Sök till Åva
Programmerare - mest efterfrågat

Informations- och medieteknik

Informations- och medieteknik är för dig som är intresserad av programmering, datakommunikation, databaser och webbutveckling. Stockholms mest efterfrågade yrke är idag mjukvarudesigner så arbetsmarknaden är väldigt god.

Informations- och medieteknik är för dig som är intresserad av programmering, datakommunikation, databaser och ­webbutveckling. Ett av Stockholms mest efterfrågade yrken är idag mjukvarudesigner vilket innebär en god arbetsmarknad. Du blir både mångsidig och flerspråkig inom datorprogrammering samt lär dig programmera appar, hantera servrar och skapa dynamiska hemsidor.

LIU - lokal idrottsutbildning

Sedan hösten 2020 erbjuder Åva gymnasium LIU, lokal idrottsutbildning, för dig som vill satsa både på idrott och skola. Vi kan erbjuda dig en högskoleförberedande utbildning av hög kvalitet i kombination med utövandet av din idrott på schemalagd skoltid.

Här kan du läsa mer om LIU och göra din ansökan.

 Programplan för dig som startade hösten 2021

Programplan för dig som startade hösten 2022

Programplan för dig som startar hösten 2023

Frida Nylund och Nicole Zetterblad, informations och medieteknik, tog studenten 2023

“Vi har tillgång till datorer och material att bygga av. Vi får bygga datorer och vi får använda 3D-skrivare och vi får åka på studie­besök till ingenjörsföretag där vi får en inblick i vår framtid och se hur det fungerar och blir medvetna om vad som finns att välja”, säger Frida och Nicole.

Inriktkningen Informations- och medieteknik på Teknikprogrammet, är för dig som är intresserad av programmering, datakommunikation, databaser och ­webbutveckling. Du blir både mångsidig och flerspråkig inom datorprogrammering samt lär dig programmera appar, hantera servrar och skapa dynamiska hemsidor.

Alva Fahlander och Sigrid Ekman, Informations- och medieteknik, tog studenten 2022

Teknikprogrammet erbjuder välutrustade lokaler, bra utrustning och kunniga lärare som förbereder dig för vidare studier och en framtida karriär.

-Teknikprogrammet är ett roligt men utmanande program. Du får läsa ämnen som du stött på förut som matematik och fysik, men också flera nya ämnen som programmering och webbutveckling. Vi visste ingenting om programmering innan men det kändes roligt att prova något nytt och vi blev båda positivt överraskade. I framtiden vill vi båda fortsätta med teknik på ett eller annat sätt, antingen genom någon ingenjörsutbildning eller inom AI.

Egil Guting, Informations- och medieteknik, tog studenten 2021

Det finns mycket stora möjligheter till arbete inom teknikbranschen, till exempel som utvecklare för spel och digital media och mjukvaru- och systemutvecklare. På Åva får du utmanas och utvecklas i de kurser som ingår i programmet samt de kurser du själv väljer som programfördjupning eller individuellt val.

-Det har varit spännande tre år på Åva. Jag valde Teknikvetenskap som inriktning eftersom jag är intresserad av matematik. Dessutom tycker jag att Programmering är väldigt roligt vilket medförde att jag exempelvis valde Programmering 2 som individuellt val. Där programmerade jag bland annat spel tillsammans med en kurskamrat. Jag valde också matte specialisering under mitt sista år i och med mitt matematikintresse.

LIU - Lokal idrottsutbildning

Lokal idrottsutbildning, på Åva gymnasium är för dig som vill satsa både på din idrott och på skolan. Vi kan erbjuda dig en högskoleförberedande utbildning av hög kvalitet i kombination med utövandet av din idrott på schemalagd skoltid. Ansvarig lärare och kontaktperson är vår erfarne lärare i idrott och hälsa, Pekka Hälinen. Skolan, du och din egen klubb och tränare kommer att ha ett nära samarbete där ni tillsammans formar innehållet utifrån dig som individ. Du kommer att ha ett schemalagt pass i veckan där teori och praktik blandas. Övrig träning genomför du utanför skoltid med din hemmaklubb.

Som elev på LIU går du i en vanlig klass inom det program som du läser. I dagsläget kommer du att ha möjlighet att välja LIU inom Naturvetenskapsprogrammet (NA), Samhällsvetenskapsprogrammet (SA) Ekonomiprogrammet (EK) och Teknikprogrammet, inriktning Informations- och medieteknik (TE). Du läser två idrottskurser (200 p) som individuellt val i årskurs 1 och 2. Därefter erbjuds du att läsa ytterligare 100 poäng (Idrott och Hälsa 2) som utökad kurs i årskurs 3. Om du vill ha full meritpoäng hjälper vi dig att göra rätt val under gymnasietiden.

Alva Sundin, tog studenten 2020
Jag har precis tagit studenten från Åvas samhällsprogram med idrottsinriktning. Åva har varit en stor hjälp och möjliggjort för mig att kunna uppnå de resultat jag vill inom både skolan och min idrott. Jag har exempelvis kunnat träna under skoltid och på det sättet fått loss mer tid till att plugga på kvällen, vilket har gjort mig mindre stressad.

Jag är säker på att jag genom att kunna satsa på idrotten har kunnat koncentrera mig bättre och prestera bättre i skolan. Idrottande och plugg är en bra kombination helt enkelt och LIU är därför ett riktigt bra val för dig som är i samma situation som mig. Jag är väldigt nöjd att ha fått den här chansen.

Ansök genom att söka till någon av ovanstående program via gymnasieantagningen och fyll i det här formuläret.

Välkommen med din ansökan senast 17 maj

För frågor och mer information kontakta:

Ansvarig lärare, Pekka Hälinen pekka.halinen@taby.se 

Matematik specialisering utmanar och förbereder

Kursen Matematik specialisering är ett individuellt val för dig som vill ha en extra utmaning och som har en hög ambitionsnivå.

Kursen är tänkt att vara en motsvarighet till en av de första kurserna som du kommer att möta på många matematikintensiva högskoleutbildningar, exempelvis civilingenjör. Området som kursen tar upp heter linjär algebra vilket är användbart i en mängd olika områden. Det kan handla om att lösa ekvationssystem med massor av obekanta eller för att lösa avancerade problem i sannolikhet och statistik.

Förutom matematik består kursen också av programmering med olika problemtyper för datorer att lösa. Det är bra dels för att många kommer att komma i kontakt med dylik programmering i vidare studier och yrkesliv och dels för att det underlättar den egna förståelsen för matematik i och med att eleverna själva måste berätta för datorn vad den ska göra. Det matematiska innehållet i kursen står KTH för och eleverna får delta i totalt tolv föreläsningar under ett läsår från högskolan. Det är ett uppskattat inslag som gör att eleverna får ett smakprov på riktigt om hur det är att läsa matematik på högskola.

Amanda Rojas, Teknik, Informations- och medieteknik, tog studenten 2022

Mitt första år på Åva har varit bra. Jag tycker om skolan och är nöjd att jag valde Teknikprogrammet. Jag har bara bott i Sverige i några år vilket gör att det ibland kan vara utmanande med svenskan men jag gör så gott jag kan. Matten och kemin har varit svårast men det är bra lärare som är duktiga på att instruera vilket gör det roligt ändå. Jag ser särskilt mycket fram emot att börja läsa fysik i år. En av de roligaste sakerna vi gjort hittills var när vi fick bygga en bil av en musfälla i mindre grupper på tekniken. Den bilen som åkte längst vann. Jag och min grupp kom tvåa. 

Jag tycker om att programmera och designa vilket gjorde att jag valde Teknik och infomedia som inriktning. Det är också viktigt att du är intresserad av matematik och datorer om du ska söka till Teknik. Än så länge är det färre tjejer än killar på programmet men jag rekommenderar verkligen tjejer att söka då utbildningen öppnar för många möjligheter. I framtiden hoppas jag plugga vidare inom design.

Eira Bergli Lagergren, Teknik, Informations- och medieteknik, tog studenten 2021

Det jag gillar med Åva är att det är en bra stämning på skolan och att lärarna är bra då de är väldigt engagerade i vår utbildning och vill att vi ska nå vår potential och våra mål. Skolan har en trevlig atmosfär både i klassrum och korridorer. Jag har deltagit i Hack your world vilket är en tävling där man jobbar som ett lag från sin skola i en hel dag. Laget kommer på en idé som bidrar till hållbar utveckling. Idén utvecklades sedan vidare på begränsad tid och i slutet av dagen presenterade vi den för en jury och alla andra tävlande. Vi fick också en heldag där vi  fick lyssna på föredrag och få en inblick i vad IBM och Ericsson jobbar med. Att vara med på Hack your world var roligt, spännande och det var väldigt intressant. Vår idé var en app och en hemsida där eleverna på skolan får vara med och rösta om maten i skolan med målet att minska matsvinnet. Det var totalt 17 lag som var med och tävlade och vi fick ett av de fem priserna som var “Technology For Good”.

Anton Magnusson, Teknik, Informations- och medieteknik , tog studenten 2022

Jag började programmera redan under ­högstadiet och tycker det är roligt eftersom det ­ställer höga krav vilket jag gillar. En dag såg jag en ­affisch på Åva om en programmeringstävling Under mitt första gymnasieår fick jag möjlighet att delta i ­Programmeringsolympiaden som är Sveriges ­största ­programmeringstävling där jag kom på plats 40 medan topp 20 gick vidare till final. Jag ­fick även delta i ett utbildningsläger ­anordnat av Kodsport Sverige. Tävlingarna går ut på ­problemlösning. Du får ett problem som du ska lösa med hjälp av datorns verktyg vilket ­fattade mitt intresse. Jag såg min chans att ­testa ­programmering på tävlingsnivå. vilket gör det intellektuellt utmanande. Mitt mål är att fortsätta tävla så länge jag ges möjlighet att göra det. 

Naile Tahir, Teknik, Informations-och medieteknik, tog studenten 2022

Jag går i TE19A sedan drygt tre veckor tillbaka och hittills tycker jag att det är kul och att det dragit igång direkt med mycket att göra, mycket att hinna med och mycket matte att läsa. Men det är lugnt för att det går att lösa. Jag tränar mycket och har lagt upp en plan för hur jag ska plugga. Jag stannar kvar på skolan efter sista lektionen fram till att träningen börjar. 

Jag valde Åva och teknik för att det lät kul men det är ännu roligare än jag tänkte. Lärarna är jättebra, speciellt matteläraren är bra. Första dagen fick alla teknikettor göra en övning som var att vi skulle bygga torn av bland annat spagetti. Det var roligt eftersom klasserna fick lära känna varandra bättre. 

Det är ingen som dömer någon på Åva utan man får vara som man är och alla passar in. Så om någon frågar varför man ska söka till Åva skulle jag svara så. Också för att alla vuxna på skolan är lätta att prata med. De är engagerade i eleverna och i vad som händer.

 

Matilda Johansson, Teknik, Informations- och medieteknik, tog studenten 2019

Jag valde teknikprogrammet för att jag ville ha en bred utbildning eftersom jag inte visste vad jag ville bli. Det som lockade var att jag  vill hålla på med datorer. Många ungdomar tycker att det är roligt med Instagram och Facebook men vet inte hur de fungerar egentligen. Jag ville förstå och  lära mig hur sociala medier och andra plattformar är uppbyggda.

Webbutveckling tycker jag har varit den roligaste kursen. Där har jag fått lära mig hur man bygger en hemsida från grunden. Vi har fått lära oss två programmeringsspråk: html och css. Jag kunde ingenting om programmering när jag började men lärde mig snabbt för det var så himla roligt. Nu har jag gjort en egen hemsida om smink. Just nu finns den bara på min dator men via skolan kan jag få en domän där jag kan lägga in den så att andra kan gå och titta på det jag gjort.

Efter  studenten så vill  jag plugga vidare direkt. Jag tänker söka till civilingenjörsprogrammet Industriell ekonomi I Linköping. Jag tycker att det låter kul att kombinera teknik och ekonomi. Att få jobba som projektledare i framtiden skulle passa mig bra.

 

Hackyourworld - 2019

Åvas 6 Teknikelever från TE17A: Olle Gustavsson, Linus Hjertman, Albin Samuelsson, Henrik Eklund, Ted Melander & Karl Puhakka (saknas på bild) tog hem förstapris för bästa ”Pitch” i tävlingen #hackyourworld, som arrangeras av Ericsson, IBM och Drivhuset.

Tävlingens ansats är att låta gymnasieelever lösa dagens hållbarhetsproblem, genom att skapa applikationer som kommer samhället tillgodo. Åvas gäng utvecklade en ”app”, där i första hand vänner och ungdomar ska kunna samåka. Du ser i ”appen” var intresserade befinner sig och kan på så vis ”plocka upp” de som vill samåka. Iden är att spara på miljön, genom att färre bilar befinner sig ute på gatorna.

Här kan du läsa mer om hackyourworld

Filip Renberg, Teknik, Informations- och medieteknik, tog studenten 2019

Jag valde teknikprogrammet på Åva av olika anledningar. Jag ville stänga så få dörrar som möjligt för framtiden och framtida yrken. Teknik var det program som stängde minst antal dörrar och hade det som jag var intresserad av. Egentligen var jag “bättre” i samhällsorienterade ämnen, men jag hade ett större intresse av naturorienterande ämnen och främst teknik.

Jag har inte bestämt mig för vad jag ska göra i framtiden men jag vet att teknikprogrammet är väldigt relevant och nyttigt. Det vi lärt oss kommer vi att kunna använda både generellt i livet och samhället och inte bara i ett framtida yrke. Teknik är väldigt integrerat i vår vardag och att då förstå teknik och hitta nya lösningar är väldigt centralt i vårt samhälle idag. Teknik kommer att spela en större roll och att då ha dessa förkunskaper kommer att hjälpa mig.

Jag tycker att det bästa med Åva är lärarna. De är kompetenta, och det mest avgörande är hur man anpassar sin pedagogik efter gruppen, något som lärarna här på Åva gör väldigt bra. Detta är speciellt viktigt då vi läser många “tunga” kurser som fysik, matte och teknik på teknikprogrammet, där lärarna anpassar undervisningen och ser till att alla förstår och hänger med. Vi har en väldigt bra klass och just teknikklasserna är ofta väldigt sammansvetsade. De flesta som väljer teknik är intresserade av spel, datorer och IT.  Det fungerar som en bra “isbrytare” och det blir lättare att lära och känna varandra.

Jarl Sjögren

Studie- och yrkesvägledare för

Teknik 

08-555 580 31

jarl.sjogren@taby.se