Vi använder cookies för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. 

Sök till Åva / Apply to IB
Du får vara med och driva en riktig restaurang

Restaurang och livsmedel

På Åva får eleverna på restaurang- och livsmedelsprogrammet vara med och driva en riktig restaurang, rÅVAra, tillsammans med professionella lärare! Den unika möjligheten hittar du här hos oss, vilket ger dig de bästa förutsättningarna för att utvecklas i en kreativ och genuin miljö. Dessutom erbjuder vi attraktiva praktikplatser och riktigt goda chanser till jobb direkt efter studenten.

Passion för måltiden

På restaurang- och livsmedelsprogrammet får du utveckla ditt intresse för god mat och professionell service. Du väljer inriktning efter intresse. Hos oss på Åva väljer du mellan inriktningarna kök och servering, som du specialiserar dig inom. Efter gymnasiet kommer du också ha möjlighet att arbeta inom branscherna livsmedel och bar.

APL som leder till jobb

Andra och tredje året genomför du arbetsplatsförlagt lärande, APL, på välrenommerade restauranger i närområdet. Våra goda kontakter i branschen gör att du har stora möjligheter till anställning direkt efter studenten. Som exempel fick kocktalangen Joakim Larsson, som gick i klassen HR08 på Åva, anställning på Restaurang Vollmers i Malmö, som har hela två Guide Michelin-stjärnor. I samma klass gick Daniel Haynes som fick den stora äran att bli uttagen till det Svenska kocklandslaget, vilket är en stor dröm för många inom restaurangvärlden.

Programplan för dig som startade hösten 2019

Programplan för dig som börjar hösten 2020

.

Emma Westerberg tar brons i tävlingen Bocuse d´ Or

Tävlingen Bocuse d´Or gick av stapeln 28 maj och Åvas Emma Westerberg tävlade och vann brons. Juryn bestod av eminenta kockar däribland Sebastian Gibrand, silvermedaljör i VM i matlagning. Se tävlingen i efterhand via länken nedan. 

Se filmen

Love Dahl får DN:s gulddrake till unga talanger

Vi gratulerar Love Dahl (tvåa från vänster på bilden) på restaurangprogrammet på Åva till DN:s stipendium Framtidsdraken. Priset delas ut till två unga talanger inom restaurang för att ge dem en push att utvecklas vidare inom yrket.

-Matlagning är verkligen mitt stora intresse, berättar Love som går sista året på inriktningen kök. Just nu gör han praktik på ett hotell, där han får arbeta tillsammans med erfarna kockar. Han lagar gärna vilt och mat från det nordiska köket men efter studenten vill han jobba på restauranger utomlands för att lära sig mer om andra matkulturer.

Matlagning utan animaliska produkter är också något Love vill utveckla. Det är också något som ligger helt rätt i tiden utifrån ett hållbarhetsperspektiv.

Lägg Loves namn på minnet, för honom kan vi räkna med att få se i andra gastronomiska sammanhang framöver. Om några veckor väntar final i kock-SM för gymnasielever i Grythyttan.

Martynas Rakstys, Restaurang- och livsmedel, tog studenten 2020

Jag valde Åva för att det såg coolt ut på hemsidan och när jag var på öppet hus var det så stort och restaurangen såg bra ut. Det är en riktig restaurang där allt finns och jag vill laga mat och servera. Jag ville verkligen gå här eftersom restaurangen är en riktig restaurang och jag tänkte att jag skulle lära mig massor av att gå här.

Det är så mycket plats att arbeta på och det är stort. Förrådet, kylskåpet alla ingredienser och att det inte finns några gränser i vad man kan göra och hitta på. Det första året var en utmaning och många saker var svåra men andra året märker man att det är lättare och att man har lärt sig så mycket om vad alla saker heter och så. Lärarna är bra för man kan fråga dem om allt och de hjälper en hela tiden. Man behöver inte veta något när man börjar utan de lär en allt under tiden.

Att ha öppen matsal är jättecoolt och en gång hade vi jättemånga gäster när det var mycket jobb och stress. När det är stressigt tänker man att det är på riktigt och att det är ett riktigt jobb. Den gången var jag i servisen och tog beställningar. Jag serverar mat, tar beställning på dryck och dukar av. Vi har öppen matsal en gång i veckan men den gången när det var fullt var det extra roligt eftersom det var så verkligt.

Det är en jättestor skola med mycket plats. Personalen och lärarna är trevliga och hjälpsamma. De är bra att arbeta tillsammans med.

Jag vill öppna min egen restaurang. Förr ville jag göra det i Japan men nu vet jag inte var jag ska öppna den men jag vill servera fransk och asiatisk mat. Någonstans utomlands vill jag öppna min restaurang. Jag vill också jobba i Frankrike och få lära mig mer om fransk matlagning för att kunna öppna min restaurang.

Emma Wallin, förstelärare, undervisar i svenska och engelska

Det har alltid varit min dröm och mitt mål att bli lärare så när jag äntligen studerat färdigt 2011 började jag på Åva med stor glädje. Jag har sedan dess undervisat många grupper, men flest inom restaurang- och livsmedelsprogrammet (RL), i svenska och engelska. RL är ett roligt program att vara på för jag får se eleverna växa i mina ämnen men även i branschämnena.

Det bästa med att vara lärare är att jag får vara kreativ i mitt skapande av kursinnehåll och i mitt sätt att nå fram till olika elever. Trygghet är en viktig del för mig och jag vill att alla elever ska kunna känna att skolan är en trygg plats där de ska få lära sig nya saker. Förutom att undervisa är jag engagerad i Åvabucklan som är en tävling för våra treor här på skolan. Den tävlingen är till för att skapa gemenskap och glädje som även det bidrar till trygghet.

Kenneth Dahlgren, förstelärare, undervisar på restaurang- och livsmedel

”Om jag vill lyckas med att föra en människa mot ett bestämt mål,
måste jag först finna henne där hon är och börja just där. Den som inte kan det lurar sig själv när hon tror att hon kan hjälpa andra. För att hjälpa någon måste jag visserligen förstå mer än vad han gör, men först och främst förstå det han förstår. Om jag inte kan det, så hjälper det inte att jag kan och vet mera.” (Sören Kirkegaard)

På restaurang och livsmedelsprogrammet jobbar vi hårt på att bli bäst på det vi gör, hitta lösningar på så många pedagogiska utmaningar som möjligt. Det är vår drivkraft och vi ger inte upp förrän vi når våra mål. Självklart kan ingen göra det själv utan kollegor.

Sista året har jag arbetat med närvaron och försöka förstå varför en del elever inte kommer till skolan. Jag tillsammans med  en kollega har intervjuat och gjort en studie på cirka 300 elever i årskurs 1. Vi vill att hitta det optimala undervisningsklimatet på skolan, så att alla elever inkluderas i undervisningen och i längden ger högre måluppfyllelse.

Tydlighet, trygghet, förståelse och positivt klimat är fyra nyckelord vi arbetar utifrån.

Maria Hallbäck, biträdande rektor för ekonomi, restaurang- och livsmedel samt introduktion

Ekonomiprogrammet

För mig är det viktigt att blanda teori och praktik. Det är därför spännande att få leda ett högskoleförberedande program där eleverna också får lära sig mycket om hur det är att arbeta inom ekonomiområdet. Tillsammans försöker alla som arbetar inom ekonomiprogrammet ge eleverna bra förutsättningar både inför arbete och studier. Extra roligt är det att följa elevernas arbete med att driva företag under årskurs 3. Inom den kursen blir kopplingen till verkligheten extra tydlig.

Restaurang- och livsmedelsprogrammet

På Åva har man fantastiskt fina lokaler till utbildningen på restaurang - och livsmedelsprogrammet. När jag kommer till deras del av skolan är det som att komma till en riktig restaurang. Det är väldigt inspirerande att få se hur lärarna ihop med eleverna driver en riktig restaurangverksamhet. Jag är glad över att programmet har yrkeslärare med stor erfarenhet från branschen vilket märks tydligt i deras arbete. Tillsammans med övriga lärare ger de eleverna en bra utbildning som via praktikplatser ofta kan ge jobb. Jag är också stolt över att se att Åva-elever får delta i olika evenemang utanför skolans väggar. Detta är för mig ett bevis på att vår utbildning är bra.

Introduktionsprogrammen

Som ansvarig på introduktionsprogrammen möter jag många olika elever som av någon anledning inte är behöriga till ett nationellt program. Inom dessa program arbetar en flexibel personalgrupp som alla försöker möta varje elevs behov. Vid våra möten så finns det alltid goda idéer om vad vi kan göra för våra elever. Jag möter inom detta område många olika behov som vi vill tillgodose så långt som möjligt. Att träffa och samtala med elever är något som är en höjdpunkt när man jobbar som skolledare.  Den största andelen elever inom introduktionsprogrammen går på språkintroduktion. Det gör mig trygg och stolt att veta att på språkintroduktionen på Åva arbetar utbildade lärare med stor erfarenhet av att undervisa nyanlända elever.

Jarl Sjögren

Studie- och yrkesvägledare för

Teknik och innovation
Restaurang och livsmedel

08-555 580 31

jarl.sjogren@taby.se