• Filtrerat på:
 • Inget filter valt
 1. Skola och socialtjänst samverkar för tidigare insatser för ungdomar

  I början på höstterminen varje år sammankallar fältarna till samverkansträffar mellan socialtjänsten i Täby och Täbys skolor. Då medverkar även den lokala polisen och kommunvakten. Syftet är att dela erfarenheter, få en gemensam lägesbild och skapa relationer.

 2. Utvecklat arbetssätt ska ge ökad svarsfrekvens i brukarundersökningar

  Frågeassistenter, förberedande information, kända ansikten och instruerande filmer. Det är några av de metoder som Täby kommun använder för att skapa trygghet inför brukarundersökningar bland personer med funktionsnedsättning. Ambitionen är att insatserna också ska öka svarsfrekvensen.

 3. Tre personer sitter vid ett bord och tittar i ett seniorcenterprogramogram

  Nu startar höstprogrammet på Seniorcenter

  Den 4 september börjar höstens program på Seniorcenter. Aktiviteter finns måndag till fredag hela terminen. Seniorcenter är en öppen verksamhet för och av Täbys seniorer.

 4. Personer sitter i en sal och lyssnar på en föreläsning

  Fältarna medverkar på högstadieskolornas föräldramöten

  Frågor om vape, nikotin och att vara tonårsförälder stod på agendan när fältarna besökte föräldramöte för årskurs 7 i Skolhagenskolan i Täby kyrkby. I början av höstterminen träffar kommunens fältare många föräldrar i samband med föräldramöten i Täbys skolor.

 5. Grupp av barn leker och tittar in i kameran

  Behöver du stöd i föräldrarollen?

  Ibland är det inte helt enkelt att vara förälder. Varken till en femåring eller en 16-åring. Men det finns verktyg för att minska tjat och konflikter och få en bättre relation. I höst startar flera kostnadsfria utbildningar för föräldrar.

 6. Fyra seniorer sitter runt ett bord och äter glass

  Seniorcenter har öppet hela sommaren

  För första gången har Seniorcenter öppet varje vardag hela sommaren. Seniorcenter är mötesplatsen skapad av och för seniorer som bor i Täby. Det har varit verksamhet tidigare somrar också men nu är det alltså öppet hela sommarperioden.

 7. Tre barn springer över en sommaräng

  Danderyd, Lidingö, Täby och Vaxholm startar gemensam familjerätt

  Danderyd, Lidingö, Täby och Vaxholm har beslutat att inleda ett samarbete genom att lansera en gemensam familjerätt. Syftet med samverkan mellan kommunerna är att skapa en stabil och robust familjerätt som kan leverera med hög kvalitet och kontinuitet. Verksamhetsstart blir maj 2024.

 8. Äldreboendet Johannas trädgård invigt med tal, musik och trädgårdsfest

  För drygt två år sedan sattes spaden i marken för ett nytt äldreboende i Täby kyrkby. I höstas flyttade personal och boende in och nu är det dags för invigning och trädgårdsfest.

 9. Flera personer sitter vid ett bord i ett konferensrum och lyssnar på en föredragning

  Säkerhetsplanering för skydd till barn i utsatta familjer

  Representanter för Islands socialtjänst har varit på studiebesök i Täby för att lära sig mer om hur socialsekreterarna i kommunen arbetar med Signs of safety och säkerhetsplaneringar. Säkerhetsplaneringar är en lösningsfokuserad och strukturerad metod för att skapa en trygg och stabil situation för barn och deras familjer med hjälp av deras nätverk.

 10. Medicinteknisk utrustning på äldreboenden ökar kvaliteten

  Äldreomsorgen i Täby kommun har tagit ett stort steg mot att förbättra vården av äldre genom att satsa på medicintekniska produkter för alla äldreboenden. Dessa produkter underlättar diagnostisering och därmed går det att undvika onödiga sjukhusvistelser.

 11. Deltagare på utbildning sitter och samtalar vid bord

  Kommuner i gemensam satsning på kompetensutveckling för socialsekreterare

  Nu är den nationella kompetensutvecklingen för socialtjänsten, Yrkesresan, igång i Stockholms län. 15 av länets 26 kommuner är med och det är både online-utbildningar och fysiska utbildningstillfällen. Just nu pågår två parallella kurser på plats i Täby och socialsekreterare från flera kommuner kommer hit.

 12. Tjej röker e-cigarett

  Täby vill minska användningen av e-cigaretter bland ungdomar

  E-cigaretter innehåller oftast nikotin som är starkt beroendeframkallande. Därför fokuserar kommunens fältare på att informera om e-cigaretter och vejpande till ungdomar och deras föräldrar.

 13. Besökare i kommunhuset under seniordag 2022

  Vill ditt företag, organisation eller förening vara med på Täbys Seniordag?

  Den 29 september 2023 arrangerar Täby kommun en Seniordag i Täby kommunhus. Vill ditt företag, organisation eller förening vara med som utställare? Välkommen att lämna intresseanmälan.

 14. Oro för din tonåring på Valborg?

  Valborg kan vara en härlig kväll vid brasan, umgänge med kompisar och mysig vårkänsla. Men det kan också vara en fest som spårar ut, för mycket alkohol och händelser tonåringen ångrar efteråt. Här är några tips till dig som tonårsförälder från fältarna.

 15. Hand håller en tändare med eld

  Cannabis vanligaste drogen bland unga i Täby

  Cannabis är den i särklass vanligaste drogen bland Täbys unga. Det är likadant i resten av Sverige men i Täby är användningen högre än på många andra ställen.

 16. En sjuksköterska står bredvid en äldre person i rullstol

  Nu är det dags att säga vad du tycker om äldreomsorgen!

  Just nu pågår Socialstyrelsens brukarundersökning för äldreomsorgen. Det är en årlig undersökning som skickas till alla som har hemtjänst eller bor på äldreboende. Vi vill veta vad du tycker!

 17. Två personer sitter i solstolar och en person i rullstol i ett solterapirum med väggkulisser, fondvägg och gräsmatta

  Solrum på äldreboende ger ökat välmående

  I det nya solrummet på Tibblehemmets äldreboende kan de boende känna solen i ansiktet, höra vågornas brus och känna sommarvinden fläkta när helst de önskar.

 18. Utbildning för dem som erbjuder hem att växa i

  För att stärka de familjer som är jourhem, familjehem eller kontaktfamilj erbjuder kommunen såväl individuell handledning som utbildningar. Detta för att underlätta för dem att ge trygghet, tid och omtanke till barnen och ungdomarna som av olika anledningar kan behöva ett extra hem.

 19. Café som daglig verksamhet

  Café Sländan är en av Täby kommuns dagliga verksamheter. En verksamhet som verkligen ger samhällsinkludering. Här får personer med funktionsnedsättning baka och laga mat från grunden, stå i kassan, servera gäster och diska.

 20. Ansök om seniorlägenhet digitalt

  I Täby finns drygt 300 seniorlägenheter fördelade på fyra fastigheter. Nu kan du göra din ansökan till seniorkön digitalt via en e-tjänst.

 21. Två personer syns bakifrån och håller varandra i handen

  Tibblehemmet övergår till kommunal regi

  Den 11 januari 2023 övergår verksamheten på äldreboendet Tibblehemmet till kommunal regi. Hösten 2021 fattade socialnämnden beslut om övergången.

 22. Föräldrar viktiga för att förebygga droganvändning bland unga

  89 procent av femtonåringar i Täby har inte använt narkotika. Det visar Stockholmsenkäten som är en undersökning som görs i årskurs 9 och årskurs 2 på gymnasiet vartannat år. Många kommer ändå i kontakt med droger genom att de fått erbjudande om att köpa eller prova men valt att tacka nej.

 23. Hot eller våld syns inte alltid på ytan

  Varje år arrangeras den nationella kampanj- och aktivitetsveckan ”En vecka fri från våld”, som fokuserar på att uppmärksamma våld samt hur myndigheter, kommuner, civilsamhälle och andra aktörer kan verka för att förebygga våld. Täby kommun arbetar på många sätt för att motverka våld och trygghet är en högt prioriterad fråga. Den 25 november inträffar även den internationella dagen mot våld mot kvinnor som FN har instiftat.

 24. Så hjälper färgsättningen dem som bor på äldreboende

  Färg och ljus påverkar människan. Ett medvetet färgval främjar hälsa och skapar en trygg och omfamnande miljö. I nybyggda äldreboendet Johannas trädgård i Täby kyrkby är färgerna varma och ska bidra till att sätta igång energi såväl som skapa lugn.

 25. En person vilar i massagefåtölj och en person vilar i en gungande vilstol i ett rum

  Satsning på arbetsmiljön för personal på äldreboenden

  Möjlighet till snabbare återhämtning på raster och stöd för arbetsplanering är satsningar som genomförs under hösten för att främja arbetsmiljön och ett hållbart arbetsliv för personal på äldreboenden i Täby kommun. Tanken är att detta ska bidra till minskad stress, möjliggöra återhämtning och underlätta för personalen.