Sök till Åva
För dig som vill satsa på musiken

Musikprofil på EK, NA, SA och TE

För dig som har ett ­brinnande intresse för musik finns möjligheten att kombinera dina studier med ett aktivt musik­utövande.

Ekonomi- Naturvetenskaps- Samhälls­vetenskaps- och Teknikprogrammet erbjuder musikprofil där du under tre år får utveckla ditt intresse tillsammans med andra.

Undervisning och lokaler

Musikprofilen består av kurserna Ensemble 1, 100 p och Ensemble 2, 100 p, vilket utgör dina individuella val. Undervisningen är till största del ensemblespel i mindre grupper. Vi har tre fullt utrustade musikrum och du ges många konserttillfällen i små och stora sammanhang. Du får också tillgång till musikrummen utanför lektionstid, allt för att du ska få sjunga, spela och öva så mycket som möjligt!

Både vår stora och lilla scen är fullt utrustade med ljud och ljus vilket gör mycket för helhetsupplevelsen. Genom att medverka i många, både små och stora, arrangemang inför publik skaffar du dig en god scenvana och mycket erfarenhet!

Ansökan och antagning

Du söker via gymnasieantagningen till Ekonomi-, Naturvetenskaps-, Samhälls­vetenskaps-, eller Teknikprogrammet. Samtidigt fyller du också i en intresseanmälan till musikprofilen via ansökningsformulär på Åvas hemsida. Du behöver ha goda spelfärdigheter på ditt instrument och/eller sång. Vi tar in upp till 14 elever per år, 1-3 elever per instrument/sång. Du kommer att bli kontaktad av vår musiklärare för att få mer information om profilen och provspela/provsjunga.

Intresseanmälan Musikprofil

Provspelning Musikprofil

Person som sjunger i en mikrofon. Personer som uppträder på en scen. Flera personer som sjunger tillsammans.

Caroline Broman och Elsa Lövefors, årskurs 2

“Alla är här för att vi valt musiken.”

“Jag ville gå Naturvetenskaps­programmet men ändå ha med musiken”, säger ­Caroline. Hon tycker att det är bra att få utlopp för sin kreativitet samtidigt som hon går ett avancerat program. Elsa tycker att “Åva är en jättebra skola med väldigt bra lärare! Vår musiklärare väg­leder oss. Vi har haft flera konserter med olika teman som soul." Caroline fyller i och säger att lärarna är bra på att förklara och ser till att alla förstår.

Lisa Thorander, årskurs 3

“Jag älskar natur! Jag har alltid haft skumma frågor som till exempel varför inte torrpasta möglar? Det är ju ägg i. Det och mycket annat kan jag äntligen få svar på så jag skulle inte kunna gå något annat program.

Det är helt underbart att gå musik! Min största dröm har alltid varit att vara med i ett band så jag lever min dröm när jag får sjunga och spela piano med vårt band i skolan. Mitt självförtroende har ökat sen jag började och jag har fått öva mycket på att stå på scen vilket jag tidigare var rädd för. Lärarna är motiverande och har tålamod. De vill att vi ska lära oss och det gör att vi vill lära oss.

Anledningen till att jag trivs så bra på Åva är för att alla är olika. Det är en blandning av människor. Du kommer att passa in hur du än är. Det finns inga krav på hur du ska vara utan du kan vara som du vill."

Mille Rensvik, årskurs 3

“Vi har jättekul på musiklektionerna! Musiken är ett sätt att kunna koppla bort hjärnan och få syssla med min passion. När allt är logiskt och tankekrävande är det skönt att ha en oas där vi kan visa oss på det sättet vi vill vara. Jag sökte in på gitarr och sång men spelar nu också bas. När jag började ansåg jag att jag var helt okej på gitarr och nu har jag utvecklats så mycket. Min taktkänsla har blivit bättre och jag har lärt mig att processa ­musiken på ett sätt jag tidigare inte kunde.

På Natur­programmet är det mycket eget ansvar. Det är ett brett program och eftersom vi går musikprofil får vi lite av allting. Lärarna är så ikoniska! Jag har aldrig haft en lärarkår som är så engagerad i sina elever. Alla är så bra på att lära ut”.

Katja Suchdev och Agatha Alhaj, tog studenten 2023

Drömmer du om att få utvecklas inom sång ­eller ditt instrument är musikprofil något för dig.

-Vi båda har sång som huvudinstrument och här får vi både utveckla den samt prova på andra instrument. Är du intresserad av musik finns allt du behöver här på Åva. Vi läser ­Naturvetenskapsprogrammet vilket är en ­perfekt kombination med musik.

Hanna Nilsson, tog studenten 2023

-Mitt första år har varit bra och jag trivs på Åva. Lärarna överträffade mina förväntningar. Jag spelar både gitarr och piano och därför var detta rätt val för mig. Jag hoppas få fortsätta utvecklas i mitt musikskapande under min gymnasietid. Förutom musik är jag intresserad av matematik och problemlösning. Biologi har också varit roligt, särskilt att förstå hur djur fungerar.

Adam Mützell, tog studenten 2021

Musikprofilen är perfekt för dig som vill kombinera skolan med ditt musicerande.

-Förutom musik har matematik alltid intresserat mig och under förra läs­året blev jag tilldelad Åvas stipendium i ­matematik. Det innebar att jag fick delta i “Sonja Kovalevsky-dagarna” vilka ­syftar till att inspirera ungdomar att arbeta med matematik i framtiden. Hur ofta får man en sådan chans? Det är en plats du förtjänat som är till för att ge dig insikt i de möjligheter som mate­matik har att erbjuda.