Sök till Åva
Du får vara med och driva en riktig restaurang

Restaurang och livsmedel

På Åva får eleverna på restaurang- och livsmedelsprogrammet vara med och driva en riktig restaurang, rÅVAra, tillsammans med professionella lärare! Den unika möjligheten hittar du här hos oss, vilket ger dig de bästa förutsättningarna för att utvecklas i en kreativ och genuin miljö. Dessutom erbjuder vi attraktiva praktikplatser och riktigt goda chanser till jobb direkt efter studenten.

Eleverna på Restaurang- och livsmedelsprogrammet driver tillsammans med våra professionella lärare en riktig restaurang, rÅVAra, vilket är en möjlighet som ger dig de bästa förutsättningarna för att utvecklas i en kreativ och genuin miljö. Dessutom erbjuder vi attraktiva praktikplatser och goda chanser till jobb direkt efter studenten och många gånger även innan studenten.

Helheten är viktig på Restaurang- och livsmedelsprogrammet vilket innebär att du som elev får lära dig om mer än bara matlagning. Du lär dig även teorin bakom maten, näringslära, samt om dryck och servering. Du behöver inga förkunskaper utan du lär dig under tiden och kommer som examinerad att kunna göra såväl en Creme brulée som att blanda goda drinkar och veta när saltet ska dukas av från bordet.

Efter intresse, väljer du i årskurs 2 mellan inriktningarna Kök eller Servering och specialiserar dig inom ditt valda område. Efter utbildningen kommer du att kunna jobba inom restaurang- och livsmedelsbranschen vilket bland annat kan innebära arbete på restaurang, i butik med mat och dryck, äldreomsorg, eller i servicebranschen. På Åva och RL kan du också få högskolebehörighet vilket ger dig ytterligare möjligheter i och med vidare utbildning.

APL som leder till jobb
Andra och tredje året består, tillsammans med undervisning på skolan, av APL (arbetsplatsförlagt lärande) på välrenommerade restauranger i Stockholmsområdet. Våra goda kontakter i branschen gör att vi kan ge dig erfarenheter från olika typer jobb inom livsmedel, krog och bar.

Tidigare elevers framgångar
Vi har många framgångsrika elever som tidigare gått på Åva inom restaurangbranschen idag. De är bland annat med i svenska kocklandslaget eller jobbar på restauranger som finns med i Guide Michelin.

 Programplan för dig som startade hösten 2020

Programplan för dig som startade hösten 2021

Programplan för dig som startar hösten 2022

 

  RL på Instagram

   RL på Facebook


Tilde Jonsson, årskurs 3

Åvas rymliga och modernt utrustade kök och matsal ger eleverna upplevelsen av en riktig restaurang.

-För mig är det bästa med programmet att man får vara i köket och laga mat minst en gång i veckan. Det är också roligt att möta andra med samma intresse. Att få arbeta i vår restaurang rÅVAra är kul då det blir mer seriöst och matlagning på riktigt. Det ger bra förkunskaper inför både APL och inför framtiden.

Julius Lindström och Isabella Schopenhauer, årskurs 3

På programmet får du möjlighet att utmanas i dina kunskaper på riktigt, oavsett om du arbetar inom kök eller servering. Åva samarbetar med flera aktörer för att erbjuda bra praktikplatser samt möjligheter att prova vingarna utanför skolan.

-Att arbeta i rÅVAra har hjälpt oss att avancera i våra serveringskunskaper. Det har lett till att vi två blivit uttagna till SM i servering. I höst kommer vi tävla mot andra gymnasieelever under en helg på Grythyttan där vi prövas i bland annat flambering och tranchering. Inför SM får vi flera timmars coachning av lärare på Åva så att vi är så väl förberedda som möjligt.

Alexandra Almstedt, tog studenten 2019

-Jag insåg att jag brann mer för att baka än för att laga mat så efter studenten sökte jag till Culinary Arts Academy i Schweiz. Utbildningen är två år och känd som en av världens främsta kock- och konditorskola. I våras var jag hemma i Sverige då jag gjorde min praktik på konditori Fosch i Stockholm. Nästa praktik hoppas jag få göra utomlands. I framtiden vill jag öppna mitt eget konditori. Då ska jag servera något med min signatur, hallon och glitter.

Samuel Ersenius, årskurs 3

På Restaurang- och livsmedelsprogrammet väljer du efter ditt första år om du vill arbeta i kök eller i servering. Du får också påverka din skolgång genom att välja kurser som antingen ger dig mer praktiska färdigheter eller kurser som är högskoleförberedande.

-Jag valde köksinriktning vilket är trevligt då man får lära känna många med samma intressen som en själv. Lärarna är också bra på att lära ut och blir mer som kompisar i yrket. Åva har stora och fina lokaler att arbeta i. Min framtidsdröm är att öppna egen restaurang men först vill jag plugga vidare inom restaurang. Därför har jag valt kurser som ger mig högskolebehörighet.

Sonja Nasari, Restaurang och livsmedel, tog studenten 2021

Restaurang- och livsmedelsprogrammet handlar mycket om att samarbeta och kommunicera. Man får verkligen jobba med alla i klassen och lära sig hur man samarbetar på bästa sätt. På programmet får du lära dig mycket om tekniken bakom matlagningen. Om vi till exempel lär oss att göra en sås får vi också lära oss om tekniken bakom och varför det blir som det blir. Grunderna är väldigt viktiga för resultatet.

Dufår laga mycket mat och kanske mat du aldrig lagat förut. Du får skapa egna menyer och tillaga maten vilket är kreativt och roligt. Vi jobbar ofta utifrån teman för att göra olika menyer. Vi har bra stämning i köket eftersom alla är så fokuserade på sin uppgift och jobbar mot samma mål. Det som är bra med Åva är sammanhållningen och att det går att hitta kompisar som inte bara går i ens klass utan i andra klasser också.

Alexander Granath, Restaurang och livsmedel, tog studenten 2021

Jag tycker Restaurang- och livsmedelsprogrammet är ett grymt program för dig som vill lära dig mer om mat och dryck. Jag har haft en bra tid då jag lärt mig mycket och samtidigt haft jättekul eftersom man får laga schyssta maträtter och man får lära känna lärarna på programmet så de blir mer som arbetskompisar som hela tiden vill ditt bästa i din utveckling. Åva är en bra skola som ger dig massa möjligheter till att lyckas och ta studenten. Mina drömmar är att hitta min väg genom restaurangmarknaden och i slutändan öppna min egen krog.

Love Dahl, Restaurang och livsmedel, tog studenten 2019

Love tilldelades 2019 Dagens Nyheters utmärkelse Framtidsdraken för unga kroglöften och vill gärna fortsätta tävla men för stunden ligger alla tävlingar på is, så även SM i Helsingborg. Du hittar Love på restaurang Strandbryggan i sommar där flera Åvaelever också jobbar. Love berättar själv:
“Jag är en tävlingsmänniska och det kommer fram varje dag på jobbet. Längre fram vill jag jobba utomlands och testa på andra kulturer och då gärna Frankrike och England eftersom de kommit så långt i sin gastronomiska utveckling. Min målsättning är en egen restaurang och då vill jag ha insupit influenser från hela världen. Men just nu tar jag en dag i taget och får spendera sommaren med ett fantastiskt team på bryggan och gör det jag trivs bäst med - att laga mat.

Jag växte och utvecklades mycket under min tid på Åva. Under första halvåret hade jag tankar på att hoppa av men alla lärare stöttade och pushade, det betydde mycket. Man får chansen att utvecklas tillsammans med lärarna. Det var ingen självklarhet för mig att välja ett yrkesprogram för det var så många som sa att man inte kan bli något då. Men jag vill slå ett slag för yrkesprogrammen för du kommer så lätt in på arbetsmarknaden och du får göra något du verkligen brinner för - det kan inte bli så mycket bättre. Åva är en väldigt bra skola. Man blir sedd som elev och det märks att alla på skolan vill att eleverna ska lyckas”.

Emma Westerberg tar brons i tävlingen Bocuse d´ Or

Tävlingen Bocuse d´Or gick av stapeln 28 maj 2020 och Åvas Emma Westerberg tävlade och vann brons. Juryn bestod av eminenta kockar däribland Sebastian Gibrand, silvermedaljör i VM i matlagning. Se tävlingen i efterhand via länken nedan. 

Se filmen

Martynas Rakstys, Restaurang- och livsmedel, tog studenten 2020

Jag valde Åva för att det såg coolt ut på hemsidan och när jag var på öppet hus var det så stort och restaurangen såg bra ut. Det är en riktig restaurang där allt finns och jag vill laga mat och servera. Jag ville verkligen gå här eftersom restaurangen är en riktig restaurang och jag tänkte att jag skulle lära mig massor av att gå här.

Det är så mycket plats att arbeta på och det är stort. Förrådet, kylskåpet alla ingredienser och att det inte finns några gränser i vad man kan göra och hitta på. Det första året var en utmaning och många saker var svåra men andra året märker man att det är lättare och att man har lärt sig så mycket om vad alla saker heter och så. Lärarna är bra för man kan fråga dem om allt och de hjälper en hela tiden. Man behöver inte veta något när man börjar utan de lär en allt under tiden.

Att ha öppen matsal är jättecoolt och en gång hade vi jättemånga gäster när det var mycket jobb och stress. När det är stressigt tänker man att det är på riktigt och att det är ett riktigt jobb. Den gången var jag i servisen och tog beställningar. Jag serverar mat, tar beställning på dryck och dukar av. Vi har öppen matsal en gång i veckan men den gången när det var fullt var det extra roligt eftersom det var så verkligt.

Det är en jättestor skola med mycket plats. Personalen och lärarna är trevliga och hjälpsamma. De är bra att arbeta tillsammans med.

Jag vill öppna min egen restaurang. Förr ville jag göra det i Japan men nu vet jag inte var jag ska öppna den men jag vill servera fransk och asiatisk mat. Någonstans utomlands vill jag öppna min restaurang. Jag vill också jobba i Frankrike och få lära mig mer om fransk matlagning för att kunna öppna min restaurang.

Kenneth Dahlgren, förstelärare, undervisar på restaurang- och livsmedel

”Om jag vill lyckas med att föra en människa mot ett bestämt mål, måste jag först finna henne där hon är och börja just där. Den som inte kan det lurar sig själv när hon tror att hon kan hjälpa andra. För att hjälpa någon måste jag visserligen förstå mer än vad han gör, men först och främst förstå det han förstår. Om jag inte kan det, så hjälper det inte att jag kan och vet mera.” (Sören Kirkegaard)

På restaurang och livsmedelsprogrammet jobbar vi hårt på att bli bäst på det vi gör, hitta lösningar på så många pedagogiska utmaningar som möjligt. Det är vår drivkraft och vi ger inte upp förrän vi når våra mål. Självklart kan ingen göra det själv utan kollegor.

Sista året har jag arbetat med närvaron och försöka förstå varför en del elever inte kommer till skolan. Jag tillsammans med  en kollega har intervjuat och gjort en studie på cirka 300 elever i årskurs 1. Vi vill att hitta det optimala undervisningsklimatet på skolan, så att alla elever inkluderas i undervisningen och i längden ger högre måluppfyllelse.

Tydlighet, trygghet, förståelse och positivt klimat är fyra nyckelord vi arbetar utifrån.

Maria Hallbäck, biträdande rektor för Restaurang- och livsmedelsprogrammet

På Åva har man fantastiskt fina lokaler till utbildningen på restaurang - och livsmedelsprogrammet. När jag kommer till deras del av skolan är det som att komma till en riktig restaurang. Det är väldigt inspirerande att få se hur lärarna ihop med eleverna driver en riktig restaurangverksamhet. Jag är glad över att programmet har yrkeslärare med stor erfarenhet från branschen vilket märks tydligt i deras arbete. Tillsammans med övriga lärare ger de eleverna en bra utbildning som via praktikplatser ofta kan ge jobb. Jag är också stolt över att se att Åva-elever får delta i olika evenemang utanför skolans väggar. Detta är för mig ett bevis på att vår utbildning är bra.

Jarl Sjögren

Studie- och yrkesvägledare för

Teknik och innovation
Restaurang och livsmedel

08-555 580 31

jarl.sjogren@taby.se