Europeiskt litteraturprojekt

9 maj 2023, kl. 09:47

Åva är tillsammans med skolor från Finland, Österrike och Italien med i Erasmus Book Club där målet är att Europas ungdomar ska få större läslust och läsa mer litteratur.

Väcka läslust
Det är flera kära återseenden när elever och lärare från Lundo, Wien och Piacenza möts igen på Åva för att dra igång nästa del av projektet Erasmus Book Club. Under veckan får eleverna samarbeta kring hur skolor kan väcka läslust och komma med idéer för litteraturundervisning som gör litteratur mer lockande för ungdomar.

Elever växer
Hanna Myrberg och John Hedman är två av Åvas lärare som är engagerade i projektet och de hoppas att de 24 gästerna som bor hemma hos elever på Åva ska känna sig välkomnade och att samarbetet utvecklar projektet. Hanna uppskattar att vara en del av projektet för att hon får se hur eleverna får ta del av en kontext utanför det vardagliga och säger att det är kul att se elever växa.

Internationellt nätverk av vänner
Katharina Kreiter, lärare från Wien, säger att hon uppskattar kontinuiteten i projektet där eleverna får träffas flera gånger. “Vi ser att eleverna skapar ett internationellt nätverk av vänner”. “Det är förtrollande för eleverna att få vara en del av det här lärtillfället säger Alessandra Tacchini som är lärare i den italienska staden Piacenza. Nina Tuorila och Tiina Aho undervisar båda på en skola i finska Lundo och de tycker att projektet bidrar till att eleverna lär sig för livet och framtiden. “De får lära sig att småprata och vi märker att deras självförtroende ökar”.

“We love books!”
Eleverna själva är eniga att det är roligt att träffa nya människor och att få besöka nya städer där de får lära sig om nya kulturer. “And we love books!” säger en elev från Österrike.