Ung kulturs kurskatalog

Musikalen Grannfejden på Rönninge by, 3–4 september 2022

Efter förra årets succé har vi utvecklat föreställningen ytterligare. Bland annat har vi adderat flera nyskrivna musikstycken, anlitat dansare, utökat våra publikplatser och lagt till en paus i mitten av föreställningen där kaffeservering kommer erbjudas.

 

”Grannfejden på Rönninge By” är en nyskriven musikal om Täbys historia. Handlingen utspelar sig på Rönninge by och sträcker sig ända tillbaka till vikingatiden.
Med skådespel, dans och sång berättas sanning och sägen på ett lustfyllt sätt. Ensemble och statister består utav ungdomar från Ung kulturs teaterverksamhet och vuxna i alla åldrar från Täby hembygdsförening. 

Musikalen är ett samarbete mellan Ung kultur, Täby kultur, Rönninge by, Täby hembygdsförening och Täby folkdansgille.

Musikalen "Grannfejden på Rönninge by" har nu blivit ett återkommande event som vi hoppas ska fortsätta i många år.

Vill du vara med 2023?

För mer information och anmälan besök vår kurssida.

 

Speltider 2022

3 september klockan 12.30 och 16.00

4 september klockan 12.30 och 16.00

 

Biljetter

Behöver bokas, men är gratis!

 

Sittplatser

I år har vi utökat sittplatserna till 400 platser per föreställning. Alla platserna är onumrerade och består av enklare bänkar och stolar. Vill ni ta med en egen stol går det bra.

Åka cykel till Rönninge by

Är det bästa alternativet, den parkeras vid infarten till Rönninge by från Skavlöten-hållet.

 

Åka tåg till Rönninge by

Åk till Hägernäs station. Därifrån är det cirka 800 meters gångväg till spelplatsen.

 

Åka bil till Rönninge by 

Det går inte att parkera i Rönninge by. Däremot kan man köra fram och släppa av person som har svårt att ta sig till fots från parkeringsplatsen.

Parkering finns vid Skavlöten som ligger cirka 1 kilometers gångväg från spelplatsen.

Obs! Ny infart vid K-Rauta rondellen i Arninge.

Det finns också en mindre parkering på Antennvägen i Arninge, som också ligger cirka 1 kilometers gångväg från spelplatsen.

Det kommer att gå vagnsskjuts i skytteltrafik från parkeringarna för en mindre avgift. 

Servering

I år kommer föreställningen att ha en paus i mitten. Då kommer det finnas möjlighet att köpa kaffe, te eller annan dryck och något gott tilltugg. Serveringen hittar du vid spelplatsen.

 

Bra att tänka på

Eftersom föreställningen spelas utomhus så är det bra att ha med sig regnkläder i händelse att det kommer en skur. Paraply skymmer sikten för andra.

 

Funktionshinder

Vägen fram till spelplatsen är grusväg. Föreställningen spelas på en äng på markplan. Vi har avsedda platser för person med rullstol. Ange detta när du bokar biljett.

 

Toaletter

Rönninge by har publika toaletter med ramp, cirka 300 meter från spelplatsen. Nära spelplatsen kommer det även att finnas tre enklare ”bajamajor”.

Personerna bakom projektet

Idén om att sätta upp ett skådespel i och om Rönninge by kommer från Sanna Lanne (Rönninge by), vilket Anna Ploby och Mikael Grahn från Ung kultur nappade på. Deras manusarbete resulterade i den nyskrivna musikalen. Musik och sångtexter har lärare från Ung kultur, Rasmus Holmgren och Lars Karlsand komponerat och skrivit. Maja Stopp som också är med i ensemblen, har hjälpt till med koreografi. Täby hembygdsförening har bidragit med vuxenskådespelare och vissa tidstypiska kläder samt historisk kunskap till manusarbetet. Täby folkdansgille har instruerat folkdansen i föreställningen. Täby spelmansgille spelar i anslutning till föreställningen. Mixco står för ljudtekniken. Scenografi har Magnus Ählström och Marcus Forselius hjälpt oss med. Bänkar och stolar kommer från Täby Kultur och IP skogen.

De publikvärdar ni möter kommer ifrån Ung Kultur i Täby.

Vad händer med projektet i framtiden?

Ung kulturs intention är att denna musikal ska vara en årlig tradition i Täby. Ett projekt som kan växa och engagera ung som gammal; statister, körer, föreningar, med flera.

Är du intresserad av att delta i 2023 års uppsättning och är mellan 13–20 år så kan du gå in på Ung kulturs musikal- och teaterkurser och anmäla dig till kursen Musikalen Grannfejden redan nu.

Är du vuxen så skickar du en intresseanmälan till anna.ploby@taby.se. Alla vuxna behöver vara medlemmar i Täby Hembygdsförening och betala årsavgift.

Alla bilder är tagna av fotograf Eva Dalin. Bilderna är tagna under förra årets föreställningar av Grannfejden på Rönninge by (2021).