Täbys starka ekonomi möjliggör investeringar i kommunen

9 april 2024, kl. 15:49 - Kommun & politik

Måndagen den 8 april fattade kommunfullmäktige i Täby beslut om årsredovisningen för 2023. Täbys resultat efter justering för poster av engångskaraktär blev 272 miljoner kronor. Den ekonomiska redovisningen visar på ett starkt resultat, trots att kommunen precis som alla andra påverkats av utvecklingen i världsekonomin. Överskottet går till att finansiera investeringar som ska förbättra för invånarna, bland annat renoveringar och ombyggnationer av skolor.

– Jag konstaterar att vi fortsatt har en extremt god verksamhet i kommunen, samtidigt som vi kan bibehålla en av landets lägsta skattenivåer. För det vill jag tacka alla Täbybor som betalar skatt, och inte minst den fantastiska personal vi har i våra olika verksamheter, säger Erik Andersson (M), kommunstyrelsens ordförande. 

Täbys invånare är mycket nöjda med kommunen. När Statistikmyndigheten SCB presenterade resultatet av sin stora medborgarundersökning hade Täby högst resultat i landet på tre av fyra helhetsfrågor och placerade sig på tredje plats i landet på den fjärde.

Invånarna i Täby är mest nöjda i landet med sin kommun som en plats att leva och bo på och med hur kommunen sköter sina verksamheter. Dessutom är det högst andel som tycker att de har möjlighet till insyn och inflytande över kommunens beslut och verksamheter. En stor majoritet av invånarna kan också rekommendera andra att flytta till Täby.

– Det är glädjande att vi kan investera vårt överskott i sådant som är betyder mycket för Täbyborna, och bland det allra viktigaste är miljön i våra skolor. Därför pågår nu ett flertal större renoveringar och ombyggnationer av skolor. Bland de större projekten kan nämnas ombyggnaden av Viggbyskolan, Bergtorpsskolan, Näsbydalsskolan och Rösjöskolan, säger Hans Ahlgren (L), kommunalråd.

– Vi har gjort flera bra saker på hållbarhetsområdet under året, inte minst har vi antagit en klimatstrategi som kommer utveckla kommunens arbete med klimatfrågor. Under hösten anordnade vi även hållbarhetsdagar för att inspirera och informera om olika aspekter av hållbarhet, säger Annica Nordgren (C), kommunalråd.

– Vi har de senaste åren satsat mycket på att underlätta för våra företag, och det märks. I Svenskt näringslivs årliga enkätundersökning har bedömningen inom området service och bemötande ökat bland företagen i Täby, och vårt resultat ligger nu över genomsnittet i länet. I själva rankingen klättrade vi hela 17 placeringar och ligger nu på plats 13 i landet, säger Eva von Wowern (KD), kommunalråd.

Årets resultat före justering är 447 miljoner kronor. Resultatet efter justering för poster av engångskaraktär är 272 miljoner kronor, vilket motsvarar 6,1 procent av kommunens intäkter från skatter, generella statsbidrag och utjämning.

Täby kommuns årsredovisning 2023