varit lärorikt att få ta del av de andra ländernas kultur. Vi fick följa med under en hel vecka och se hur det var i skolan men även vara med på fritidsaktiviteter och familjesammankomster. När de litauiska eleverna kom hit ville vi visa vårt ­vardagsliv och försökte skapa ­gemen­skap genom att träffas efter skolan och umgås.”

Tora Svanström, årskurs 3

“Besöket på Furhat Robotics visade hur en dag på jobbet kan komma att se ut för mig. Det är svårt att föreställa sig när man går i skolan så studiebesök till olika företag ger en bild av framtiden. Vi fick testa på att programmera de sociala AI-­robotarna och tilldela dem olika ansiktsuttryck som att flirta och vara glad.

Jag vill vara en del av att göra världen till en bättre plats och hoppas på att jobba med design i framtiden. Jag vill göra något som påverkar och som driver samhället framåt.”

Natalie Gimsenius, årskurs 2

“Teknikprogrammet är en bra grund att stå på om man som jag vill blanda det kreativa med mattekunskaper. Det vore en dröm att få jobba med skapande inom kanske inredning eller ljusdesign. Vi har varit på Afry på studiebesök och jag blev inspirerad för framtiden av det besöket.

Design finns inte överallt och jag hade hört att Åva har många tjejer på Teknikprogrammet. De två sakerna letade jag efter när jag valde skola och både design och andra tjejer fanns på Åva. För mig är teknik på Åva helt rätt val!”

Marcus Lord, tog studenten 2022

Marcus Lord har blivit utvald till Sveriges unga forsknings­landslag på Sveriges största vetenskapsmässa arrangerat av Unga forskare.

Inriktningen Teknikvetenskap på Teknikprogrammet, ger dig kunskaper på avancerad nivå inom matematik och fysik vilket kräver ett gediget intresse för dessa ämnen. Du får använda teknikvetenskapliga arbets­metoder inom exempelvis matematisk modellering och simulering.

 

Åva2, gymnasiearbete

Emma Viitanen, Rasmus Jürss och Wilma Ribbehorn tog studenten 2022. I sitt gymnasiearbete skapade de en modell av Åva, så som de önskade att skolan skulle se ut. De var innovativa i sina idéer som innefattade att ta bort våningsplan för att skapa ett lägre hus. “Vi har verkligen satsat och det blev så fint!”, säger gruppen om sin modell.

“Teknik är en av de mest avancerade ­programmen du kan gå och nu när vi ­tagit oss igenom det känner jag mig redo för vad ­universitetet har att bjuda på. Men ­Teknik är inte riktigt det vi innan trodde att det var. Det är inte bara teori utan det är ­kreativt ­skapande och man får applicera det ­teoretiska i praktiken”, säger Rasmus som i ­framtiden vill bli programmerare. Han har sökt till Blekinge högskola och det har även Emma gjort. De blev faktiskt inspirerade av den ­skolan till sin modell eftersom de tycker att den är estetiskt tilltalande.

Lovisa Nilsson, Vincent Düring och Linnea Gottling, tog studenten 2022

Linnea, Vincent och Lovisa har byggt en modell för ett offgridhus i sitt gymnasiearbete och säger att “det har varit lärorikt och många komponenter att tänka på när vi byggt vår modell”.

Profilen Arkitektur och miljö på Teknikprogrammet, passar dig som är intresserad av hållbart samhällsbyggande och vill lära dig hur man kan bygga vackra, funktionella och miljövänliga hus och stadsdelar. Du använder digitala verktyg och skapar modeller i traditionella material.

Frida Nylund och Nicole Zetterblad, informations och medieteknik, tog studenten 2023

“Vi har tillgång till datorer och material att bygga av. Vi får bygga datorer och vi får använda 3D-skrivare och vi får åka på studie­besök till ingenjörsföretag där vi får en inblick i vår framtid och se hur det fungerar och blir medvetna om vad som finns att välja”, säger Frida och Nicole.

Inriktkningen Informations- och medieteknik på Teknikprogrammet, är för dig som är intresserad av programmering, datakommunikation, databaser och ­webbutveckling. Du blir både mångsidig och flerspråkig inom datorprogrammering samt lär dig programmera appar, hantera servrar och skapa dynamiska hemsidor.

Unga forskare

Teknikeleverna Joel Hedenstedt, Alexander Lundvall, Daniel Edvard Mennander och Marcus Lord har tävlat med sin vätgas­generator i “Unga forskare”. Det är Sveriges största vetenskapsmässa och en tävling för gymnasie­projekt inom naturvetenskap, ­teknik och matematik. De fick motta Tekniska museets vänners teknikpris och Global Youth Science And Technology Bowl samt att Marcus Lord blev uttagen till Sveriges unga forskningslandslag.

Marcus säger att “det är roligt att vi får göra omväxlande saker med skolan och att få vara i ett helt annat forum. Vi fick träffa ­lika­sinnade under de här dagarna vilket alltid är kul”.

Pia Almgren och Tilde Goodliffe har byggt framtidens hus

Vilket hus är egentligen det mest optimala för vår framtid? Det var något som Pia och Tilde tog reda på under sitt gymnasiearbete. De bestämde sig för att göra ett så miljövänligt, ekonomiskt och effektivt hus som möjligt när de byggde sin husmodell.

Duon går sista året på Teknikprogrammet med inriktning design och det hela började med en undersökning av olika typer av energihus. Pia och Tilde bestämde sig till slut för att skapa ett plusenergihus, vilket är ett hus som producerar mer energi än vad det förbrukar. I arbetet med huset byggde de en modell med ett tätt klimatskal i form av isolering i väggar och fönster för att minska risken för eventuell värmeförlust. De valde också att använda sig av taket på bästa sätt. Genom ett sedumtak (ett naturtak som består av olika växter) tas koldioxid upp och genom solceller produceras el. Pia och Tilde berättar att det som varit mest utmanande med gymnasiearbetet har varit att skriva rapporten. Det roligaste har varit att bygga modellen av framtidens mest optimala hus.

Marcus Lord, Alrik Lundevall, Teknik, Teknikvetenskap, tog studenten 2022

Under förra årets Öppet hus kördes en radiostyrd bil runt utanför Teknikprogrammets lokaler. Den byggdes och programmerades från grunden av Marcus Lord och Alrik Lundevall från TE19C. Nu har de börjat om från början och vill skapa en helt ny modell. Arbetet är ett hobbyprojekt som potentiellt kan bli ett gymnasiearbete under nästa år men inget är bestämt än. “Vi börjar med att göra research på internet för att få tips och idéer. Sedan skapar och modifierar vi bitarna så att det ska passa just våra komponenter”, berättar Marcus och visar upp en komponent i blå plast som gjorts om flera gånger. 

Från tidig morgon till sen eftermiddag arbetar de outtröttat med sin radiostyrda bil. Marcus och Alrik har fått tillgång till ett eget rum på Teknikprogrammet där de har sina saker och verktyg. Marcus berättar att det största arbetet egentligen är när de diskuterar med varandra om hur de ska lösa olika dilemman. Det mesta görs i skolan men Marcus har även en 3D printer hemma som kan producera lite större delar vid behov. Det är ett intresse som han delar tillsammans med sin pappa. “Vi båda är intresserade av skidskytte så vi gör till exempel delar till vapenstockar och går någon plastdetalj sönder hemma så printar vi en ny”. Marcus var en av de som hjälpte till att skapa visir till sjukvården i våras, även detta via skolans 3D printers. En ursprungsmodell fanns men fungerade inte i 3D printrarna så Marcus modifierade designen och det var den modellen som sedan användes. 

Marcus och Alrik arbetar med sin radiostyrda bil i ett program på datorn med mycket hög precision. De räknar på hållfastheten och testar sig fram, något de fått stor hjälp med från teknik- och konstruktionskurserna. Målet, även denna gång, är att bygga en radiostyrd bil med tillhörande handkontroll helt från grunden. Det betyder att de måste koda, programmera, montera och koppla ihop allt själva. Än så länge är bilen inte färdig. Fortsättning följer på detta spännande bygge.

Mattespecialisering - samarbete med KTH

Karl Wickerts och Theo Nygren gick Teknikprogrammet, tog studenten 2020 och läste kursen Matematik specialisering som är ett samarbete mellan Åva och KTH där eleverna ges möjlighet att fördjupa sina kunskaper i matematik, programmering samt lära sig ett helt nytt språk, python. Theo berättar att han valde kursen för att han är intresserad av just matte och programmering samt för att den ger meritpoäng. Karl instämmer att kursen är rolig men beskriver den också som bra för honom då han har dyslexi och kan finna andra kurser jobbiga. “Du får bra grundkunskaper i början av kursen”, säger Karl och betonar att alla ges samma förkunskaper. Särskilt roligt tycker han att det är att få åka till KTH varannan vecka för föreläsningar i linjär programmering. På KTH får eleverna den teoretiska kunskapen medan lektionerna på Åva är tillfällen då de får öva sig i de praktiska. KTH erbjuder 50 poäng i linjär algebra och Åva har sedan lagt till programmering för att specialisera sig samt för att erbjuda en 100-poängskurs.

Vem borde söka Matematik specialisering? Du som har ett gediget intresse för matematik och programmering borde söka kursen tycker Theo och säger att “om det är någon som funderar så kan jag rekommendera kursen för jag tycker den är jätterolig och intressant”.

Hanna Myrberg undervisar i svenska och samhällskunskap

Hittills är Hanna mycket positiv till sin nya arbetsplats. “Kan det vara så här bra?”, frågar hon med ett leende. Hanna har varit på några andra skolor tidigare, både komvux och gymnasie, innan hon kom till Åva. Hon beskriver sig själv som en riktig humanist och kombinationen svenska och samhällskunskap är hon glad över. “Det är en bra kombination som innefattar nästan allt och går in i alla ämnen. Det är roligt att undervisa om vår samtid och livet runt omkring. På så vis är det tacksamt”, berättar hon. Hon har också påbörjat några universitetskurser i svenska som andraspråk men tar en sak i taget. 

Hanna beskriver sin lärstil som relationell. Hennes mål är att skapa ett bra klassrumsklimat och att anpassa efter elevers och elevgruppers olika behov. Det demokratiska klassrummet är i fokus och hon tycker att feedback är viktigt, både för elever och för henne själv. “Många ger bra feedback och det märks att det är väldigt engagerade elever här”. Det är första gången som Hanna är med från läsårsstart på gymnasiet vilket hon både tycker är roligt och utmanande. Hon har en tydlig bild av hur hon vill att arbetet ska se ut. “Det ska finnas en laganda. Om eleverna känner av engagemang kommer de bli engagerade själva”, säger hon.

Malin Strandberg, lärare i bild och media

“Bildämnet är viktigt för att vi formas av bilder, vår uppfattning av världen får vi mycket genom bilder och att vi lär oss förstå bildgenrer. Det är viktigt att kunna läsa bilder i vårt samhälle. Det som blir intressant i mina ämnen är att eleverna får vara både producent och medveten konsument av bilder. “Det är ett jättebra tillfälle att få utveckla sin kommunikation, jobba i process, tänka utanför boxen och hur det går att lösa ett gestaltningsproblem. Det här är färdigheter som efterfrågas på arbetsmarknaden idag och kommer så att göra även i framtiden” 

På Åva gymnasium kan du läsa individuellt val inom foto och även bild. I olika program ingår bildämnen och även gränssnittsdesign som för Malin är en ny kurs där eleverna får lära sig om användarvänlig gränssnittsdesign. De får lära sig hur man kan designa en hemsida till exempel och just nu fokuserar gruppen på bildredigering i Photoshop. “Det är jätteroligt att vara lärare på åva just eftersom det är så många olika grupper som har olika ingångar i bildämnet”. 

Teknikeleverna på skolan uttrycker att programmet är mer kreativt än de väntat sig och att de får gå kurser i bild och form där man kan jobba med skissteknik, designprocess, färglära och att måla klassiskt med mer traditionella material. 

Något som Malin uppskattar är när eleverna “får göra egna projekt där de ska identifiera ett område och en intention med vad de vill kommunicera. De behöver kunna skissa och problematisera och den utvecklingen är rolig att se, att de klarar den uppgiften. Och att de förstår att uttryck kan vara så olika saker och att de kan få ett mer nyanserat synsätt på vad kvalitet i ett uttryck kan vara. De skapar sig sammanhang under kursen och kan visa det i sitt projekt”.

Johanna Isaksson, förstelärare, undervisar i kemi och tekniska ämnen

Min karriär som lärare startade med kompletterande pedagogisk utbildning där jag parallellt med studierna arbetade som lärarvikarie inom teknikämnet. Idag har jag lärarlegitimation i ämnena teknik och kemi. Innan jag omskolade mig till lärare så arbetade jag som forskningsingenjör och projektledare i näringslivet. Vägen till yrket som forskningsingenjör gick via forskarstudier där jag avlade en teknologie doktorsexamen i kemiteknik.  

Att bygga relationer ser jag som en naturlig komponent för ett fruktbart samarbete mellan mig och mina elever men också sinsemellan eleverna. Då vi känner varandra har vi lättare att kommunicera och förstå varandra. En trygg klassrumsmiljö är en grundförutsättning för att elevernas lärprocess skall utvecklas. Jag vill skapa en undervisningssituation där eleverna har stort talutrymme och lär sig utav varandra. De arbetsformer som jag använder är individuellt arbete, grupparbete och helklassundervisning och de olika formerna lämpar sig bra vid olika tillfällen. Jag vill vara en motivator för mina elever vilket innebär att jag inspirerar dem och gör dem målmedvetna.

Läraryrket är för mig mycket inspirerande där jag kan följa unga människors utveckling i sitt lärande. Jag har också ett brinnande intresse av att sprida kunskap om ingenjörsyrket för tjejer och visa vilket stimulerande och utvecklande arbete det kan vara.

 

Magnus Folkesson, biträdande rektor för Teknikprogrammet

Teknikkunskaper är eftertraktade, särskilt inom IT. Smart teknik kommer att kunna lösa många av de utmaningar samhället står inför. Eftersom Teknikprogrammet öppnar dörren till många spännande framtidsyrken satsar vi på att få fler tjejer att söka till programmet. Det är roligt att se att det arbetet har börjat ge resultat. Vår strategi är att våra tekniktjejer ska få kvinnliga förebilder och därför ser vi till att de dels får träffa tjejer som pluggar på de tekniska högskolorna, dels får möta kvinnliga civilingenjörer på olika företag.

Tack vare samarbete med näringsliv och högskola samt hög kompetens hos lärarna är Åva en skola där teknikundervisningen ligger i framkant. Vi har elever som redan under gymnasietiden är attraktiva för näringslivet. Elever med ambitioner när det gäller programmering blir flerspråkiga och får träna allt från nätverksteknik via mjukvaruutveckling till konstruktion och programmering av fysiska enheter (IoT). Ett annat område är CAD med 3D-modellering och simuleringskapacitet att optimera luftmotståndet på ett fordon eller ett flygplan, beräkna energiförluster eller optimera hållfasthet. I vår verkstad får designeleverna bygga riktiga modeller av det de modellerat i datorn, en kreativ process som många gillar. 

Vår ambition är att teknikhallen ska vara levande. På TE-programmet ska elever få utlopp för teknikintresse och utveckla sin innovativa förmåga. Vi har ett stort utbud av maskiner och utrustning för att jobba med teknikprojekt. Att se elever på och utanför lektionstid jobbar med sina skolprojekt som om det var en hobby gör mig som ansvarig för programmet extra glad.

Jarl Sjögren

Studie- och yrkesvägledare för

Teknik 

08-555 580 31

jarl.sjogren@taby.se