Personer som cyklar.

Boendet

På Attundagården bor personer med en demenssjukdom.

Attundagården har 72 lägenheter fördelat på åtta enheter. Boendet ligger på gångavstånd till Täby Centrum med affärer, bank, post, apotek och har nära till tåg och buss.

Lägenheterna är ljusa och moderna och cirka 30 m2. Varje lägenhet har stort badrum med duschutrymme, garderober och ett litet pentry. Det finns säng med madrass och ett sängbord. I övrigt möblerar du med egna möbler. Wifi och uttag för TV finns i alla lägenheter. 

Boendet är fördelat på fyra våningsplan med två flyglar på varje våning. Varje flygel har ett gemensamt serveringskök med matsal, allrum med TV och två balkonger. Vid entréplan finns uteplats och trädgård där vi kan grilla, ta en glass eller en kopp kaffe i solen. I en större lokal på entréplan har vi aktiviteter där vi kan vara många på samma gång.

Anhöriga och vänner är välkomna när det passar dig. Det finns också möjlighet för dem att övernatta.

Aktiviteter

Vi utgår från äldreomsorgens nationella värdegrund i allt vårt arbete med dem som bor hos oss, framförallt när det gäller aktiviteter.  Vi arbetar för att de boende ska få möjlighet att ha en aktiv och meningsfull tillvaro i gemenskap med andra utifrån de egna förutsättningarna.

Tillsammans med vår aktivitetssamordnare planerar vi olika aktiviteter efter årstider, traditioner och högtidsdagar. Aktiviteter erbjuds både individuellt och i grupp. Det kan till exempel vara promenader, utflykter, allsång, sittgymnastik, dans, skapande, spel, högläsning, musikunderhållning, besök av clownmedicin eller djur.

Du får gärna komma med idéer på sådant du skulle vilja göra. Aktivitetssamordnaren har återkommande boenderåd där du dels får information men även har möjlighet att föra fram önskemål om aktiviteter med mera.

Följ oss gärna på Instagram www.instagram.com/attundagarden. Där kan du få se smakprov på vad som händer hos oss.

Mat och dryck

Måltiderna är en viktig stund för gemenskap och trivsel. Det handlar om allt från dukning och uppläggning av maten på tallriken till miljön runt omkring. Du bestämmer själv om du vill äta tillsammans med grannarna eller själv i din lägenhet.

Maten tillagas av kockar och levereras från ett externt kök och värms i våra kök. Vi tillagar tillbehören såsom ris, potatis, sallad, såser med mera. Frukost, mellanmål och kvällsmål tillagar vi själva och det finns alltid något att äta om du blir hungrig på natten eller sugen på något mellan måltiderna. Helger och högtider uppmärksammar vi med olika specialiteter.

Vi utgår från Livsmedelsverkets nationella riktlinjer i äldreomsorgen. Kommunens dietist finns som resurs för såväl personal som boende.

Vård och omsorg

I våra äldreboenden i kommunal regi erbjuder vi tryggt och trivsamt boende med professionell omvårdnad och ett varmt omhändertagande. Du som bor i något av våra äldreboenden ska känna trygghet och välbefinnande samt ha inflytande över hur din vård och omsorg ska utföras. Utifrån dina individuella önskemål och behov vill vi ge dig en meningsfull tillvaro.

Tillsammans med dig gör vi en genomförandeplan efter dina förutsättningar för att dina önskemål, intressen och behov ska bli tillgodosedda. Det kan ske tillsammans med anhörig eller närstående om du vill. Du får en kontaktperson med huvudansvar för din omsorg och en omvårdnadsansvarig sjuksköterska om du har hälso- och sjukvårdsinsatser.

Vår ambition är att vara lättillgängliga och öppna för att kunna bemöta dina frågor och synpunkter. Vi erbjuder boenderåd samt närståendemöten regelbundet för dem som vill delta.

Välfärdsteknik

I Täby kommun använder vi välfärdsteknik för att öka livskvaliteten för dig. Vi har en variation av tekniska hjälpmedel som bidrar till att stimulera, inkludera, uppmuntra till rörlighet och öka interaktionen. Det är till exempel interaktiva spel, robotdjur, GPS-larm, kommunikationsskärm och hälsosensorer.

Personal

Vårt arbete präglas av respekt, ansvar och professionalitet. Vi arbetar i team med omvårdnadsansvarig sjuksköterska, omsorgspersonal, arbetsterapeut och fysioterapeut. Verksamheten leds av två enhetschefer.

  • Sjuksköterska och omsorgspersonal finns på plats dygnet runt
  • Arbetsterapeut och fysioterapeut finns på plats alla vardagar
  • Patientansvarig läkare besöker boendet en gång per vecka och vid behov
  • Tandhygienist besöker oss och gör munhälsobedömningar

Täby kommun har en egen dietist som kan hjälpa till vid behov.

Frisör och fotvårdare besöker oss regelbundet och erbjuder sina tjänster.

Kvalitet

God kvalitet är ett av de viktigaste ledorden för äldreomsorgen i Täby. Vi fokuserar mycket på att utveckla verksamheten utifrån resultaten i den nationella brukarundersökningen för äldreomsorgen som genomförs varje år. Det är också viktigt att kontrollera och följa upp allt arbete som utförs och ta till oss och utvärdera avvikelser och synpunkter. Allt för att förbättra verksamheten och öka kvaliteten.  

Läs mer om hur du lämnar synpunkter på Synpunkter och klagomål

Så här ansöker du

Du ansöker om att bo på ett äldreboende genom att kontakta kommunen. En biståndshandläggare gör en bedömning om du kan få biståndsbeslut på äldreboende. Därefter önskar du vilket äldreboende du skulle vilja bo på. Du är alltid välkommen på ett besök för att se hur det är hos oss.

Läs mer om att ansöka om äldreomsorg i Täby kommun

Avgifter för att bo på äldreboenden

Det totala beloppet som du betalar för att bo på äldreboende består av tre delar. Läs mer om avgifterna och hur det fungerar på taby.se/avgiftersocialomsorg

Omsorgsavgift

Omsorgsavgiften per månad är lika med maxtaxan. Du får faktura av kommunen

Måltidsavgift

Du betalar måltidsavgift för de dagar du befinner dig på boendet. Du får faktura av kommunen.

Hyreskostnad

Hyresvillkor är olika för olika boenden och bestäms av respektive fastighetsägare. Du får faktura av fastighetsägaren. För att få veta den aktuella hyran på det boende som du är intresserad av behöver du kontakta din biståndshandläggare.