Ansök

Studera på gymnasienivå

Kurserna är för dig som behöver läsa in gymnasiet och för dig som vill komplettera dina betyg för att komma in på universitet eller högskola.

Gymnasieexamen eller slutbetyg 

På Komvux kan du läsa till en gymnasieexamen eller ett slutbetyg. Du kan läsa ett helt gymnasieprogram eller komplettera till en examen/slutbetyg om du har påbörjade gymnasiestudier. 

Har du betyg i kurser från gymnasiet eller Komvux i det gamla betygssystemet (IG –MVG) ska du läsa mot ett slutbetyg, läs mer om slutbetyg här.

Det finns två olika sorters examen; högskoleförberedande examen och yrkesexamen. Högskoleförberedande examen ger grundläggande behörighet till högskola och yrkeshögskola. Yrkesexamen ger grundläggande behörighet till yrkeshögskola.

En högskoleförberedande examen ska från den 1 juli 2021 vara inriktad mot ett av två studieområden, samhällsvetenskap och humaniora samt naturvetenskap och teknik. I en examen ingår också ett komvuxarbete.
Gymnasieexamen är ett betygsdokument som visar att du har en fullständig treårig gymnasieutbildning. En gymnasieexamen på Komvux ska omfatta 2400 poäng.

Behörighet

Du kan söka enstaka kurser och även hela yrkesinriktade utbildningar som ger en gymnasieexamen motsvarande treårigt gymnasium. Det finns såväl teoretiska som praktiska utbildningar att välja på. 

Kurserna vänder sig till dig som

  • saknar gymnasieexamen eller slutbetyg från gymnasiet
  • är folkbokförd i Danderyd, Täby, Vallentuna, Vaxholm eller Österåker kommun
  • är minst 20 år (från och med den 1 juli det år du fyller 20 år)
  • är under 20 år och har gymnasieexamen, studiebevis eller slutbetyg från gymnasiet
  • saknar någon eller flera av de kurser som krävs för behörighet för vidare studier.

Vårt utbud

Genom KCNO kan du läsa flera kurser på gymnasienivå. Kurserna ges av våra utbildningsanordnare och vissa skolor erbjuder samtliga kurser och en del några enstaka kurser. 

Här kan du se vilka utbildningsanordnare/skolor som ger kurser och har avtal med KCNO. 

Välj när och hur du vill plugga

Du väljer själv om du vill studera på heltid eller deltid, på distans eller i klassrum beroende på vad som passar dig bäst. Oavsett om studierna sker på distans eller i klassrum har du en lärare som stöttar dig under kursens gång. Om du läser på distans och har laborationer i din utbildning behöver du genomföra laborationerna och eventuella prov i en lokal bestämd av skolan.

Planering med en studie- och yrkesvägledare

Reglerna för vad en gymnasieexamen från Komvux kan innehålla skiljer sig en del från gymnasieskolan och flexibiliteten är större. Du påbörjar din planering tillsammans med en studie- och yrkesvägledare. Under din studietid uppdaterar du hela tiden din studieplan tillsammans med en studie- och yrkesvägledare för att vara säker på att du läser de kurser som du behöver för att kunna ta ut en gymnasieexamen.

Kontakta oss via vårt webbformulär eller läs mer om vägledningssamtal. Du kan också få svar på många frågor via våra vanliga frågor och svar

Ansökan

I kurskatalogen på ansökningswebben hittar du alla kurser och utbildningar som går att söka just nu. Kurskatalogen uppdateras i god tid inför varje termin. Du hittar den kurskatalogen och hur du ansöker via knappen nedan.