Ung kulturs kurskatalog

Musikalen Grannfejden på Rönninge by

För tredje året i rad är det återigen dags för Täbys alldeles egna bygdespel! I år spelar vi redan i juni! 

 

Grannfejden på Rönninge by är en musikal om Täbys historia. Handlingen utspelar sig på Rönninge by och sträcker sig ända tillbaka till vikingatiden.
Med skådespel, dans och sång berättas sanning och sägen på ett lustfyllt sätt. Ensemblen och övriga medverkande består av professionella och amatörer i åldrarna 12–80 år.

Musikalen är ett samarbete mellan Ung kultur, Täby kultur, Rönninge by, Täby hembygdsförening och Täby folkdansgille.

Vi vill också tacka våra sponsorer ICA Kragsta Bällsta Handel AB samt Retora Revision & Rådgivning AB.

Musikalen "Grannfejden på Rönninge by" har nu blivit ett återkommande event som vi hoppas ska fortsätta i många år.

Vill du vara med 2024?

För mer information och anmälan besök vår kurssida.

 

Det finns en varning om lätt regn nu på söndag den 18 juni, men vi kommer att spela föreställningarna som planerat! Ta med regnskydd, undvik helst paraply. Publik med paraply ombeds ta plats längst bak så man inte skymmer sikten för andra. Om väderprognosen förvärras så mycket att föreställningen påverkas kommer du som har bokad biljett till söndagen att bli informerad via e-post. Välkomna!

 

Speltider 2023

18 juni klockan 12.00 och 15.30

19 juni klockan 18.30

20 juni klockan 18.30

 

Biljetter

Bokas via Ung kulturs evenemangsbokning och är helt gratis. Det går också bra att chansa att gå till Rönninge by utan en platsbokning. Finns det plats kvar är det bara att slå sig ner.

 

Sittplatser

I år har vi utökat sittplatserna till 500 platser per föreställning. Alla platserna är onumrerade och består av enklare bänkar och stolar. Vill du ta med en egen stol går det bra.

Åka cykel till Rönninge by

Är det bästa alternativet, den parkeras vid infarten till Rönninge by från Skavlöten-hållet.

 

Åka tåg till Rönninge by

Åk till Hägernäs station. Därifrån är det cirka 800 meters gångväg till spelplatsen.

 

Åka bil till Rönninge by 

Det går inte att parkera i Rönninge by. Däremot kan man köra fram och släppa av person som har svårt att ta sig till fots från parkeringsplatsen.

Parkering finns vid Skavlöten som ligger cirka 1 kilometers gångväg från spelplatsen.

Obs! Ny infart vid K-Rauta rondellen i Arninge.

Det finns också en mindre parkering på Antennvägen i Arninge, som också ligger cirka 1 kilometers gångväg från spelplatsen.

Det kommer att gå vagnsskjuts i skytteltrafik från parkeringarna för en mindre avgift. 

Servering

I år kommer föreställningen att ha en paus i mitten. Då kommer det finnas möjlighet att köpa kaffe, te eller annan dryck och något gott tilltugg. Serveringen hittar du vid spelplatsen.

 

Bra att tänka på

Eftersom föreställningen spelas utomhus så är det bra att ha med sig regnkläder i händelse att det kommer en skur. Paraply skymmer sikten för andra.

 

Funktionshinder

Vägen fram till spelplatsen är grusväg. Föreställningen spelas på en äng på markplan. Vi har avsedda platser för person med rullstol. Ange detta när du bokar biljett.

 

Toaletter

Rönninge by har publika toaletter med ramp, cirka 300 meter från spelplatsen. Nära spelplatsen kommer det även att finnas tre enklare ”bajamajor”.

Personerna bakom projektet

Idén om att sätta upp ett skådespel i och om Rönninge by kommer från Sanna Lanne (Rönninge by), vilket Anna Ploby och Mikael Grahn från Ung kultur nappade på. Deras manusarbete resulterade i den nyskrivna musikalen. Musik och sångtexter har lärare från Ung kultur, Rasmus Holmgren och Lars Karlsand komponerat och skrivit. Maja Stopp som också är med i ensemblen, har hjälpt till med koreografi. Täby hembygdsförening har bidragit med vuxenskådespelare och vissa tidstypiska kläder samt historisk kunskap till manusarbetet. Täby folkdansgille har instruerat folkdansen i föreställningen. Täby spelmansgille spelar i anslutning till föreställningen. Mixco står för ljudtekniken. Scenografi har Magnus Ählström och Marcus Forselius hjälpt oss med. Bänkar och stolar kommer från Täby Kultur och IP skogen.

De publikvärdar ni möter kommer ifrån Ung Kultur i Täby.

 

Vad händer med projektet i framtiden?

Ung kulturs intention är att denna musikal ska vara en årlig tradition i Täby. Ett projekt som kan växa och engagera ung som gammal; statister, körer, föreningar, med flera.

Är du intresserad av att delta i 2024 års uppsättning och är mellan 13–20 år så kan du gå in på Ung kulturs musikal- och teaterkurser och anmäla dig till kursen Musikalen Grannfejden redan nu.

Är du vuxen så skickar du en intresseanmälan till anna.ploby@taby.se. Alla vuxna behöver vara medlemmar i Täby Hembygdsförening och betala årsavgift.

Alla bilder är tagna av fotograf Eva Dalin under spelperioden av "Grannfejden på Rönninge by" 2021.