Sök till Åva
För dig som vill satsa på musiken

Musikprofil på EK, NA och SA

För dig som har ett ­brinnande intresse för musik finns möjligheten att kombinera dina studier med ett aktivt musik­utövande.

Ekonomi- Naturvetenskaps- och Samhälls­vetenskapsprogrammet erbjuder musikprofil där du under tre år får utveckla ditt intresse tillsammans med andra.

Undervisning och lokaler
Musikprofilen består av kurserna Ensemble 1, 100 p och Ensemble 2, 100 p, vilket utgör dina individuella val. Undervisningen är till största del ensemblespel i mindre grupper. Vi har tre fullt utrustade musikrum och du ges många konserttillfällen i små och stora sammanhang. Du får också tillgång till musikrummen utanför lektionstid, allt för att du ska få sjunga, spela och öva så mycket som möjligt!

Både vår stora och lilla scen är fullt utrustade med ljud och ljus vilket gör mycket för helhetsupplevelsen. Genom att medverka i många, både små och stora, arrangemang inför publik skaffar du dig en god scenvana och mycket erfarenhet!

Ansökan och antagning
Du söker via gymnasieantagningen till Ekonomi-, Naturvetenskaps- eller Samhälls­vetenskapsprogrammet. Samtidigt fyller du också i en intresseanmälan till musikprofilen via ansökningsformulär på Åvas hemsida. Du behöver ha goda spelfärdigheter på ditt instrument och/eller sång. Vi tar in upp till 14 elever per år, 1-3 elever per instrument/sång. Du kommer att bli kontaktad av vår musiklärare för att få mer information om profilen och provspela/provsjunga.

Intresseanmälan Musikprofil

Provspelning Musikprofil

Katja Suchdev och Agatha Alhaj, årskurs 2

Drömmer du om att få utvecklas inom sång ­eller ditt instrument är musikprofil något för dig.

-Vi båda har sång som huvudinstrument och här får vi både utveckla den samt prova på andra instrument. Är du intresserad av musik finns allt du behöver här på Åva. Vi läser ­Naturvetenskapsprogrammet vilket är en ­perfekt kombination med musik.

Hanna Nilsson, årskurs 2

-Mitt första år har varit bra och jag trivs på Åva. Lärarna överträffade mina förväntningar. Jag spelar både gitarr och piano och därför var detta rätt val för mig. Jag hoppas få fortsätta utvecklas i mitt musikskapande under min gymnasietid. Förutom musik är jag intresserad av matematik och problemlösning. Biologi har också varit roligt, särskilt att förstå hur djur fungerar.

Adam Mützell, tog studenten 2021

Musikprofilen är perfekt för dig som vill kombinera skolan med ditt musicerande.

-Förutom musik har matematik alltid intresserat mig och under förra läs­året blev jag tilldelad Åvas stipendium i ­matematik. Det innebar att jag fick delta i “Sonja Kovalevsky-dagarna” vilka ­syftar till att inspirera ungdomar att arbeta med matematik i framtiden. Hur ofta får man en sådan chans? Det är en plats du förtjänat som är till för att ge dig insikt i de möjligheter som mate­matik har att erbjuda.