Friluftskartan

Friluftskartan i Täby vänder sig till dig som vill utforska utemiljöerna i Täby. Här finns förslag på utflyktsmål för barn och vuxna, naturområden där du kan njuta av omgivningen, men även platser där du kan vara mer aktiv.

Nedan finns kartan för nedladdning. Kartan finns även att hämta i ett fysiskt exemplar i kommunhuset och på huvudbiblioteket. 

Stor översiktskarta över Täby kommun (7.44 MB)
Mindre karta i A3-format med förslag på utflyktsmål (1.18 MB)
Small map of destinations to visit in Täby (1.34 MB)

Tips på utflyktsmål i Täby

Runriket sträcker sig 3,5 mil runt Vallentunasjön och är världens  runstenstätaste bygd. Här kan du besöka nio historiska platser och se exempel på olika typer av runristningar från vikingatiden. De nio platserna är Jarlabankes bro (porten till Runriket), Täby kyrka, Broby bro, Fällbro, Risbyle, Gällsta, Gullbron, Vallentuna kyrka och Arkils tingstad.

Upptäck mer på runriket.se

Täby har många fina naturområden. Här kan du läsa om några av dem.

 • Mörsjöskogen. Vandra runt Mörtsjön och Käringsjön på slingorna Sjöslingan och Skogsslingan. Här finns tysta och orörda skogsområden. Dessutom har motionsspåret runt Mörtsjöskogen rustats upp med bättre underlag, belysning och skyltning.
 • Stolpaskogen. Stolpaskogen är Täbys största naturparksområde.
  Här kan du uppleva varierade skogsmiljöer. Inne i Stolpaskogen finns ett vindskydd samt en grillplats. Delar av gångvägarna är tillgänglighetsanpassade för bland andra besökare i rullstol.
 • Strandpromenad Rönningesjön. Runt Rönningesjön löper ett trevligt och populärt promenadstråk. Utmed sjön finns lekplatser, motionsspår, grillplatser, badplatser, utegym och annat att upptäcka.
 • Ullna strandpromenad. Ullna strandpromenad består till största del av en grusad gångväg, men för att överbrygga våtmarker finns spänger utlagda. Ta gärna en paus vid en av rastplatserna och läs haikudikterna av Tomas Tranströmer.
 • Tornön. Har du tillgång till båt kan du besöka Tornön som ligger utanför Viggbyholm. Det är en vacker ö med bland- och barrskog, öppna hagmarker, strandängar, branta klipphällar ner mot vattnet samt en brygga som underlättar landstigning. På ön finns även flera fornminnen.

Fler naturområden i Täby

I Täby finns flera utegym som är gratis och kan användas av alla, oavsett ålder eller träningsnivå.

Täbys utegym

 • Cirkusleken. Lekplatsen Cirkusleken ligger i Ellagård och har spännande  lekredskap, en cirkusvagn och sjölejon. För de lite äldre besökarna finns både boulebana och utegym.
 • Åva skatepark. Åva skatepark är en 800 kvadratmeter stor skatepark belägen intill Åva gymnasium och Tibble ishall. Här kan du åka skateboard och inlines. Intill skateparken ligger en sparkcykelpark.
 • Trafiklekplatsen. På Trafiklekplatsen får besökarna möjlighet att lära sig trafikkunskap genom bland annat trafikskyltar. Intill Trafiklekplatsen finns en lekplats med bland annat gungor och klätterställning.
 • Slottsleken. Lekplatsen Slottsleken har ett tydligt slottstema. Här kan barnen åka häst och vagn till lekslottet, försöka komma undan den elaka draken och pussa en groda. Det finns även vippgungor, en sandlåda, en rutschkana och flera bord och bänkar.

Alla lekplatser i Täby

Karby gård är hemvisten för många kultur- och konstintresserade i Täby. Här arrangeras konstutställningar, musikkvällar och kurser. Det finns även grafikverkstad, konsthantverksbutik och ett kafé.

karbygard.se

 • Visingedammen. Promenera på en grusad promenadstig som går runt hela anläggningen. Njut i skuggan av träden, beskåda den fina fontänen eller slå dig ner på en av sittplatserna med bord.
 • Ängsholmsdammen. I Gribbylund ligger Ängsholmsdammen som har en ny sorts filtreringsteknik. 

Dagvattendammar i Täby

Ängsholmsdammen

 • Forn- och naturstig vid Täby prästgårds naturreservat. I markerna söder om Prästgården och Skogberga gård finns mer än tusen år gamla husterasser, stenmurar och gravar från när järnålderns bönder levde här. En stig med informationsskyltar tar dig med på en promenad bakåt i tiden.

Fler vandringsleder i Täby

 • Ensta krog: Ensta friluftsgård ligger centralt i Täby på Stockholmsvägen 205. Här finns utegym och flera motionsspår. Intill motionsgården ligger Galleri Ensta krog där Roslagsmålarna ställer ut året om.

Fler motionsplatser i Täby

 • Åkerbyparken. I Åkerbyparken finns en rosengård med körsbärsträd och magnolior. I mitten av parken står en fontän. Runt om i parken finns sittplatser för den som vill beundra äppellunden eller någon av de blomstrande planteringarna.
 • Centralparken. I Centralparken finns aktiviteter för många. Parken är stor och har bland annat två lekplatser, ett bad, tennisplan, utegym, seniorgym och boulebanor. För den som vill promenera i parken finns ett skulpturstråk att besöka.
 • Hägerneholmsparken. Hägerneholmsparken är en lekfull och spännande aktivitetspark som är indelad i två delar på varsin sida av torget. En mindre för småbarnslek och en lekplats för lite äldre besökare. Förutom två lekplatser finns en multisportplan, ett elektroniskt bollplank och utegym. 

Fler parker i Täby

I Täby har du alltid nära till vatten om du är sugen på ett svalkande dopp.

Täbys badplatser

Visste du att Täby kommun äger cirka 1 700 konstverk som är utplacerade i den offentliga miljön? Förutom att ta del av konsten på plats kan du också uppleva vissa konstverk som är placerade utomhus genom appen "Upptäck konsten". 

Mer om konsten i Täby

Täby är full av historiska platser som på ett eller annat sätt format kommunen. Några av dem hittar du i appen "Upptäck historien" där du kan lära dig mer om kulturhistorieon längs Roslagsbanan och några platser i Täby kyrkby och nära Täby centrum. I appen hittar du även digitala turer om Täby kyrka och Näsby slott.