Folköl
För att få servera och sälja folköl behöver verksamheten uppfylla vissa krav. Du som företagare behöver även meddela Södra Roslagens miljö- och hälsoskyddskontor (SRMH) var serveringen eller försäljningen kommer att ske. Du ska också skicka in ett så kallat egenkontrollprogram.
Kontakta oss
Ställ din fråga via webben
Vad är folköl?
Folköl är en dryck som framställs genom jäsning med torkat eller rostat malt och har en alkoholhalt som överstiger 2,25% men understiger 3,5%.
Folköl får inte serveras eller säljas eller på annat sätt lämnas ut till personer under 18 år.
Krav vid servering eller försäljning av folköl
Om du ska sälja eller servera folköl behöver lokalen vara registrerad som livsmedelsanläggning.
Registrera lokalen som livsmedelsanläggning.
Om du ska servera folköl gäller följande:
- Lokalen ska vara lämplig för stadigvarande verksamhet för att hantera livsmedel.
- Mat ska kunna serveras samtidigt.
Om du ska sälja folköl gäller följande:
- Butiken ska vara lämplig för stadigvarande försäljning av livsmedel.
- Du ska kunna köpa matvaror i butiken.
Anmälan om att sälja eller servera folköl
Du behöver inte ansöka om ett tillstånd för att servera och sälja folköl. Däremot behöver du meddela kommunen var serveringen eller försäljningen är belägen. Det gör du genom att skicka in en anmälan via e-tjänst. Samtidigt skickar du in ett så kallat egenkontrollprogram.
Så fort vi har tagit emot och bekräftat din anmälan kan du börja servera och sälja folköl.
Egenkontrollprogram
Du som serverar eller säljer folköl ansvarar själv för att kontrollera att försäljningen fungerar på rätt sätt enligt ett så kallat egenkontrollprogram. Det ska bland annat beskriva rutinerna för servering och försäljning av folköl. Egenkontrollprogrammet är också ett viktigt underlag för SRMH i samband med tillsyn.