Samrådets syfte och innehåll
Lågflödesmuddringen syftar till att få bort överskottet av näringsämnen i Vallentunasjöns bottensediment. I praktiken innebär det att genom dammsugning och bortpumpning av bottensedimentet minska mängden näring som cirkulerar i sjön. Sedimentet avvattnas på land och renat vatten släpps åter till sjön.
Efter avslutad muddring hämtas sedimentet med slambil. Beroende på sedimentens föroreningsgrad kan det användas som marktäckningsmaterial på en deponi eller som växtnäring och jordförbättring i skogs- och jordbruk.
Lågflödesmuddring är en skonsam metod vilket minimerar risk för grumling och andra störningar. Anläggningen på land ger inte ger upphov till störande buller eller obehaglig lukt.
Kommunerna har identifierat tre platser på land där avvattning kan ske - vid Uthamravägen, vid Fittja gård och Camp Nygård.
För att genomföra muddringen krävs tillstånd från mark och miljödomstolen. Inför ansökan om tillstånd samråder kommunerna med berörda intressenter.
Inkomna synpunkter kommer att uppmärksammas i det fortsatta arbetet. Synpunkterna kommer att sammanfattas i en samrådsredogörelse. Namn och adress kommer att registreras i ärendet, behandling sker enligt personuppgiftslagen.
Kommunerna gör utskick till:
- Enskilda fastighetsägare i närheten till föreslagna platser på land
- Fiskerättsinnehavare via Vallentunasjöns Fiskevårdsområdesförening VFOF
- Naturskyddsföreningens lokalkretsar
- Båtägare i kommunens register för båtplatser
- E.ON sjövärmeverk
- Bygg- och miljötillsynsnämnden, Vallentuna kommun
- Södra Roslagens miljö- och hälsoskyddsnämnd
- Roslagsvatten AB
- Länsstyrelsen i Stockholms län
- Sollentuna kommun
- Upplands Väsby kommun
- Havs- och vattenmyndigheten
Därtill kommer båtägare och vindsurfare kontaktas via Facebookgrupperna Småbåtshamnen vid Gustavs Udde respektive Vallentuna Vindsurfing.
Samrådsprocessen
Samråd pågår mellan 16 juni – 15 september.
Samrådsunderlaget kommer att skickas ut via e-post eller brev till samrådskretsen. Samt finnas tillgängligt på kommunens hemsida.
Synpunkter kan lämnas via:
- Svarsformulär:
- e-post till kommun@vallentuna.se
- brev till Vallentuna kommun, 186 86 Vallentuna
Ange diarienummer KS 2023.123 samt ditt namn och din adress.
Sista dag att lämna synpunkter är den 15 september 2025.
Inkomna synpunkter kommer att uppmärksammas i det fortsatta arbetet. Synpunkterna kommer att samlas i en samrådsredogörelse. Namn och adress kommer att registreras i ärendet, behandling sker enligt personuppgiftslagen.
Samrådsredogörelsen lämnas in till Länsstyrelsen som beslutar om verksamheten kan antas innebära betydande miljöpåverkan eller inte. Det är ledande för omfattning och innehåll i den miljökonsekvensbeskrivning (MKB) som ska finnas med i ansökan om tillstånd.
Tidplan
Start PM | 2024-02-14 |
Samråd | 16 juni – 15 september 2025 |
Inskick av ansökan till Mark och miljödomstolen | kvartal 4 2025 |
Tillstånd | Okänt |