Ung kulturs kurskatalog

Musikalen Grannfejden på Rönninge by

 

Grannfejden på Rönninge by är en musikal om Täbys historia. Handlingen utspelar sig på Rönninge by och sträcker sig ända tillbaka till vikingatiden.
Med skådespel, dans och sång berättas sanning och sägen på ett lustfyllt sätt. Ensemblen och övriga medverkande består av professionella och amatörer i åldrarna 12–80 år.

Musikalen är ett samarbete mellan Ung kultur, Täby kultur, Rönninge by, Täby hembygdsförening och Täby folkdansgille.

Musikalen "Grannfejden på Rönninge by" har nu blivit ett återkommande event som vi hoppas ska fortsätta i många år.

I år tar Grannfejden en paus. Men här kan du läsa om projektet.

 

Personerna bakom projektet

Idén om att sätta upp ett skådespel i och om Rönninge by kommer från Sanna Lanne (Rönninge by), vilket Anna Ploby och Mikael Grahn från Ung kultur nappade på. Deras manusarbete resulterade i den nyskrivna musikalen. Musik och sångtexter har lärare från Ung kultur, Rasmus Holmgren och Lars Karlsand komponerat och skrivit. Maja Stopp som också är med i ensemblen, har hjälpt till med koreografi. Täby hembygdsförening har bidragit med vuxenskådespelare och vissa tidstypiska kläder samt historisk kunskap till manusarbetet. Täby folkdansgille har instruerat folkdansen i föreställningen. Täby spelmansgille spelar i anslutning till föreställningen. Mixco står för ljudtekniken. Scenografi har Magnus Ählström och Marcus Forselius hjälpt oss med. Bänkar och stolar kommer från Täby Kultur och IP skogen.

Vad händer med projektet i framtiden?

Ung kulturs intention är att denna musikal ska vara en årlig tradition i Täby. Ett projekt som kan växa och engagera ung som gammal; statister, körer, föreningar, med flera. I år tar projektet en paus.

Är du intresserad av att delta i projektet i framtiden? Kontakta anna.ploby@taby.se.

Alla bilder är tagna av fotograf Eva Dalin under spelperioden av "Grannfejden på Rönninge by" 2021.