Elever tolkar historien på scenen
30 april 2025, kl. 11:47 - Förskola & skola

Ängsholmsskolan estetiska profil är något som genomsyrar undervisningen och för tionde året i rad har man arbetat med teater och musikal. Årets tema var demokrati och konfliktlösning och tillsammans arbetade lärare och elever fram allt från manus till musik, kostym, dans, dekor och rekvisita.
Under våren arbetade alla skolans klasser i par om två med att skapa varsin föreställning. Totalt blev det sex olika föreställningar och en av dem var "Tillbaka till framtiden" – en resa genom tiden som visade hur demokratin utvecklats från bondesamhälle till dagens högteknologiska samhälle, med eleverna i vitt skilda roller.
– Jag spelade en bonde som arbetade på åkern. Bland annat fick jag plocka potatis, berättar Tom om sin roll, medan kompisen Alice fick framföra sitt nummer i en mer modern tappning:
– Jag sjöng och uppträdde med min egenskrivna låt och det var det bästa tycker jag. Det var också väldigt kul att få resa tillbaka i tiden och jämföra med hur det är i dag, säger hon.
Viktiga lärdomar
Under arbetet med musikalen har eleverna fått lära sig mer än repliker, sångtexter och danssteg. Viktiga historiska reformer som lagt grunden för vårt demokratiska samhälle har presenterats och eleven Victor berättar vad han främst tar med sig från det:
– Det jag har lärt mig är jämställdhet är jätteviktigt. Både tjejer och killar har samma rättigheter och man ska därför behandlas lika, säger han.
Stolthet och utveckling
Musikalen har varit ett projekt som för lärare och elever bidragit med både stolta ögonblick att bära med sig inför framtiden och personlig utveckling. För eleven Karl var svaret enkelt på frågan om vad han är mest stolt över med sin insats:
– Det är när jag i min roll som jordbrukare fick slå med lien på åkern, säger han.
För kompisen Vilja, som först tyckte att det var lite skrämmande att stå på scen, utvecklades det hela till något positivt i slutändan.
– I början var det lite läskigt att uppträda inför så mycket folk, men nu efter föreställningarna känns det väldigt bra, säger hon.
Anpassad grund- och gymnasieskola i Täby
För barn med intellektuell funktionsnedsättning eller en förvärvad hjärnskada erbjuds anpassad grund- och gymnasieskola och utbildningen är anpassad utifrån varje elevs förutsättningar. I Täby finns två anpassade skolor; Myrängsskolan från förskoleklass till årskurs 6 och Ängsholmsskolan med årskurserna 7–9, samt gymnasium och eftergymnasial utbildning.