Vi använder cookies för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. 

Ansök

Ansökan komvux

Du ansöker till komvux via en extern webbplats. Du kan söka enstaka kurser eller hela utbildningar.

Urval av sökande

Att läsa på komvux på gymnasienivå är populärt och det är många sökande. Söker du till gymnasial nivå görs ett urval där sökande med störst behov av att läsa på komvux prioriteras.

Det görs även urval på lärlingsutbildningarna och på yrkesförutbildningarna. Urvalet baseras på en kombination av tidigare utbildningsbakgrund och hur den nuvarande arbetslivssituationen ser ut.

Ansökan

Du ansöker via den externa webbplatsen Alvis, som är en gemensam plattform för komvux. Där finns kurskatalogen för din hemkommun som visar vilka kurser du kan söka. För att din ansökan ska vara komplett behöver du bifoga relevanta betyg i digitalt format.

De grundläggande kurserna har kursstart ungefär en gång i månaden och du behöver ansöka senast tre veckor innan kursen börjar. Gymnasiala kurser har sista ansökningsdag åtta veckor innan kursstart.

Du kan inte ansöka efter sista ansökningsdatumet, tänk därför på att vara ute i god tid. Senast fyra veckor innan start får du besked om din ansökan är godkänd.

Antagningsbesked

Antagningsbeskedet och kallelse till kursstart ges av utbildningsanordnaren via sms eller e-post cirka en till två veckor före startdagen. Om du ändrar dig och inte vill läsa kursen du har blivit antagen till, vänder du dig direkt till den skola du skulle ha läst på.

Är du folkbokförd i en annan kommun än KCNO-kommunerna behöver du lämna in en papperskopia av din ansökan till komvux i din hemkommun för godkännande. Lämna in din ansökan åtta veckor innan kursstart. 

Olika alternativ

Du kan läsa mer om komvux och de olika alternativ KCNO erbjuder via länken nedan.

Läs mer om komvux