Helheten är viktig på Restaurang- och livsmedelsprogrammet vilket innebär att du som elev får lära dig om mer än bara matlagning. Du lär dig även teorin bakom maten, näringslära, samt om dryck och servering. Du behöver inga förkunskaper utan du lär dig under tiden och kommer efter studenten att kunna göra såväl en Creme brulée som att blanda goda drinkar och veta när saltet ska dukas av från bordet. Eleverna på Restaurang- och livsmedelsprogrammet driver tillsammans med våra professionella lärare en riktig restaurang, rÅVAra, vilket ger dig de bästa förutsättningarna för att utvecklas i en kreativ och genuin miljö. Dessutom erbjuder vi attraktiva praktikplatser och goda chanser till jobb direkt efter studenten och många gånger även innan studenten.
Beroende på intresse väljer du i årskurs 2 mellan profilerna Kök eller Servering och specialiserar dig inom ditt valda område. Efter utbildningen kommer du att kunna jobba inom restaurang- och livsmedelsbranschen vilket exempelvis kan innebära arbete på restaurang, i butik med mat och dryck, äldreomsorg, eller i servicebranschen. Vi erbjuder även högskolebehörighet vilket ger dig ytterligare möjligheter i och med vidare utbildning.
APL som leder till jobb
Andra och tredje året består, tillsammans med undervisning på skolan, av APL (arbetsplatsförlagt lärande) på välrenommerade restauranger i Stockholmsområdet. Våra goda kontakter i branschen gör att vi kan ge dig erfarenheter från olika typer av jobb inom livsmedel, krog och bar. På Åva finns det även möjlighet till praktik i Spanien i årskurs 3 vilket har gett våra elever kunskaper och erfarenheter för resten av livet.
Tidigare elevers framgångar
Vi har många framgångsrika elever som tidigare gått på Åva gymnasium inom restaurangbranschen idag. De är bland annat med i svenska kocklandslaget eller jobbar på restauranger som finns med i Guide Michelin.
Programplan
Ebba Jakobsson, RL24
Lita på din magkänsla! Tycker du att Restaurang- och livsmedelsprogrammet låter kul tycker jag du ska söka. Jag har alltid gillat att laga mat och baka. Därför lockade detta program mig och jag är jättenöjd med mitt val. Det är särskilt kul när alla har samma intresse. Jag kommer nog välja servering som profil då jag är bra på att kommunicera med människor och är bättre på att hantera min stress där. Jag har också valt studieförberedande kurser inför nästa läsår i fall jag vill göra annat när jag blir äldre.
Gustav Fernsund, RL24
Första året på Restaurang- och livsmedelsprogrammet har varit roligt. Man lär sig mycket och får testa många olika saker (både i kök och i servering). Att servera när vi haft öppen matsal har varit roligt men jag gillar matlagning och ser fram emot att också få prova på att stå i köket. Man får en bra inblick i hur det är att jobba i en riktig restaurang. Jag tror jag kommer välja profilen Kök och har också valt högskoleförberedande ämnen i fall jag vill göra något annat i framtiden. Det här är ett riktigt bra program om du är matlagningsintresserad och vill ha mer praktiskt i skolan.

Annika Gillemo, undervisar i karaktärsämnen
Jag har tidigare arbetat i bland annat matsal, som restaurangchef, som barchef samt startat krogar innan jag tillslut bestämde mig för att plugga till lärare. Att få dela med mig av kunskapen jag fått från alla år och ge tillbaka till eleverna är en gåva. Restaurangbranschen är föränderlig och vi karaktärslärare måste hålla oss ajour. Det kan göras genom bland annat studiebesök eller att verksamheter gör besök hos oss. Vi måste vara intresserade och hålla oss uppdaterade. Till exempel har vi ingått ett samarbete med Svenska brasserier (ett samlingsnamn på flera renommerade restauranger) vilket känns jätteroligt. Det bästa med Åva är kollegorna och alla fina elever. På restaurang- och livsmedelsprogrammet får du möjlighet att testa hur det är att arbeta både i kök och servering. Därefter gör du sammanlagt 16 veckors praktik (4 veckor i årskurs 2 och 12 veckor i årskurs 3). De flesta av våra elever erbjuds jobb i samband med detta.

Åsa Sammeli, biträdande rektor på Restaurang- och livsmedelsprogrammet
På Åva har man fantastiskt fina lokaler till utbildningen på restaurang - och livsmedelsprogrammet. När jag kommer till deras del av skolan är det som att komma till en riktig restaurang. Det är väldigt inspirerande att få se hur lärarna ihop med eleverna driver en riktig restaurangverksamhet. Jag är glad över att programmet har yrkeslärare med stor erfarenhet från branschen vilket märks tydligt i deras arbete. Tillsammans med övriga lärare ger de eleverna en bra utbildning som via praktikplatser ofta kan ge jobb. Jag är också stolt över att se att Åva-elever får delta i olika evenemang utanför skolans väggar. Detta är för mig ett bevis på att vår utbildning är bra.

Jenny Eriksson
Studie- och yrkesvägledare för
Naturvetenskap
Restaurang och livsmedel
Vård och omsorg
08-555 580 61