Vi använder cookies för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. 

Ansök

Boka vägledningssamtal

Ett vägledningssamtal kan ge dig verktyg att hitta ett yrke som passar dig.

Vägledning till rätt val

 Samtalet är till för dig som 

  • är osäker på ditt studie- och yrkesval  
  • vill komma igång med dina studier och vill få stöd i att sätta upp mål och hur du ska göra för att nå dina mål
  • är ny elev, det vill säga att du inte har pågående studier hos oss i dagsläget.

Andra frågor och funderingar

Har du generella frågor om studier eller frågor som handlar om exempelvis betyg eller ansökan ska du inte boka vägledningsamtal. Istället kan du kolla bland "Frågor och svar"  eller skicka din fråga via "Ställ en fråga" längst ner på sidan.

Vanliga frågor gällande vuxenutbildningen

Digitala vägledningsamtal

Om du är intresserad av ett vägledningssamtal behöver du boka tid. Med anledning av samhällsspridningen av Covid-19 erbjuds i nuläget enbart vägledningsamtal på distans. Det innebär att du har ditt samtal över antingen telefon, en stationär dator eller en mobil enhet.

Börja med att läsa igenom all information på den här sidan så att du kan förbereda dig på rätt sätt inför ditt samtal. Tänk till exempel på att du som redan studerar ska vända dig till studievägledaren på din skola.

När du läst texten är du välkommen att höra av dig via knappen längst ned på sidan, "Ställ en fråga", för att boka en tid. Beskriv utförligt vad du vill prata om under ditt samtal, så kommer en vägledare att återkomma till dig.

 

Så här genomför du ditt digitala vägledningssamtal

Du behöver tillgång till telefon, surfplatta eller dator med kamera och internetanslutning. Det är inte ett krav att du har kameran igång under samtalet, men det kan underlätta dialogen.

Inför mötet behöver du förbereda dig genom att följa instruktionerna nedan, så du vet att allt fungerar. Det är särskilt viktigt att du testar ljudet och kameran. För att använda alla funktioner i mötesrummet måste du installera en klient. 

Nedladdning av klient

Om du använder PC:
http://www.adobe.com/go/Connectsetup

Om du använder Mac:
http://www.adobe.com/go/ConnectSetupMac

Gör så här när det är dags för ditt samtal

Så här gör du för att ställa in ljudet

  • Klicka på menyn Meeting högst upp till vänster och välj ”Manage My Settings” och sedan "Audio Setup Wizard".
  • Följ guiden steg för steg. När du väljer mikrofon, se till att du inte väljer kamerans mikrofon.
  • När du kommit till slutet på guiden klickar du på Finish för att avsluta guiden."

Innan vägledningsamtalet börjar får du en länk till din e-post så att du kan ansluta till samtalet. Du behöver inte ha ett Google-konto, utan du kan delta som gäst. Om du använder en dator fungerar Google meet bäst i webbläsaren Chrome. Det går också bra att ladda ned appen "Meet" till en mobil enhet.

Ett annat alternativ är att använda Skype, du behöver installera appen innan samtalet. Innan ditt bokade samtal får du ett mejl från KCNO med instruktioner.

Mer om Skype

Det här är ett vägledningssamtal

Studievägledning är en process som ska underlätta förståelsen av dig själv och din omgivning. Du väljer själv målsättning för din framtid, och studievägledarens uppgift är att guida dig kring frågor som gäller utbildning och yrkesval. I ditt möte med studievägledaren samtalar ni om framtiden och de olika valmöjligheter som finns inom utbildningar och yrken. Målet med samtalet är att du ska bli medveten om dig själv och vilka alternativ som finns. I en studievägledningsprocess behöver du själv vara aktiv och det är bra om du skaffar dig mer information kring det du är intresserad av.

Nyttiga länkar

Nedan hittar du tre länkar som kan hjälpa dig i ditt yrkesval.