Sök till Åva
Våra elever rekryteras till topprestauranger

Restaurang rÅVAra

På Åva får du som väljer restaurang- och livsmedelsprogrammet vara med och driva en riktig restaurang tillsammans med professionella lärare! Den unika möjligheten hittar du här hos oss, vilket ger dig de bästa förutsättningarna för att utvecklas i en kreativ och genuin miljö. Dessutom erbjuder vi attraktiva praktikplatser och riktigt goda chanser till jobb direkt efter studenten.

Mitt i verkligheten från första skoldagen. Råvaror av yppersta kvalitet som kräver kunskap och fingertoppskänsla. Gäster som förväntar sig hög nivå på service. Är du redo att sätta guldkant på tillvaron?

Unik skolrestaurang från hösten -17!

Hösten 2017 invigdes våra nybyggda lokaler, Sveriges modernaste skolrestaurang för utbildningssyfte. Där kommer stora delar av din utbildning att var förlagd, vilket gör att du befinner dig mitt i verkligheten redan första dagen.

Boka bord och öppettider

Stängt för sommarlov juni-augusti 2022. Matsalen beräknas öppna i mitten av september. Med förhoppning om en varm och skön sommar, önskar lärarna med elever på Restaurang- och livsmedelsprogrammet.

Telefontid, måndagar 09.00-13.00, 08-55558101. 

Varmt välkomna.

Restauranglärarna med elever

 

 RL på Instagram

 RL på Facebook

 

Love Dahl får DN:s gulddrake till unga talanger

Vi gratulerar Love Dahl (tvåa från vänster på bilden) på restaurangprogrammet på Åva till DN:s stipendium Framtidsdraken. Priset delas ut till två unga talanger inom restaurang för att ge dem en push att utvecklas vidare inom yrket.

-Matlagning är verkligen mitt stora intresse, berättar Love som går sista året på inriktningen kök. Just nu gör han praktik på ett hotell, där han får arbeta tillsammans med erfarna kockar. Han lagar gärna vilt och mat från det nordiska köket men efter studenten vill han jobba på restauranger utomlands för att lära sig mer om andra matkulturer.

Matlagning utan animaliska produkter är också något Love vill utveckla. Det är också något som ligger helt rätt i tiden utifrån ett hållbarhetsperspektiv.

Lägg Loves namn på minnet, för honom kan vi räkna med att få se i andra gastronomiska sammanhang framöver. Om några veckor väntar final i kock-SM för gymnasielever i Grythyttan.

2 stjärnor i Guide Michelin

Nu har restaurang Vollmers i Malmö fått hela två Guide Michelin-stjärnor. Där arbetar kocktalangen Joakim Larsson som gick på Åva gymnasium i klassen HR08. Åvas elev Niklas Lindholm praktiserar på restaurang Imouto, som fick en värdefull stjärna.

Nu har restaurang Vollmers i Malmö utökat antalet Guide Michelin-stjärnor till två. Där arbetar kocktalangen Joakim Larsson som gick på Åva gymnasium i klassen HR08.

− Att få två stjärnor känns helt overkligt. Mina tre år på Restaurangprogrammet på Åva gymnasium har jag god nytta av idag. Det var en lärorik tid som lade en riktigt bra grund inför arbetslivet, säger kocktalangen Joakim Larsson. 

Restaurang Imouto, med Nobelkocken Sayan Isakson vid rodret, fick en stjärna och där praktiserar Åvas elev Niklas Lindholm som läser på Restaurang- och livsmedelsprogrammet.

Varje år i februari avslöjar den franska matbibeln Guide Michelin vilka restauranger världen över som utmärker sig. Idag har vi tre restauranger med två stjärnor i Sverige; Fäviken Magasinet i Järpen (Åre), Oaxen Krog på Djurgården och nu Vollmers i Malmö. Ett tjugotal restauranger har varsin stjärna.

Daniel Haynes till Svenska kocklandslaget

Daniel Haynes som gick HR08 på Åva gymnasium blev nyligen uttagen till det Svenska kocklandslaget, vars nästa tävling är Culinary World Cup i Luxemburg hösten 2018. Daniel arbetar idag på restaurangen Tap Room i Stockholm, som är en förlängning av Marcus Samuelssons krog Kitchen and Table. 

− Jag tänker tillbaka på min tid på Åva som väldigt positiv. Åva har många väldigt kunniga och inspirerande lärare och jag hade fantastiska klasskamrater som jag fortfarande har kontakt med än idag.

Han berättar att det inte är någon dans på rosor att ge sig in i den gastronomiska världen. Det kommer att krävas riktigt hårt arbete, men han betonar att det får man igen alla gånger om man är motiverad.

− Det finns en så stor glädje och sammanhållning inom branschen. Jag skulle definitivt rekommendera restaurangprogrammet för personer som är drivna och målmedvetna. Ett tips till dig som går restaurangprogrammet är att värna om val av praktikplats och visa att du vill lära dig. Är man hungrig nog så kan man gå hur långt som helst, fortsätter Daniel.

Vi på Åva önskar Daniel Haynes stort lycka till i sin fortsatta karriär som stjärnkock!