Sök till Åva
Intresse för ekonomi och samhälle?

Ekonomi

Är du intresserad av hur ekonomi och samhälle hänger ihop samt hur man som företagare kan ­kombinera miljö och socialt engagemang och samtidigt skapa lönsamhet är Ekonomiprogrammet på Åva ett utmärkt val för dig.

Här får du både värdefulla kunskaper om företagande ur ett hållbart perspektiv och en bred högskolebehörighet vilket är en ­användbar kombination. På ­Ekonomiprogrammet kan du ­dessutom välja Musikprofil.

Inriktning ekonomi
Åvas Ekonomiprogram öppnar ­dörrarna till din framtid inom ekonomi och affärsvärlden. Du får applicerbar kunskap inom redovisning, budgetering och kalkylering och lär dig också marknadsföring, entreprenörskap och företagande samt att du kan läsa ­Engelska 7 i programfördjupning. Du får även läsa kursen Privatjuridik och får möjlighet att träna dig i ledarskap och organisationsfrågor.

Driva företag
Årskurs 3 har ett tydligt fokus på verklighetsbaserat lärande. Tillsammans med några kamrater startar, driver och avvecklar du ett eget, riktigt företag under formen för Ung Företagsamhet (UF). Under UF-året får du värdefulla råd och tips av verksamma företagare. Använd din kreativitet och energi till att utveckla en lönsam affärsverk­samhet. Åva har en stolt tradition inom UF, och på Ekonomiprogrammet kopplar vi ihop UF med mer teoretiska ekonomikurser. Fördjupningskursen i företagsekonomi skräddarsys till att passa momenten i UF och lägger tyngd vid strategi, marknadsföring och förståelse för siffror inom ekonomi och företagande.

LIU - lokal idrottsutbildning

Sedan hösten 2020 erbjuder Åva gymnasium LIU, lokal idrottsutbildning, för dig som vill satsa både på idrott och skola. Vi kan erbjuda dig en högskoleförberedande utbildning av hög kvalitet i kombination med utövandet av din idrott på schemalagd skoltid.

Här kan du läsa mer om LIU och göra din ansökan.

Musikprofil

För dig som har ett ­brinnande intresse för musik finns möjligheten att kombinera dina studier med ett aktivt musik­utövande.

Här kan du läsa mer om Musikprofilen och göra din ansökan.

 Programplan för dig som startade hösten 2021

Programplan för dig som startade hösten 2022

Programplan för dig som startar hösten 2023

 

Emelie Röken, tog studenten 2023

"Man känner sig sedd av lärarna

Ekonomiprogrammet har gett mig en ekonomisk utbildning men också samhällsnyttig information som jag kommer kunna använda mig av oavsett vad jag gör i framtiden. Det som fått mig att utvecklas allra mest under gymnasiet är UF och det var i slutet som jag verkligen insåg hur mycket jag faktiskt lärt mig. UF har lärt mig att ta ansvar vad gäller försäljning, marknadsföring och att skriva en affärsplan. Vi har varit ambitiösa i vårt företag för att vi vill visa att vi är seriösa.

Vi har fått resa till Belgien med skolan där vi kombinerade ekonomikurserna med engelskan och vi fick presentera våra UF-företag för de belgiska eleverna. Jag ska plugga spanska i Malaga efter studenten. Efter det funderar jag på att fortsätta med utlandsstudier eller plugga ekonomi i Sverige. Min dröm är att bo utomlands och ha ett eget företag.

På Åva känner man sig sedd av lärare och personal. Jag kände direkt när jag var på besök på öppet hus att det var en bra stämning här.”

Utbyte med Erasmus

Besökande elever från Bryssel fick lyssna på föreläsning om kreativitet på Nobelmuseet och gå rundvandring på Sveriges riksdag tillsammans med elever och lärare på Ekonomiprogrammet.

Amelie Grenfeldt, tog studenten 2023

“Jag valde ekonomiprogrammet eftersom ja­g varit en­­ ung entreprenör i många år och drivit
en­ hobbyverksamhet där jag tillverkat och sålt en pro­dukt. Det hade varit kul att fortsätta driva företag i framtiden. Jag kommer jobba efter studenten och parallellt fortsätta med det företag jag drivit inom UF med smycken i bärnsten. Det är en affärs­idé jag tror på. UF har förberett mig på att driva eget företag och ekonomi är ett bra val och en bra grund för framtiden.

Lärarna på Åva är väldigt bra. De är tillgängliga och hjälper en att lyckas. Vår mattelärare brukar spela in sina genomgångar så att vi kan se dem igen. Vi har fått åka på studie­besök till Stockholms universitet och högskolan i Gävle. Vi har bra läromedel och det finns ytor att plugga på.”

Cajsa Wahlström, tog studenten 2023

“Ekonomi är alltid viktigt och det är bra för vår framtid oavsett vad vi kommer att göra. Vi får läsa företagsekonomi där vi får lära oss att driva företag. Jag är så taggad inför UF nästa år! Då kommer vi att få driva ett eget företag och få lära oss alla moment och faktiskt genomföra dem i praktiken.
Lärarna på Åva bryr sig verkligen om sina elever. De är omtänksamma och man kan alltid prata med dem. De vill verkligen hjälpa. Jag trivs jättebra och vi har en fin klass. Det känns väldigt öppet och det är trevliga människor.”

Noel Sannemalm, tog studenten 2023

“Jag bor inne i stan och hade aldrig hört talas om Åva men fick tips av en kompis att jag borde söka. Det är jag väldigt glad för att jag gjorde eftersom jag känner att jag valt helt rätt och Ekonomiprogrammet var bästa valet för mig. Det är ett program som ger många möjligheter för framtiden och ger en bra grund."

Filippa Curbo, tog studenten 2022

-Jag tycker om programmet väldigt mycket. ­Lärarna tar hänsyn till att vi är människor och planerar studierna tillsammans med oss. Det finns en ömsesidig respekt och det är aldrig jobbigt att komma till skolan. I år ser jag fram emot gymnasie­arbetet och vårt UF-företag. Efter ­studenten skulle jag vilja starta eget företag. För mig är det en grej jag skulle vilja göra och här får jag verktygen och kunskapen jag behöver.

Misgana Tesfamariam, tog studenten 2022

-Ekonomiprogrammet har många intressanta kurser så som Privatjuridik och Företagsekonomi. Det är överlag ett vettigt program med många bra saker du kommer ha nytta av i framtiden. Det som är bra med inriktningen är att du läser matematik även tredje året. Matte 3 är en meriterande kurs vilket kommer gynna dig om du vill plugga vidare. Eftersom det här programmet är så brett finns det jättemycket jag kan välja mellan när det är dags för mig att studera vidare.

Karl Bellander, tog studenten 2022

Förutom att lära dig om privat- och företagsekonomi får du också lära dig hur du ska driva projekt och starta företag. Oavsett om du kommer arbeta med ekonomi eller inte så är kunskapen du får här nyttig att ha.

-Jag har varit ordförande i Åvas elevkår under ett år vilket varit väldigt roligt. Att vara med i elevkåren rekommenderar jag alla! Jag har fått lära mig hur byråkratin fungerar och att snacka med företag. Därför passar det väldigt bra med Ekonomiprogrammet. I kursen Företagsekonomi har vi fått lära oss hur man genomför olika projekt vilket jag verkligen haft nytta av i elevkåren. Åva involverar elevkåren i mycket vilket gör att man får stort inflytande.

Hugo Löthner, tog studenten 2021

Under ditt sista år på programmet startar, driver och avvecklar du ett eget UF-företag. ­Hugo ­Löthner berättar om hur han fick sin affärsidé.

-Jag är uppvuxen med hemgjord kimchi (fermenterad salladskål) och tröttnade på att det inte fanns någon miljövänlig eller vegansk produkt att köpa. Då bestämde jag mig för att starta KindKimchi UF. Produktionen har jag skött själv hemma i mitt kök vilket inneburit mycket hackande och skalande. Det har tagit tid men varit värt det! UF-företaget har varit utmanande men också roligt när det går bra. Det är häftigt att se ens vision bli verklighet. Planen är att fortsätta driva mitt företag även efter studenten.

LIU - lokal idrottsutbildning

Lokal idrottsutbildning på Åva gymnasium är för dig som vill satsa på både idrott och skola. Vi kan ge dig en utbildning av hög kvalitet i kombination med utövandet av din idrott på schemalagd skoltid. Ansvarig är en av skolans erfarna idrottslärare. Skolan, du och din egen tränare kommer att ha ett nära samarbete och tillsammans formar ni innehållet som utgår från dig som individ. Du kommer att ha ett schemalagt pass i veckan där teori och praktik blandas. Övrig träning genomför du på fritiden med din hemmaklubb. Som elev på LIU går du i en vanlig klass inom det program som du läser. 

I dagsläget har du möjlighet att välja LIU inom Naturvetenskapsprogrammet (NA), Teknikprogrammet (TE) Samhällsvetenskapsprogrammet (SA), Ekonomiprogrammet (EK), Vård- och omsorgsprogrammet (VO) och El- och energiprogrammet (EE). Du läser två idrottskurser (200p) som individuellt val i årskurs 1 och 2. Därefter erbjuds du att läsa ytterligare 100 poäng (Idrott och Hälsa 2) som utökad kurs i årskurs 3. Om du väljer ett högskoleförberedande program och vill ha full meritpoäng hjälper vi dig att göra rätt val under gymnasietiden. För dig som läser på yrkesprogram så kan du få grundläggande högskolebehörighet med rätt val av kurser. Ansökan sker via Åvas hemsida.

Casper Hansson, Ekonomi, tog studenten 2023
Casper Hansson går sista året på Ekonomiprogrammet och läser LIU på Åva gymnasium. Han utövar sporten OCR som är en blandning av löpning och hinder där hinder kan vara att lyfta tunga saker, gå armgång och andra svåra hänghinder.

“Jag tycker det är jätteroligt att gå LIU. Det har gjort att jag fått mer kontakt med min tränare och ett bättre upplägg på min träning. När man går LIU är det variation i träningen vilket är kul så man inte fastnar i rutiner.

OCR är en ny sport och jag hoppas att det kan bli en friidrottsgren i OS. Det hade varit jättekul om det fanns ett landslag med alla olika åldrar man kunde tävla med.”

Från och med höstterminen 2023 erbjuder vi LIU – handboll. Eleverna får ett schemalagt träningspass per vecka som leds av Tomas “Linus” Johansson från Täby HBK och en av skolans erfarna idrottslärare. Förutom handbollsträning ingår fysträning och teori. Ansvarig idrottslärare på Åva gymnasium samarbetar med spelarens ordinarie tränare för att gemensamt lägga upp en lämplig plan för spelaren. Åvas idrottslärare besöker också träningar och matcher för att kunna följa elevens utveckling.

Ansök genom att söka till någon av ovanstående program via gymnasieantagningen och fyll i det här formuläret.


Välkommen med din ansökan senast 17 maj

För frågor och mer information kontakta:

Ansvarig lärare, Pekka Hälinen pekka.halinen@taby.se 


Re-write, ett UF-företag med miljön i fokus

Mariam, Felicia, Raquel, Ida, Filip och Tove tog studenten 2021 och gick på Ekonomiprogrammet. Under deras sista läsår startade de UF-företaget Re-write. Deras produkt är en bläckpenna som är 63% komposterbar och som tillverkas här i Täby, Arninge. De började spåna idéer till sitt företag under hösten och skojade om tanken att sälja en penna då det är en produkt som används dagligen. Vad som började som skoj övergick till att bli verklighet. Diskussion om möjligheten att producera en miljövänlig penna med plast som kan återvinnas snabbare började ta liv. Re-write hittade en leverantör som kunde producera en bläckpenna av återvunnen APL-plast vilket genererar i 66 % mindre koldioxidutsläpp än andra bläckpennor tillverkade av till exempel ABS-plast. Den återvinns dessutom snabbare efter den förbrukats. “Det är de små valen i livet som kan göra den stora skillnaden”, säger Felicia.

Men UF-företaget nöjde sig inte bara med att sälja en mer miljövänlig penna. De ville också framställa en miljövänlig förpackning. Tillsammans bestämde sig Re-write för att ta tillvara på det material som annars slängs i papperskorgarna i Åvas skolbibliotek för att tillverka pennornas förpackningar. Företaget vikte förpackningarna själva och konstaterade att det ligger mycket kärlek bakom produkten.

Under intervjun var endast hälften av gruppen på plats. Resterande medlemmar planerade inför nästa försäljningstillfälle. Det gick bra för UF-företaget och de bestämde sig tidigt för att donera 20% av sin vinst till Naturskyddsföreningens satsningar på skog, hav och bin. Mariam, Felicia och Raquel beskriver arbetet med Re-write som givande och roligt. Även om de varit oense ibland är de stolta över vad de har åstadkommit. Raquel beskriver UF-företag som en givande kurs. “Här lär vi oss hur man startar ett eget företag från grunden”. Mariam instämmer och berättar att de även har planer på att fortsätta med företaget efter studenten men då genom att utöka sortimentet till annat miljövänligt kontorsmaterial. Än en gång påminner de om att det är de små valen som gör stor skillnad.

Axel Wigren, Ekonomi, tog studenten 2021

På Ekonomiprogrammet får du fördjupa dina kunskaper inom ekonomi och juridik. Åva har inte så många ­ekono­­miklasser vilket också gör att vi som läser ­ekonomi får mycket fokus och undervisning av kompetenta lärare som kan sina ämnen väl. För mig var det ganska självklart att välja Ekonomiprogrammet då jag alltid varit ­intresserad av till exempel finanskrisen och ekonomi i samhället. ­Hittills tycker jag att allt inom nationalekonomi varit roligast. Det jag ser mest fram emot nu är att starta ett UF-företag. Det ska bli spännande och vi har haft många idéer på vad vi vill starta. Det blir förmodligen något som förenar nytta med nöje.

Åva är en trevlig skola och jag tycker om att gå dit varje dag. Det är en bra stämning både i min klass men också mellan klasserna på Åva. Det viktigaste du ska tänka på i ditt gymnasieval är att välja det du är intresserad av. Då kommer arbetet var både roligare och enklare. Om du är intresserad av ekonomi, juridik och samhället tycker jag du ska välja Ekonomiprogrammet på Åva.

Ida Lyckemy, Ekonomi, tog studenten 2020

Ekonomiprogrammet på Åva har gett mig otroligt mycket under de tre åren jag gått här. Förutom grymma lärare, lärorika lektioner och härliga kompisar har jag fått med mig mycket som jag kommer kunna ta med mig i framtiden. Jag har fått läsa de kurser jag tycker är roliga och intressanta men även fått prova på att driva ett UF företag och ha rollen som VD. Att få driva ett UF det sista året har gett mig erfarenhet att kunna samarbeta med nya människor, kommunicera och vara målinriktad. Det vet jag kommer följa med mig i min framtid och vara till stor nytta.

Max Blennmark, Ekonomi, tog studenten 2020

Efter tre år på Ekonomiprogrammet har den roligaste kursen varit UF-företag. Jag är en av grundarna till UF-företaget Kraft UF, tillsammans med tre andra. Vi ville skapa en ersättare för tobak och nikotin i snusformat. Då vi visste att koffein är något som tilltalar många bestämde vi oss för att göra koffein i prillor. Efter en marknadsundersökning enades vi om tre smaker; citrus, mint och melon. Själva arbetet med att producera prillorna tog lång tid. Rätt mängd koffein och ingredienser skulle mortlas ihop till den perfekta prillan. Vi i företaget turades om att vara testpersoner.

Idag har vi avvecklat företaget i linje med vad som förväntas i kursen. Däremot har jag och en till grundare planer på att kanske starta upp företaget på nytt. Det vi behöver se över är produktionen. Den måste både snabbas på och förenklas. Jag tycker att Ekonomiprogrammet varit både bra och lärorikt. Det är en bred linje som ger dig många möjligheter i framtiden. Dessutom får du starta ditt eget företag vilket varit jätteroligt. Mitt tips är att du väljer en produkt som sticker ut för att få mycket uppmärksamhet. Det kommer ge ditt företag goda chanser att lyckas.

Therese Gremlin, Ekonomi, tog studenten 2015

Idag studerar jag till civilekonom, inriktning marknadsföring på luleå tekniska universitet där jag går sista (4de) året. Just nu har jag praktik på Vinter i Luleå, en kommunikationsbyrå där jag jobbar med ett case mot ett företag som säljer grillkol. Sen till våren har jag bara examensarbete kvar, sen är jag examinerad civilekonom.

Under utbildningen på Åva gymnasium fick jag en bred bild om ekonomi ämnet som skapade ett intresse hos mig att fortsätta mina studier direkt efter gymnasiet. Att ha grunderna i ekonomi har delvis hjälpt mig, då lärarna gå igenom grunderna väldigt snabbt på universitetet. Genom att ha grunderna från början hade jag det lite lättare att förstå helheten, och hur allt hänger ihop. Att samarbeta och kunna jobba i en grupp med människor man inte känner är något vi gör hela tiden på universitetet, detta var något som vi även gjorde mycket i gymnasiet. Jag skulle nästan säga att jag var mer förberedd och villig än andra i min utbildning att jobba i grupp och samarbeta, jämfört med andra i min klass i universitetet och jag tror definitivt gymnasietiden förberedde mig för detta.

Wilma Pegby Persson, Ekonomi, tog studenten 2017

Jag läser just nu tredje terminen på civilekonomprogrammet på Linköpings Universitet och jag trivs jättebra. Här lägger jag ner mycket tid på plugg, inspirationsföreläsningar, företagsbesök och olika utbildningar. En hel del studentfester, sittningar och annat allmänt najs häng hinner jag också med. Sommaren spenderade jag dock hemma, då jag arbetade som ekonomiassistent på Skanskas affärsstöd på huvudkontoret i Stockholm. Precis just nu håller jag på att planera inför min resa till Lund nästa vecka där jag tillsammans med tre kompisar ska representera Linköpings Universitet i KPMG:s casetävling KICC. Nästa höst hittar ni mig dock inte i Linköping för då befinner jag mig på utlandstermin, förhoppningsvis i Storbritannien. 

Förkunskaperna i ekonomi som jag fick med mig från Åva gav mig verkligen ett försprång gentemot mina kursare. Jag kan nu i efterhand säga att innehållet i kurserna i företagsekonomi jag läste på Åva var väldigt relevant och de ger en riktigt bra grundförståelse och förberedelse inför vidare utbildning. Att jag la ner mycket tid på gymnasiet har verkligen gett utdelning här på universitetet. 

Jag vill även passa på att slänga iväg ett tack för mina tre år på Åva, ett extra tack för det jag skrev om i det tidigare stycket. Många av mina kurskamrater har fortfarande inte klarat externredovisningen eller kalkyleringskurserna trots 3-4 omtentor. Jag å andra sidan fick högsta betyg på första försöket, mycket tack vare grundförståelsen jag fick med mig från dig (Mikael Näslund)! Tack för det!

Petra Randén, lärare Ekonomiprogrammet

“Ekonomiprogrammet passar alla! Du får lära dig om privatekonomi och privatjuridik som är bra för alla att ha koll på. EK är en bra, stabil grund att stå på oavsett vad du vill göra i framtiden. Det är så pass brett och det kan ge dig möjligheter att jobba med marknadsföring, redovisning, controlling, juridik, HR, logistik och mycket annat”, säger Petra Randén som undervisar ekonomi, engelska och juridik på Åva gymnasium.

“EK hos oss är tvåparallelligt men har ändå en familjär känsla. Jag känner alla eleverna på programmet och har en personlig kontakt som gör att jag kan möta eleven där den är och har koll på deras behov och styrkor. Det blir prat om brustna hjärtan och helgplaner utanför lektioner och kurser”

Åvas Ekonomiprogram samarbetar med Rotaryklubben Täby Jarla Banke som ger eleverna chansen till personlig kontakt med personer inom svenskt näringsliv och de får även ha dessa som handledare i sina UF företag. Eleverna tycker själva att UF är det jobbigaste men också det roligaste med skolan. Petra Randén berättar att de får öva sig på sin “tasigförsamhet” som enkelt innebär konsten att kunna ta för sig. “Vi vill utmana och uppmuntra våra elever till att våga ta kontakt och att söka information som är en stor del av entreprenörskap”.

Jon Korsgren om vikten av samhällskunskap på Ekonomiprogrammet

Jon Korsgren undervisar ämnet samhällskunskap på Åva gymnasium sedan 2017. Jon Korsgren berättar att ekonomi är en stor del av samhällskunskapen och att om man går Ekonomiprogrammet blir fokus på just ekonomi ännu större. Ekonomieleverna visar intresse för samhällsfrågor och det finns ett driv som enligt Jon är anledningen till att han är lärare - att få hitta och ta vara på elevernas driv.

De flesta eleverna på Ekonomiprogrammet vill antingen starta eget företag eller arbeta som ekonom vilket kan innebära att man behöver studera vidare efter gymnasiet. Det som eleverna konkret får med sig som förbereder dem för både vidare studier och arbete är kunskaper om privatekonomi, det svenska rättsväsendet, arbetsrätt och arbetsmiljö, konsumenträtt, juridik och sociologi. De lär sig förstå normer och kulturer, samhällsekonomi och vad det innebär med hög- och lågkonjunktur. Allt detta är kopplat till Ekonomiprogrammet och därför är det viktigt att läsa samhällskunskap på Ekonomiprogrammet. “Vill du driva eget företag och inte har med dig samhällskunskapen kommer det nog inte att gå så bra”, säger Jon.

“Ibland hör man ‘varför lär man sig inte sånt i skolan’ vilket inte stämmer eftersom det är precis det man lär sig i samhällskunskap. Allt från hur du betalar räkningar, får en bostad, vad facket gör, hur ekonomin fungerar, varför brottslighet, fattigdom, klimatproblem finns, vad EU gör och varför det kan ta 134 dagar att bilda en regering. Och mycket mer!”, berättar Jon.

Studieteknik är något som är centralt för Jon och som han arbetar med kontinuerligt; Hur man läser en bok för att få med sig så mycket som möjligt, hur man gör för att lyckas med grupparbete och hur man gör för att kunna ta in stora mängder text.

Göran Thornberg om Ledarskap och organisation

Göran Thornberg undervisar i engelska och psykologi på Åva gymnasium.  “Det jag gillar med Åva är att jag får undervisa i båda mina ämnen lika mycket och då blir det varierat. Alla kollegor är hjälpsamma och professionella och allmänt sköna människor” säger Göran och fortsätter med att säga att “det händer saker på skolan. Skolandan som många skolor vill åstadkomma finns på Åva och det skapar en fin gemenskap”. 

Kursen Ledarskap och organisation läses av elever på Samhällsprogrammet och Ekonomiprogrammet och behandlar olika psykologiska teorier. Hur man som person trivs på jobbet och hur man som ledare ska tänka kring olika typer av ledarskapsstilar. Eleverna får lära sig vad det är som gör att man trivs på jobbet. Göran berättar att de “jobbar mycket med fallstudier där eleverna får sätta sig in i olika situationer och analysera vad som händer utifrån olika teorier”. Organisationsdelen handlar mer om olika strukturer och vilka ledarskap som passar inom olika organisationer. “Vi har hittills arbetat med motivationsteorier och eleverna har fått göra personlighetstest för att se vilka typer av jobb som skulle passa dem. Några blev förvånade över sitt resultat och det de insåg var att man kan vara olika beroende på var du är. Du visar olika delar av dig själv i olika sammanhang”, säger Göran. 

“Jag älskar den här kursen, det är en rolig kurs och jag har fått stort stöd av min rektor att utforma den som jag tror passar bäst. Eleverna kommer att få fördjupa sig i olika ledarsksapstilar vilket jag ser fram emot. Utöver det får de från kursen med sig hur olika typer av ledare kan fungera och hur de själva är, och kan bli, som ledare”, berättar Göran Thornberg.

 

Mikael Näslund, undervisar i ekonomi och entreprenörskap

Jag är lärare i ekonomiska ämnen och undervisar i kurser på ekonomiprogrammet samt i entreprenörskap. Jag har arbetat drygt 20 år i finanssektorn. Jag kan ta med mig ämneskunskaper som jag har stor användning av till klassrummet.

Ekonomi är praktiskt för att vara ett teoretiskt ämne. Praktiskt för att många arbetar med det som ekonomiämnet innehåller; lönsamhetskalkyler, budgetarbete, redovisning/bokföring, marknadsföring, ledarskap och organisation. Teoretiskt för att eleverna kan fortsätta läsa företagsekonomi på högskola. Jag tror att eleverna lär sig bäst när de får kopplingar till verkligheten och det kan jag utnyttja i mina kurser.

Jag stortrivs i klassrummet. Det är så stimulerande att se elever ta till sig ett ämne som för de flesta är nytt, och kunna koppla det till sin eller andras verklighet. Lärarjobbet är ansvarsfullt och fritt, och det passar mig. Det ger också utrymme för olika utvecklingsprojekt. Sedan 2017/18 har vi en schackklubb på Åva, som jag leder. Skolan har varit på medaljplats i regionfinalen av skolmästerskapet sedan dess.

 

Åsa Sundin, förstelärare, undervisar i engelska och svenska

Jag jobbar mycket med elevernas motivation. Det vill säga, hur vi som lärare kan få eleverna att känna lust till att lära. Det gör jag främst genom att variera min undervisning för att nå ut till så många som möjligt, men också genom att ge eleverna tydlig feedback.

Det jag uppskattar med att vara lärare är att det är ett kreativt och socialt arbete där jag får förmånen att följa unga människor under deras resa in i vuxenlivet.

Under förra läsåret började jag och två av mina kollegor att jobba med ett motivationsprojekt på Åva där vi har fokuserat på hjärnan, mindset och grit. Vi har haft ett antal föreläsningar för elever, lärare och föräldrar där vi presenterar den senaste forskningen på området.

Jag arbetar på ekonomiprogrammet och är det någonting som är viktigt för eleverna där så är det just ett positivt tankesätt och ett inre driv.

Gabriella Hedvall, undervisar i biologi, naturkunskap och geografi

Jag undervisar i biologi, naturkunskap och geografi. Under de 20 år (varav 10 år på Åva) som lärare har jag lärt mig otroligt mycket om unga människor. Jag tycker det är viktigt att se alla och att lära känna eleverna, för att på så sätt skapa förtroende och ett tryggt klassrum. Jag ställer stora krav men stöttar och kommunicerar hela vägen mot deras mål. Att undervisa är utmanande, roligt och varierande. Att se hur elever utvecklas och lär sig, samt blir tryggare individer är det bästa med att vara lärare.

Kärnan i mitt utvecklingsprojekt är att stärka elevernas inre motivation och förmågan att anstränga sig och kämpa mot sina mål. Materialet som jag och mina kollegor har tagit fram ska ge eleverna kunskap om hjärnans formbarhet, förändringsfilosofin flexibel mindset och grit. Forskning visar att kunskap om hjärnans funktioner, ett mer dynamiskt mindset och kunskap om sin egen grit, främjar inlärning och framgång, samt på sikt också social- och psykisk hälsa.

På ekonomiprogrammet arbetar vi med flera ämnesövergripande projekt i bland annat årskurs 1. Ett arbete ger då bedömningsunderlag i flera kurser vilket inte bara effektiviserar elevernas studier, de får även insikt i hur allt hänger ihop.

Ulrika Perbo, biträdande rektor för Ekonomi-programmet

För mig är det viktigt att blanda teori och praktik. Det är därför spännande att få leda ett högskoleförberedande program där eleverna också får lära sig mycket om hur det är att arbeta inom ekonomiområdet. Tillsammans försöker alla som arbetar inom ekonomiprogrammet ge eleverna bra förutsättningar både inför arbete och studier. Extra roligt är det att följa elevernas arbete med att driva företag under årskurs 3. Inom den kursen blir kopplingen till verkligheten extra tydlig.

Jenny Eriksson

Jenny Eriksson tillträder sin tjänst 231008, under tiden vänligen ta kontakt med Annika Gelotte eller Jarl Sjögren.

Studie- och yrkesvägledare för

Ekonomi
El och energi
Naturvetenskap

08-555 580 61

jenny.eriksson@taby.se