• Filtrerat på:
 • Inget filter valt
 1. Extended essay on the airplane tax

  Charles Batiste attends his third year at the International Baccalaureate Programme and has written his extended essay on the airplane tax and how it works.

 2. Arbetsplatsförlagt lärande på Vård-och omsorgsprogrammet

  Erika Söderblom går andra året på Vård- och omsorgsprogrammet och hon har genomfört sitt arbetsplatsförlagda lärande, APL, på ett socialpsykiatriskt stödboende som har personal dygnet runt och hjälper de boende med att bland annat städa, handla och laga mat.

 3. Extended Essay on Global Politics

  William Piras attends the IB-programme and has written his extended essay on global politics and The Nagorno-Karabakh conflict.

 4. Student på Åva gymnasium 8 juni

  Onsdagen den 8 juni springer våra förväntansfulla studenter ut från Åva och vi på skolan ser fram emot denna högtidsdag!

 5. Felix jobbar på ambulansen efter Vård-och omsorgsprogrammet

  Felix Granath jobbar på akuten och i ambulans efter att ha gått Vård- och omsorgsprogrammet på Åva gymnasium.

 6. UF-företag från Åvas Ekonomiprogram till final i Ung företagsamhet

  Den 23-24 maj kommer UF-företaget "Känner vi varann"? vara ett av hundratals företag som visar upp sin produkt och affärsidé på Svenska mässan och samtidigt kämpa om SM-guld i 16 olika kategorier.

 7. Branschmässa på Restaurang rÅVAra

  Första branschmässan på restaurang rÅVAra i samarbete mellan Täby kommun, Företagarna och Åva gymnasium är nu genomförd!

 8. Vinst på Unga forskare för Åvas lag

  Grattis till Åvas lag som har vunnit Tekniska museets vänners teknikpris på Unga forskare! Och ett extra grattis till Marcus Lord som numera är med i Sveriges unga forskningslandslag!

 9. Tidigare statsminister Stefan Löfvén på Åva gymnasium

  Demokratin i Sverige firade 100 år under hösten 2021 och i egenskap av statsminister bjöds Stefan Löfvén in till Åva gymnasium för att prata om vikten av demokrati.

 10. Nya Elevkårsordförande Sebastian Ericsson

  “Det är så kul att ha blivit vald till ordförande för elevkåren! Det ska bli kul att få testa på ansvaret att vara ordförande och styra gruppen. Det är många nya som är med i kåren och det är viktigt att välkomna dem och få alla att känna att de är med och skapar Åva-andan.” Det säger nya elevkårsordförande Sebastian Ericsson som går andra året på Samhällsvetenskapliga programmet.

 11. Massövervakning - hot eller trygghet?

  Maya Krampe, Michelle Westin och Saga Karlsson i årskurs tre på Samhällsvetenskapliga programmet på Åva gymnasium har skrivit sitt gymnasiearbete om massövervakning.

 12. Expert på sexualitet, samtycke och relationer föreläser för Åvas personal

  Sandra Dahlén har jobbat med frågor som rör genus, jämlikhet, sexualitet och normer i över 20 år. Idag är hon på Åva gymnasium för att prata om hur vi kan arbeta med sexualitet, samtycke och relationer i våra olika ämnen.

 13. Final för Teknikelever i Unga forskare

  Unga forskare anordnar Sveriges största vetenskapsmässa och tävling för gymnasieprojekt inom naturvetenskap, teknik och matematik. Elever från Teknikprogrammet på Åva gymnasium har gått vidare till final.

 14. Stort intresse bland tjejer när Åva utökar teknikprogrammet

  Till höstens gymnasiestart har 155 behöriga elever sökt teknikprogrammet på Åva gymnasium i Täby. Bland tjejer ökar antalet sökande till programmet inom samtliga inriktningar och till skolans nya teknikprofiler som startar hösten 2022 är hälften av de sökande tjejer.

 15. Introduce a Girl to Engineering Day - BillerudKorsnäs

  BillerudKorsnäs är ett ledande företag inom förnybart förpackningsmaterial. Tjejer från Naturvetenskapsprogrammet i årskurs två har varit på besök under IGEday medan tjejer på Teknikprogrammet var på AFRY.

 16. Introduce a Girl to Engineering Day

  Testa på livet som ingenjör. IGEday står för Introduce a Girl to Engineering Day och det är en dag då tjejer och icke-binära mellan 13-19 år får testa på livet som ingenjör. Åva gymnasium är självklart med och tjejerna i årskurs två på Teknikprogrammet har fått chansen att åka till AFRY medan tjejerna i årskurs två på Naturvetenskapsprogrammet har varit på BillerudKorsnäs.

 17. Inspirationsdag på KTH för tekniktvåor på Åva gymnasium

  Elever som läser Materialdesign på KTH har anordnat en inspirationsdag för gymnasieelever där civilingenjörsutbildningen presenteras.

 18. Artificiella muskler av fiskelina

  Felix Ekberg, Elliot Bröms Thell och Hedvig Vilhelmsen har under sitt gymnasiearbete försökt att arbeta fram en teori kring artificiella muskler som de testat med hjälp av en fiskelina i nylon.

 19. Självförsörjande hus på Nya Zeeland

  Lovisa Nilsson, Linnea Gottling och Vincent During går sista året på Teknikprogrammet på Åva gymnasium. Som gymnasiearbete har de byggt en modell av ett hus som är tänkt att vara självförsörjande i Nya Zeeland. Ett så kallat offgrid-hus.

 20. Felix Jeppsson pluggar på Jönköping University

  Felix Jeppsson tog studenten från Åva gymnasium och Ekonomiprogrammet 2020. Han har sedan dess gjort värnplikten och börjat studera ekonomi och marknadsföring på Jönköping University inom Marketing Management. Det är en internationell högskola och mycket av utbildningen är på engelska.

 21. P4 Stockholm live från Åva gymnasium

  Åva gymnasiums bibliotek är platsen där P4 Stockholm idag sänt live om projektet Aldrig ensam på skolan.

 22. Gymnasiearbete om benmärgscancer hos barn

  “Det här gymnasiearbetet är jättespännande!” Säger Josefin Ejhed i åk 3 på Naturvetenskapsprogrammet som tillsammans med klasskamraterna Linnea Stensson och Sofia Nyman undersöker om benmärgsundersökning ger ytterligare information hos barn som har benmärgscancer eller om den informationen går att få enbart via röntgen.

 23. Journalist hemkommen från Ukraina - föreläser om sina erfarenheter

  En del av att vara en FN-skola innebär att vi får ta del av en rad olika föreläsningar om mänskliga rättigheter.

 24. Praktik i Spanien

  Fredrik Sinner i RL19 är nyligen hemkommen efter fyra veckors praktik i La Nucia, Spanien. Erasmus+ är samarbetspartner och vi har flera resor inplanerade under våren för elever på Åva gymnasium.

 25. Psykisk hälsa på schemat för elever i år 2

  Psykisk ohälsa är ett av våra största samhällsproblem, trots det är det få som vågar prata om det och skammen över att må dåligt kan vara stor. Men du är inte ensam och det finns hjälp att få.

 26. Internationella kvinnodagen

  Hela världen firar. Idag är det 8 mars och internationella kvinnodagen som firas runt om i hela världen. Många länder har utlyst dagen till nationell helgdag. Även FN uppmärksammar och firar dagen.

 27. Semifinal i Utställningen Unga forskare

  Erik Åstrand, Paula Hoflin och Anton Stendahl i NA19A har gått vidare till semifinal i utställningen unga forskare med sitt gymnasiearbete inom matematik.

 28. Gymnasie-SM i programmering 2022

  Jakob Puhl i TE21C kom på fjärde plats i årets programmeringsolympiad som är Sveriges största gymnasietävling i datorbaserad problemlösning.

 29. Åva - en plats att trivas på

  ”Min tid på Åva var jättebra och jag är väldigt nöjd med mitt gymnasieval. Dels kunskapen jag fick med mig, men även den härliga stämningen på Åva som gjorde skolan till en plats man trivs på” berättar Emilia Stare som tog studenten 2021 från Naturvetenskapsprogrammet.

 30. Frida gick sin egen väg efter gymnasiet

  Frida Hellander gick Teknikvetenskap på Åva gymnasium men valde en annan väg och har gått musiklinjen på Arvika folhögskola för att nu plugga på Musikhögskolan i Malmö.

 31. “Jag längtar tillbaka!”

  Felicia Siddique tog studenten 2020 från Åva gymnasiums Ekonomiprogram och pluggar nu andra terminen på Ekonomie kandidatprogrammet vid Lunds universitet.

 32. Fascinerande, svårt och utmanande

  Adam Mützell läser till civilingenjör i AI (artificiell intelligens) och maskininlärning på Blekinge tekniska högskola. Där började han efter sina studier på Åva gymnasiums Naturvetenskapsprogram i kombination med musik.

 33. “Lärarna såg vad vi behövde”

  Isa-Marie Carsbo om sin tid på Åva och studierna på lärarprogrammet i Umeå. Isa-Marie tog studenten 2020 och flyttade då till Umeå för att plugga till idrottslärare. Där spelar hon även innebandy i allsvenskan.

 34. Studera på TE är inte lätt men ofta väldigt roligt

  Anton Mattsson Nilsson tog studenten från Teknikprogrammet med inriktning design på Åva gymnasium 2021 och pluggar nu Civilingenjör i Energi och miljö på KTH. Han berättar här om tiden på Åva och hur värdefullt det är med motivation som han fick från både lärare och klasskamrater.

 35. Kockduell på Åva gymnasium

  Visita besöksnäring anordnar tävlingen Kockduellen för amatörer som är en tävling för grundskoleelever. Idag är det dags för stadstävlingen där de som går vidare får kvala in till riksfinalen.

 36. Rasmus hemkommen från junior-VM i rodel

  Rasmus Moberg i TE19C går inte bara på Teknikprogrammet på Åva gymnasium utan han är även med i juniorlandslaget i rodel.

 37. Alva Sundin pluggar juridik på Uppsala universitet

  Efter tre år på Åva gymnasium där Alva blev utmanad att utveckla sitt tänkande kom hon in på juridikutbildningen på Uppsala universitet.

 38. Humanistisk- och vetenskaplig specialisering

  När du läser samhällsvetenskapsprogrammet läser du kursen humanistisk- och samhällsvetenskaplig specialisering. På dagens lektion får SA19B börja med att diskutera statistik kring ut- och invandring mellan åren 1875 och 2015 i Sverige.

 39. Utökat antal platser på växande Teknikprogrammet

  Åva gymnasium utökar antalet platser på Teknikprogrammet tack vare stor efterfrågan. Designinriktningen är populär och vi öppnar nu upp för två nya profiler; Arkitektur och miljö samt Design och digital formgivning.

 40. Kreativitet i kombination med matte och fysik

  Ina Mossberg i TE21B började på Åva och Teknikprogrammet i augusti. Hon delar med sig av sina upplevelser av skolan och programmet nedan.