Teknikvetenskap på Åva är så avancerat som det kan bli och du får fördjupade kunskaper inom både fysik, matematik och teknik vilket kräver ett gediget intresse för dessa ämnen. Du får använda teknikvetenskapliga arbetsmetoder inom exempelvis matematisk modellering och simulering.
LIU - lokal idrottsutbildning
Sedan hösten 2020 erbjuder Åva gymnasium LIU, lokal idrottsutbildning, för dig som vill satsa både på idrott och skola. Vi kan erbjuda dig en högskoleförberedande utbildning av hög kvalitet i kombination med utövandet av din idrott på schemalagd skoltid.
Här kan du läsa mer om LIU och göra din ansökan.
Programplan för dig som startade hösten 2021
Programplan för dig som startade hösten 2022
Programplan för dig som startar hösten 2023

Unga forskare
Teknikeleverna Joel Hedenstedt, Alexander Lundvall, Daniel Edvard Mennander och Marcus Lord har tävlat med sin vätgasgenerator i “Unga forskare”. Det är Sveriges största vetenskapsmässa och en tävling för gymnasieprojekt inom naturvetenskap, teknik och matematik. De fick motta Tekniska museets vänners teknikpris och Global Youth Science And Technology Bowl samt att Marcus Lord blev uttagen till Sveriges unga forskningslandslag.
Marcus säger att “det är roligt att vi får göra omväxlande saker med skolan och att få vara i ett helt annat forum. Vi fick träffa likasinnade under de här dagarna vilket alltid är kul”.

Ruben Sintorn, Teknikvetenskap, tog studenten 2022
Teknikvetenskap på Åva är en språngbräda till vidare studier på tekniska högskolor.
-En av mina framtidsdrömmar är att plugga på KTH och därför har jag valt Teknikvetenskap på Åva. Lärarna här vet vad de håller på med vilket krävs för att förstå både matte och fysik. I år har jag valt kurserna Fysik 3 och Matematik specialisering (ett samarbete med KTH) som individuellt val. För många är KTH den bästa högskolan så möjligheten att få vara där redan nu är ett nöje.

Alrik Lundevall och Marcus Lord, tog studenten 2022
Teknikvetenskap på Åva är så avancerat som det kan bli och du får fördjupade kunskaper inom både fysik, matematik och teknik vilket kräver ett gediget intresse för dessa ämnen. Du får använda teknikvetenskapliga arbetsmetoder inom exempelvis matematisk modellering och simulering.
-Vi har byggt och programmerat en radiostyrd bil med hjälp av skolans 3D printers, säger Alrik och Marcus.

Matematik specialisering utmanar och förbereder
Kursen Matematik specialisering är ett individuellt val för dig som vill ha en extra utmaning och som har en hög ambitionsnivå.
Kursen är tänkt att vara en motsvarighet till en av de första kurserna som du kommer att möta på många matematikintensiva högskoleutbildningar, exempelvis civilingenjör. Området som kursen tar upp heter linjär algebra vilket är användbart i en mängd olika områden. Det kan handla om att lösa ekvationssystem med massor av obekanta eller för att lösa avancerade problem i sannolikhet och statistik.
Förutom matematik består kursen också av programmering med olika problemtyper för datorer att lösa. Det är bra dels för att många kommer att komma i kontakt med dylik programmering i vidare studier och yrkesliv och dels för att det underlättar den egna förståelsen för matematik i och med att eleverna själva måste berätta för datorn vad den ska göra. Det matematiska innehållet i kursen står KTH för och eleverna får delta i totalt tolv föreläsningar under ett läsår från högskolan. Det är ett uppskattat inslag som gör att eleverna får ett smakprov på riktigt om hur det är att läsa matematik på högskola.

Karl Wickerts, Teknikvetenskap, tog studenten 2020
Kursen Matematik specialisering är ett samarbete mellan Åva och KTH där du ges möjlighet att fördjupa dina kunskaper i linjär algebra, programmering samt lära dig ett helt nytt språk, python. Jag är en av de eleverna som läst kursen. Samarbetet mellan Åva och KTH tycker jag har fungerat bra. KTH erbjuder 50 poäng i linjär algebra medan Åva lagt till 50 poäng i programmering. Mina tre år på Åva är jag väldigt nöjd med. Särskilt roligt har det varit att träffa människor med samma intresse, vilket jag fått möjlighet att göra på Teknikprogrammet. Efter studenten vill jag läsa teknisk matte på KTH och i framtiden skulle jag kanske vilja arbeta som programmerare. Därför har kursen känts väldigt användbar. Om du gillar programmering, matematik samt vill få en inblick i universitetsvärlden rekommenderar jag dig att söka Teknikvetenskap och kursen Matematik specialisering.

Karolina Rozanska, Teknikvetenskap, tog studenten 2019
Det bästa med teknikprogrammet är att det vi lär oss är så brett och det gör att det finns många valmöjligheter i framtiden. Man får möjlighet att utveckla sina intressen och kanske även bli intresserad av något nytt. Jag valde inriktning teknikvetenskap. En av de saker jag tycker varit mest intressant var våra CAD-lektioner, där vi modulerade olika föremål och delar i 3D. Senare fick vi möjlighet att skriva ut föremålen i 3D-skrivare vilket gjorde det ännu roligare, för då kunde man kunde se och känna på det vi designat i verkligheten. Det jag gillar med Åva är att skolan utvecklas hela tiden och det händer mycket. Efter gymnasiet vill jag studera maskinteknik utomlands.

Frida Hellander, Teknikvetenskap, tog studenten 2020
Jag bestämde mig ganska tidigt för att välja teknikprogrammet, inriktning teknikvetenskap, för jag tyckte att teknik var kul på högstadiet. Något som också har påverkat mig är det är många ingenjörer i min släkt. Att det blev inriktning teknikvetenskap berodde på att det är den mest teoretiska och ligger ganska nära naturvetenskapsprogrammet, som också var ett alternativ för mig.
Det jag gillar med mitt program är blandningen av teori och praktik. Vi räknar mycket, men gör också experiment. Då får vi möjlighet att testa om det vi gjort beräkningar på fungerar i praktiken. Vi jobbade till exempel med vattenflöden och räknade då på hastigheten när vatten rinner. Sedan fick vi testa det i verkligheten och jämföra skillnaden.
Jag gillar också att skriva eftersom det är så kreativt. Det finns andra i klassen som är jätteduktiga i matte, men inte lika bra på skrivande - så vi hjälper verkligen varandra. Även om det är en övervikt av killar på programmet så känner jag att jag får vara mig själv och göra det jag tror på. Mina klasskompisar är väldigt schyssta och det gäller också andra elever på skolan. Det är verkligen en mjuk stämning på Åva.
I framtiden vill jag jobba inom teknikområdet, men vet inte exakt med vad. På något sätt vill jag kunna hjälpa andra och bidra till att samhället blir bättre. Jag vill gärna ha ett rörligt jobb, för jag har svårt att tänka mig att sitta på ett kontor hela dagarna.
