Sök till Åva
Teknikvetenskap - raka vägen till en civilingenjörsutbildning

Teknikvetenskap

Teknikvetenskap fungerar som en motorväg till de tekniska högskolorna, och är så avancerad som den bara kan bli. Det gör utbildningen väldigt populär bland elever som vill läsa avancerade kurser och därefter gå en akademisk utbildning.

Teknikvetenskap på Åva är så avancerat som det kan bli och du får fördjupade kunskaper inom både fysik, matematik och teknik vilket kräver ett gediget intresse för dessa ämnen. Du får använda teknikvetenskapliga arbetsmetoder inom exempelvis matematisk modellering och simulering.

LIU - lokal idrottsutbildning

Sedan hösten 2020 erbjuder Åva gymnasium LIU, lokal idrottsutbildning, för dig som vill satsa både på idrott och skola. Vi kan erbjuda dig en högskoleförberedande utbildning av hög kvalitet i kombination med utövandet av din idrott på schemalagd skoltid.

Här kan du läsa mer om LIU och göra din ansökan.

Musikprofil

För dig som har ett ­brinnande intresse för musik finns möjligheten att kombinera dina studier med ett aktivt musik­utövande.

Här kan du läsa mer om Musikprofilen och göra din ansökan.

Programplan

Programplan för dig som startade hösten 2021

Programplan för dig som startade hösten 2022

Programplan för dig som startade hösten 2023

Programplan för dig som startar hösten 2024

Unga forskare

Teknikeleverna Joel Hedenstedt, Alexander Lundvall, Daniel Edvard Mennander och Marcus Lord har tävlat med sin vätgas­generator i “Unga forskare”. Det är Sveriges största vetenskapsmässa och en tävling för gymnasie­projekt inom naturvetenskap, ­teknik och matematik. De fick motta Tekniska museets vänners teknikpris och Global Youth Science And Technology Bowl samt att Marcus Lord blev uttagen till Sveriges unga forskningslandslag.

Marcus säger att “det är roligt att vi får göra omväxlande saker med skolan och att få vara i ett helt annat forum. Vi fick träffa ­lika­sinnade under de här dagarna vilket alltid är kul”.

Ruben Sintorn, Teknikvetenskap, tog studenten 2022

Teknikvetenskap på Åva är en språngbräda till vidare studier på tekniska högskolor.

-En av mina framtidsdrömmar är att plugga på KTH och därför har jag valt Teknikvetenskap på Åva. Lärarna här vet vad de håller på med vilket krävs för att förstå både matte och fysik. I år har jag valt kurserna Fysik 3 och Matematik specialisering (ett samarbete med KTH) som individuellt val. För många är KTH den bästa högskolan så möjligheten att få vara där redan nu är ett nöje.

Alrik Lundevall och Marcus Lord, tog studenten 2022

Teknikvetenskap på Åva är så avancerat som det kan bli och du får fördjupade kunskaper inom både fysik, matematik och teknik vilket kräver ett gediget intresse för dessa ämnen. Du får använda teknikvetenskapliga arbetsmetoder inom exempelvis matematisk modellering och simulering.

-Vi har byggt och programmerat en radiostyrd bil med hjälp av skolans 3D printers, säger Alrik och Marcus.

Matematik specialisering utmanar och förbereder

Kursen Matematik specialisering är ett individuellt val för dig som vill ha en extra utmaning och som har en hög ambitionsnivå.

Kursen är tänkt att vara en motsvarighet till en av de första kurserna som du kommer att möta på många matematikintensiva högskoleutbildningar, exempelvis civilingenjör. Området som kursen tar upp heter linjär algebra vilket är användbart i en mängd olika områden. Det kan handla om att lösa ekvationssystem med massor av obekanta eller för att lösa avancerade problem i sannolikhet och statistik.

Förutom matematik består kursen också av programmering med olika problemtyper för datorer att lösa. Det är bra dels för att många kommer att komma i kontakt med dylik programmering i vidare studier och yrkesliv och dels för att det underlättar den egna förståelsen för matematik i och med att eleverna själva måste berätta för datorn vad den ska göra. Det matematiska innehållet i kursen står KTH för och eleverna får delta i totalt tolv föreläsningar under ett läsår från högskolan. Det är ett uppskattat inslag som gör att eleverna får ett smakprov på riktigt om hur det är att läsa matematik på högskola.

Jarl Sjögren

Studie- och yrkesvägledare för

Teknik 

08-555 580 31

jarl.sjogren@taby.se