Sök till Åva
Våra elever rekryteras till topprestauranger

Restaurang rÅVAra

På Åva får du som väljer restaurang- och livsmedelsprogrammet vara med och driva en riktig restaurang tillsammans med professionella lärare! Den unika möjligheten hittar du här hos oss, vilket ger dig de bästa förutsättningarna för att utvecklas i en kreativ och genuin miljö. Dessutom erbjuder vi attraktiva praktikplatser och riktigt goda chanser till jobb direkt efter studenten.

Mitt i verkligheten från första skoldagen. Råvaror av yppersta kvalitet som kräver kunskap och fingertoppskänsla. Gäster som förväntar sig hög nivå på service. Är du redo att sätta guldkant på tillvaron?

Unik skolrestaurang från hösten -17!

Hösten 2017 invigdes våra nybyggda lokaler, Sveriges modernaste skolrestaurang för utbildningssyfte. Där kommer stora delar av din utbildning att var förlagd, vilket gör att du befinner dig mitt i verkligheten redan första dagen.

Boka bord och öppettider

Öppettider våren 2024

Måndagar:

 • 18 mars
 • 6 maj
 • 20 maj
 • 27 maj
 • 3 juni

Onsdagar:

 • 10 april
 • 17 april
 • 24 april
 • 8 maj
 • 15 maj
 • 22 maj

Fredagar:

 • 15 mars

Varmt välkomna.

Restauranglärarna med elever.

Sociala medier

 

Love Dahl tävlar i matlagning

Love Dahl, tog studenten 2019
Förutom att vara Sous chef på en ­restaurang vid Sergels torg är Love upptagen med att förbereda sig inför att tävla i matlagning i WorldSkills där olika yrken tävlar. “Efter Shanghai väntar ännu en tävling men då tillsammans med Stockholm Culinary Team som ska tävla i Luxemburg.”

Tiden på Åva
“De mål jag har idag satte jag upp på Åva. Jag var skoltrött när jag började men tack vare mina lärare upptäckte jag att det gick att tävla i matlagning och det var det som fick mig att fastna för att laga mat. När jag gick i trean vann jag DN:s stipendium Gulddraken för unga talanger inom restaurangbranschen. Åva är en härlig skola med bra lärare. Det är år av mitt liv som jag aldrig att glömma. Man blir uppmuntrad att göra det man vill göra. Det finns ingen som säger att man inte kan”.

Välja yrkesprogram
“Det som är det fina med yrkesprogram är att du får direktkontakt med ett yrke. Det är ett fantastiskt sätt att komma in på arbets­marknaden tidigt”.

2 stjärnor i Guide Michelin

Nu har restaurang Vollmers i Malmö fått hela två Guide Michelin-stjärnor. Där arbetar kocktalangen Joakim Larsson som gick på Åva gymnasium i klassen HR08. Åvas elev Niklas Lindholm praktiserar på restaurang Imouto, som fick en värdefull stjärna.

Nu har restaurang Vollmers i Malmö utökat antalet Guide Michelin-stjärnor till två. Där arbetar kocktalangen Joakim Larsson som gick på Åva gymnasium i klassen HR08.

− Att få två stjärnor känns helt overkligt. Mina tre år på Restaurangprogrammet på Åva gymnasium har jag god nytta av idag. Det var en lärorik tid som lade en riktigt bra grund inför arbetslivet, säger kocktalangen Joakim Larsson. 

Restaurang Imouto, med Nobelkocken Sayan Isakson vid rodret, fick en stjärna och där praktiserar Åvas elev Niklas Lindholm som läser på Restaurang- och livsmedelsprogrammet.

Varje år i februari avslöjar den franska matbibeln Guide Michelin vilka restauranger världen över som utmärker sig. Idag har vi tre restauranger med två stjärnor i Sverige; Fäviken Magasinet i Järpen (Åre), Oaxen Krog på Djurgården och nu Vollmers i Malmö. Ett tjugotal restauranger har varsin stjärna.

Daniel Haynes till Svenska kocklandslaget

Daniel Haynes som gick HR08 på Åva gymnasium blev nyligen uttagen till det Svenska kocklandslaget, vars nästa tävling är Culinary World Cup i Luxemburg hösten 2018. Daniel arbetar idag på restaurangen Tap Room i Stockholm, som är en förlängning av Marcus Samuelssons krog Kitchen and Table. 

− Jag tänker tillbaka på min tid på Åva som väldigt positiv. Åva har många väldigt kunniga och inspirerande lärare och jag hade fantastiska klasskamrater som jag fortfarande har kontakt med än idag.

Han berättar att det inte är någon dans på rosor att ge sig in i den gastronomiska världen. Det kommer att krävas riktigt hårt arbete, men han betonar att det får man igen alla gånger om man är motiverad.

− Det finns en så stor glädje och sammanhållning inom branschen. Jag skulle definitivt rekommendera restaurangprogrammet för personer som är drivna och målmedvetna. Ett tips till dig som går restaurangprogrammet är att värna om val av praktikplats och visa att du vill lära dig. Är man hungrig nog så kan man gå hur långt som helst, fortsätter Daniel.

Vi på Åva önskar Daniel Haynes stort lycka till i sin fortsatta karriär som stjärnkock!