Vi använder cookies för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. 

Sök till Åva
Intresse för ekonomi och samhälle?

Ekonomi

Är du intresserad av hur ekonomi och samhälle hänger ihop är ekonomiprogrammet på Åva ett utmärkt val. Här får du både värdefulla kunskaper om företagande och en bred högskolebehörighet, vilket är en väldigt användbar kombination.

Inriktning ekonomi

På ekonomiprogrammet på Åva öppnas dörrarna till din framtid inom ekonomi och affärsvärlden. Du får värdefull kunskap inom redovisning, budgetering och kalkylering och lär dig också marknadsföring, entreprenörskap och företagande. Du har även möjlighet att träna dig i ledarskap och organisationsfrågor.

Du får driva företag

I årskurs 3 är det ett tydligt fokus på verklighetsbaserat lärande. Tillsammans med några kamrater startar, driver och avvecklar du ett eget, riktigt företag under formen för Ung Företagsamhet (UF). Under UF-året får du värdefulla råd och tips av verksamma företagare. Använd din kreativitet och energi till att utveckla en lönsam affärsverksamhet!

Åva har en stolt tradition inom UF, och på ekonomiprogrammet kopplar vi ihop UF med mer teoretiska ekonomikurser. Fördjupningskursen i företagsekonomi skräddarsys till att passa momenten i UF och har tyngdpunkt på strategi, marknadsföring och förståelse för siffror inom ekonomi och företagande.Programplan för dig som startade hösten 2019

Programplan för dig som startade hösten 2020

Programplan för dig som startar hösten 2021

 

Programpresentation Ekonomi

LIU - lokal idrottsutbildning

Lokal idrottsutbildning, på Åva gymnasium är för dig som vill satsa både på din idrott och på skolan. Vi kan erbjuda dig en högskoleförberedande utbildning av hög kvalitet i kombination med utövandet av din idrott på schemalagd skoltid. Ansvarig lärare och kontaktperson är vår erfarne lärare i idrott och hälsa, Pekka Hälinen. Skolan, du och din egen klubb och tränare kommer att ha ett nära samarbete där ni tillsammans formar innehållet utifrån dig som individ. Du kommer att ha ett schemalagt pass i veckan där teori och praktik blandas. Övrig träning genomför du utanför skoltid med din hemmaklubb.

Som elev på LIU går du i en vanlig klass inom det program som du läser. I dagsläget kommer du att ha möjlighet att välja LIU inom Naturvetenskapsprogrammet (NA), Samhällsvetenskapsprogrammet (SA) Ekonomiprogrammet (EK) och Teknikprogrammet, inriktning Informations- och medieteknik (TE). Du läser två idrottskurser (200 p) som individuellt val i årskurs 1 och 2. Därefter erbjuds du att läsa ytterligare 100 poäng (Idrott och Hälsa 2) som utökad kurs i årskurs 3. Om du vill ha full meritpoäng hjälper vi dig att göra rätt val under gymnasietiden.

Alva Sundin, tog studenten 2020
Jag har precis tagit studenten från Åvas samhällsprogram med idrottsinriktning. Åva har varit en stor hjälp och möjliggjort för mig att kunna uppnå de resultat jag vill inom både skolan och min idrott. Jag har exempelvis kunnat träna under skoltid och på det sättet fått loss mer tid till att plugga på kvällen, vilket har gjort mig mindre stressad.

Jag är säker på att jag genom att kunna satsa på idrotten har kunnat koncentrera mig bättre och prestera bättre i skolan. Idrottande och plugg är en bra kombination helt enkelt och LIU är därför ett riktigt bra val för dig som är i samma situation som mig. Jag är väldigt nöjd att ha fått den här chansen.

Ansök genom att söka till någon av ovanstående program via gymnasieantagningen och fyll i det här formuläret.

Välkommen med din ansökan senast 17 maj

För frågor och mer information kontakta:

Ansvarig lärare, Pekka Hälinen pekka.halinen@taby.se 

Hugo Löthners UF företag är både bra för miljön och produkten smakar gott

Under sista året på Ekonomiprogrammet får eleverna starta, driva och avveckla ett alldeles eget UF företag. Hugo Löthner är uppvuxen med hemgjord kimchi (fermenterad salladskål) och tröttnade på att det inte fanns någon miljövänlig och vegansk produkt att köpa. Då bestämde han sig för att starta KindKimchi som sitt UF företag.

Produktionen av sin kimchi har Hugo skött själv vilket inneburit mycket hackande och skalande. Under dessa tider har det också krävt mycket desinficerande. “Det har tagit mycket tid men varit värt det!”, berättar han. Produkten är helt vegansk till skillnad mot många andra färdiga kimchi i butikerna, som ofta innehåller fiskolja. Den är dessutom mer miljövänlig eftersom att hela produktionen sker hemma i Hugos kök istället för att importeras från andra länder. Det var ytterligare en anledning till att han ville driva detta företag då det både smakar gott och är en god insats för miljön.

Att driva ett UF företag tycker Hugo har varit utmanande men också roligt när det gått bra. Det är häftigt att se ens vision bli verklighet och planen är att han ska fortsätta driva sitt företag även efter studenten.

Re-write, ett UF-företag med miljön i fokus

Mariam, Felicia, Raquel, Ida, Filip och Tove tog studenten 2021 och gick på Ekonomiprogrammet. Under deras sista läsår startade de UF-företaget Re-write. Deras produkt är en bläckpenna som är 63% komposterbar och som tillverkas här i Täby, Arninge. De började spåna idéer till sitt företag under hösten och skojade om tanken att sälja en penna då det är en produkt som används dagligen. Vad som började som skoj övergick till att bli verklighet. Diskussion om möjligheten att producera en miljövänlig penna med plast som kan återvinnas snabbare började ta liv. Re-write hittade en leverantör som kunde producera en bläckpenna av återvunnen APL-plast vilket genererar i 66 % mindre koldioxidutsläpp än andra bläckpennor tillverkade av till exempel ABS-plast. Den återvinns dessutom snabbare efter den förbrukats. “Det är de små valen i livet som kan göra den stora skillnaden”, säger Felicia.

Men UF-företaget nöjde sig inte bara med att sälja en mer miljövänlig penna. De ville också framställa en miljövänlig förpackning. Tillsammans bestämde sig Re-write för att ta tillvara på det material som annars slängs i papperskorgarna i Åvas skolbibliotek för att tillverka pennornas förpackningar. Företaget vikte förpackningarna själva och konstaterade att det ligger mycket kärlek bakom produkten.

Under intervjun var endast hälften av gruppen på plats. Resterande medlemmar planerade inför nästa försäljningstillfälle. Det gick bra för UF-företaget och de bestämde sig tidigt för att donera 20% av sin vinst till Naturskyddsföreningens satsningar på skog, hav och bin. Mariam, Felicia och Raquel beskriver arbetet med Re-write som givande och roligt. Även om de varit oense ibland är de stolta över vad de har åstadkommit. Raquel beskriver UF-företag som en givande kurs. “Här lär vi oss hur man startar ett eget företag från grunden”. Mariam instämmer och berättar att de även har planer på att fortsätta med företaget efter studenten men då genom att utöka sortimentet till annat miljövänligt kontorsmaterial. Än en gång påminner de om att det är de små valen som gör stor skillnad.

Axel Wigren, Ekonomi, tog studenten 2021

På Ekonomiprogrammet får du fördjupa dina kunskaper inom ekonomi och juridik. Åva har inte så många ­ekono­­miklasser vilket också gör att vi som läser ­ekonomi får mycket fokus och undervisning av kompetenta lärare som kan sina ämnen väl. För mig var det ganska självklart att välja Ekonomiprogrammet då jag alltid varit ­intresserad av till exempel finanskrisen och ekonomi i samhället. ­Hittills tycker jag att allt inom nationalekonomi varit roligast. Det jag ser mest fram emot nu är att starta ett UF-företag. Det ska bli spännande och vi har haft många idéer på vad vi vill starta. Det blir förmodligen något som förenar nytta med nöje.

Åva är en trevlig skola och jag tycker om att gå dit varje dag. Det är en bra stämning både i min klass men också mellan klasserna på Åva. Det viktigaste du ska tänka på i ditt gymnasieval är att välja det du är intresserad av. Då kommer arbetet var både roligare och enklare. Om du är intresserad av ekonomi, juridik och samhället tycker jag du ska välja Ekonomiprogrammet på Åva.

Ida Lyckemy, Ekonomi, tog studenten 2020

Ekonomiprogrammet på Åva har gett mig otroligt mycket under de tre åren jag gått här. Förutom grymma lärare, lärorika lektioner och härliga kompisar har jag fått med mig mycket som jag kommer kunna ta med mig i framtiden. Jag har fått läsa de kurser jag tycker är roliga och intressanta men även fått prova på att driva ett UF företag och ha rollen som VD. Att få driva ett UF det sista året har gett mig erfarenhet att kunna samarbeta med nya människor, kommunicera och vara målinriktad. Det vet jag kommer följa med mig i min framtid och vara till stor nytta.

Max Blennmark, Ekonomi, tog studenten 2020

Efter tre år på Ekonomiprogrammet har den roligaste kursen varit UF-företag. Jag är en av grundarna till UF-företaget Kraft UF, tillsammans med tre andra. Vi ville skapa en ersättare för tobak och nikotin i snusformat. Då vi visste att koffein är något som tilltalar många bestämde vi oss för att göra koffein i prillor. Efter en marknadsundersökning enades vi om tre smaker; citrus, mint och melon. Själva arbetet med att producera prillorna tog lång tid. Rätt mängd koffein och ingredienser skulle mortlas ihop till den perfekta prillan. Vi i företaget turades om att vara testpersoner.

Idag har vi avvecklat företaget i linje med vad som förväntas i kursen. Däremot har jag och en till grundare planer på att kanske starta upp företaget på nytt. Det vi behöver se över är produktionen. Den måste både snabbas på och förenklas. Jag tycker att Ekonomiprogrammet varit både bra och lärorikt. Det är en bred linje som ger dig många möjligheter i framtiden. Dessutom får du starta ditt eget företag vilket varit jätteroligt. Mitt tips är att du väljer en produkt som sticker ut för att få mycket uppmärksamhet. Det kommer ge ditt företag goda chanser att lyckas.

Therese Gremlin, Ekonomi, tog studenten 2015

Idag studerar jag till civilekonom, inriktning marknadsföring på luleå tekniska universitet där jag går sista (4de) året. Just nu har jag praktik på Vinter i Luleå, en kommunikationsbyrå där jag jobbar med ett case mot ett företag som säljer grillkol. Sen till våren har jag bara examensarbete kvar, sen är jag examinerad civilekonom.

Under utbildningen på Åva gymnasium fick jag en bred bild om ekonomi ämnet som skapade ett intresse hos mig att fortsätta mina studier direkt efter gymnasiet. Att ha grunderna i ekonomi har delvis hjälpt mig, då lärarna gå igenom grunderna väldigt snabbt på universitetet. Genom att ha grunderna från början hade jag det lite lättare att förstå helheten, och hur allt hänger ihop. Att samarbeta och kunna jobba i en grupp med människor man inte känner är något vi gör hela tiden på universitetet, detta var något som vi även gjorde mycket i gymnasiet. Jag skulle nästan säga att jag var mer förberedd och villig än andra i min utbildning att jobba i grupp och samarbeta, jämfört med andra i min klass i universitetet och jag tror definitivt gymnasietiden förberedde mig för detta.

Wilma Pegby Persson, Ekonomi, tog studenten 2017

Jag läser just nu tredje terminen på civilekonomprogrammet på Linköpings Universitet och jag trivs jättebra. Här lägger jag ner mycket tid på plugg, inspirationsföreläsningar, företagsbesök och olika utbildningar. En hel del studentfester, sittningar och annat allmänt najs häng hinner jag också med. Sommaren spenderade jag dock hemma, då jag arbetade som ekonomiassistent på Skanskas affärsstöd på huvudkontoret i Stockholm. Precis just nu håller jag på att planera inför min resa till Lund nästa vecka där jag tillsammans med tre kompisar ska representera Linköpings Universitet i KPMG:s casetävling KICC. Nästa höst hittar ni mig dock inte i Linköping för då befinner jag mig på utlandstermin, förhoppningsvis i Storbritannien. 

Förkunskaperna i ekonomi som jag fick med mig från Åva gav mig verkligen ett försprång gentemot mina kursare. Jag kan nu i efterhand säga att innehållet i kurserna i företagsekonomi jag läste på Åva var väldigt relevant och de ger en riktigt bra grundförståelse och förberedelse inför vidare utbildning. Att jag la ner mycket tid på gymnasiet har verkligen gett utdelning här på universitetet. 

Jag vill även passa på att slänga iväg ett tack för mina tre år på Åva, ett extra tack för det jag skrev om i det tidigare stycket. Många av mina kurskamrater har fortfarande inte klarat externredovisningen eller kalkyleringskurserna trots 3-4 omtentor. Jag å andra sidan fick högsta betyg på första försöket, mycket tack vare grundförståelsen jag fick med mig från dig (Mikael Näslund)! Tack för det!

Robin Olovsson och nya kursen Folkmord och brott mot mänskliga rättigheter

Robin Olovsson är förutom en omtyckt och erfaren lärare på Åva gymnasium även känd från Historiepodden som han driver tillsammans med Daniel Hermansson.

Till hösten -20 kommer en ny kurs att erbjudas på Åva och det är kursen Folkmord (100p). Det är en samhällsvetenskaplig och humanistisk fördjupning. Robin berättar att ”Eleverna kommer att få ta del av grova brott mot mänskligheten genom historien. Verkliga saker som har skett och inte bara förintelsen. Det är tänkt att vi ska göra det obegripliga begripligt genom historiska metoder och psykologi. Den som är intresserad av historia och av orättvisor och som vill veta mer om människans sämsta sidor men också få lite förståelse för de delarna kommer tycka att kursen är intressant och viktig.”

”Förhoppningsvis kommer vi att genomföra en toleransresa vilket innebär att vi reser till en plats där det skett ett folkmord, en etnisk rensning eller något annat fruktansvärt så det kan vara Auswitch eller Bosnien eller något annat.”

”Det ska bli kul att ha den här kursen men också lite nervöst eftersom det är en helt ny kurs. Vi är många lärare som hjälps åt att skapa kursen vad gäller innehåll. Jag känner själv att det är viktigt och intressant att prata om de här frågorna för att vi ska lära oss av vår historia inför framtiden.”

Petra Randèn, lärare Ekonomiprogrammet

“Ekonomiprogrammet passar alla! Du får lära dig om privatekonomi och privatjuridik som är bra för alla att ha koll på. EK är en bra, stabil grund att stå på oavsett vad du vill göra i framtiden. Det är så pass brett och det kan ge dig möjligheter att jobba med marknadsföring, redovisning, controlling, juridik, HR, logistik och mycket annat”, säger Petra Randén som undervisar ekonomi, engelska och juridik på Åva gymnasium.

“EK hos oss är rätt litet vilket ger en familjär känsla. Jag känner alla eleverna på programmet och har en personlig kontakt som gör att jag kan möta eleven där den är och har koll på deras behov och styrkor. Det blir prat om brustna hjärtan och helgplaner utanför lektioner och kurser”

Åvas Ekonomiprogram samarbetar med Rotaryklubben Täby Jarla Banke som ger eleverna chansen till personlig kontakt med personer inom svenskt näringsliv och de får även ha dessa som handledare i sina UF företag. Eleverna tycker själva att UF är det jobbigaste men också det roligaste med skolan. Petra Randén berättar att de får öva sig på sin “tasigförsamhet” som enkelt innebär konsten att kunna ta för sig. “Vi vill utmana och uppmuntra våra elever till att våga ta kontakt och att söka information som är en stor del av entreprenörskap”.

Jon Korsgren om vikten av samhällskunskap på Ekonomiprogrammet

Jon Korsgren undervisar ämnet samhällskunskap på Åva gymnasium sedan 2017. Han är mentor för EK17 och har flera kurser på just Ekonomiprogrammet.

Internationell ekonomi är en kurs som tar upp aktuella ämnen som Brexit och Trumps handelskrig. Eleverna får lära sig om global ekonomi, handel och handelskrig. Jon Korsgren berättar att ekonomi är en stor del av samhällskunskapen och att om man går Ekonomiprogrammet blir fokus på just ekonomi ännu större. EK19 till exempel visar intresse för samhällsfrågor och det finns ett driv i gruppen som enligt Jon är anledningen till att han är lärare - att få hitta och ta vara på elevernas driv.

Kursen Internationella relationer fokuserar även den på aktuella frågor om Brexit, Trump, EU och Nordkorea, för att nämna några. Man använder sig av olika teorier för att förstå pågående och historiska konflikter.

De flesta eleverna på Ekonomiprogrammet vill antingen starta eget företag eller arbeta som ekonom vilket kan innebära att man behöver studera vidare efter gymnasiet. Det som eleverna konkret får med sig som förbereder dem för både vidare studier och arbete är kunskaper om privatekonomi, det svenska rättsväsendet, arbetsrätt och arbetsmiljö, konsumenträtt, juridik och sociologi. De lär sig förstå normer och kulturer, samhällsekonomi och vad det innebär med hög- och lågkonjunktur. Allt detta är kopplat till Ekonomiprogrammet och därför är det viktigt att läsa samhällskunskap på Ekonomiprogrammet. “Vill du driva eget företag och inte har med dig samhällskunskapen kommer det nog inte att gå så bra”, säger Jon.

Studieteknik är något som är centralt för Jon och som han arbetar med kontinuerligt; Hur man läser en bok för att få med sig så mycket som möjligt, hur man gör för att lyckas med grupparbete och hur man gör för att kunna ta in stora mängder text.

Göran Thornberg om Ledarskap och organisation

Göran Thornberg undervisar i engelska och psykologi på Åva gymnasium.  “Det jag gillar med Åva är att jag får undervisa i båda mina ämnen lika mycket och då blir det varierat. Alla kollegor är hjälpsamma och professionella och allmänt sköna människor” säger Göran och fortsätter med att säga att “det händer saker på skolan. Skolandan som många skolor vill åstadkomma finns på Åva och det skapar en fin gemenskap”. 

Kursen Ledarskap och organisation läses av elever på Samhällsprogrammet och Ekonomiprogrammet och behandlar olika psykologiska teorier. Hur man som person trivs på jobbet och hur man som ledare ska tänka kring olika typer av ledarskapsstilar. Eleverna får lära sig vad det är som gör att man trivs på jobbet. Göran berättar att de “jobbar mycket med fallstudier där eleverna får sätta sig in i olika situationer och analysera vad som händer utifrån olika teorier”. Organisationsdelen handlar mer om olika strukturer och vilka ledarskap som passar inom olika organisationer. “Vi har hittills arbetat med motivationsteorier och eleverna har fått göra personlighetstest för att se vilka typer av jobb som skulle passa dem. Några blev förvånade över sitt resultat och det de insåg var att man kan vara olika beroende på var du är. Du visar olika delar av dig själv i olika sammanhang”, säger Göran. 

“Jag älskar den här kursen, det är en rolig kurs och jag har fått stort stöd av min rektor att utforma den som jag tror passar bäst. Eleverna kommer att få fördjupa sig i olika ledarsksapstilar vilket jag ser fram emot. Utöver det får de från kursen med sig hur olika typer av ledare kan fungera och hur de själva är, och kan bli, som ledare”, berättar Göran Thornberg.

 

Mikael Näslund, undervisar i ekonomi och entreprenörskap

Jag är lärare i ekonomiska ämnen och undervisar i kurser på ekonomiprogrammet samt i entreprenörskap. Jag har arbetat drygt 20 år i finanssektorn. Jag kan ta med mig ämneskunskaper som jag har stor användning av till klassrummet.

Ekonomi är praktiskt för att vara ett teoretiskt ämne. Praktiskt för att många arbetar med det som ekonomiämnet innehåller; lönsamhetskalkyler, budgetarbete, redovisning/bokföring, marknadsföring, ledarskap och organisation. Teoretiskt för att eleverna kan fortsätta läsa företagsekonomi på högskola. Jag tror att eleverna lär sig bäst när de får kopplingar till verkligheten och det kan jag utnyttja i mina kurser.

Jag stortrivs i klassrummet. Det är så stimulerande att se elever ta till sig ett ämne som för de flesta är nytt, och kunna koppla det till sin eller andras verklighet. Lärarjobbet är ansvarsfullt och fritt, och det passar mig. Det ger också utrymme för olika utvecklingsprojekt. Sedan 2017/18 har vi en schackklubb på Åva, som jag leder. Skolan har varit på medaljplats i regionfinalen av skolmästerskapet sedan dess.

 

Åsa Sundin, förstelärare, undervisar i engelska och svenska

Jag jobbar mycket med elevernas motivation. Det vill säga, hur vi som lärare kan få eleverna att känna lust till att lära. Det gör jag främst genom att variera min undervisning för att nå ut till så många som möjligt, men också genom att ge eleverna tydlig feedback.

Det jag uppskattar med att vara lärare är att det är ett kreativt och socialt arbete där jag får förmånen att följa unga människor under deras resa in i vuxenlivet.

Under förra läsåret började jag och två av mina kollegor att jobba med ett motivationsprojekt på Åva där vi har fokuserat på hjärnan, mindset och grit. Vi har haft ett antal föreläsningar för elever, lärare och föräldrar där vi presenterar den senaste forskningen på området.

Jag arbetar på ekonomiprogrammet och är det någonting som är viktigt för eleverna där så är det just ett positivt tankesätt och ett inre driv.

Gabriella Hedvall, förstelärare, undervisar i biologi, naturkunskap och geografi

Jag undervisar i biologi, naturkunskap och geografi. Under de 20 år (varav 10 år på Åva) som lärare har jag lärt mig otroligt mycket om unga människor. Jag tycker det är viktigt att se alla och att lära känna eleverna, för att på så sätt skapa förtroende och ett tryggt klassrum. Jag ställer stora krav men stöttar och kommunicerar hela vägen mot deras mål. Att undervisa är utmanande, roligt och varierande. Att se hur elever utvecklas och lär sig, samt blir tryggare individer är det bästa med att vara lärare.

Kärnan i mitt utvecklingsprojekt är att stärka elevernas inre motivation och förmågan att anstränga sig och kämpa mot sina mål. Materialet som jag och mina kollegor har tagit fram ska ge eleverna kunskap om hjärnans formbarhet, förändringsfilosofin flexibel mindset och grit. Forskning visar att kunskap om hjärnans funktioner, ett mer dynamiskt mindset och kunskap om sin egen grit, främjar inlärning och framgång, samt på sikt också social- och psykisk hälsa.

På ekonomiprogrammet arbetar vi med flera ämnesövergripande projekt i bland annat årskurs 1. Ett arbete ger då bedömningsunderlag i flera kurser vilket inte bara effektiviserar elevernas studier, de får även insikt i hur allt hänger ihop.

Maria Hallbäck, biträdande rektor för Ekonomiprogrammet

För mig är det viktigt att blanda teori och praktik. Det är därför spännande att få leda ett högskoleförberedande program där eleverna också får lära sig mycket om hur det är att arbeta inom ekonomiområdet. Tillsammans försöker alla som arbetar inom ekonomiprogrammet ge eleverna bra förutsättningar både inför arbete och studier. Extra roligt är det att följa elevernas arbete med att driva företag under årskurs 3. Inom den kursen blir kopplingen till verkligheten extra tydlig.

Therese Hederström

Studie- och yrkesvägledare för

Naturvetenskap
Ekonomi
El och energi

08-555 580 61

therese.hederstrom@taby.se