Pristagare och stipendiater inom kultur och idrott utsedda

26 april 2024, kl. 17:01 - Fritid & kultur

Varje år delar Täby kommun ut priser och stipendium för att stimulera och uppmärksamma goda insatser inom idrott och kultur i Täby. Nu är 2024 års pristagare och stipendiater utsedda.

Kultur- och fritidsnämnden har fattat beslut om vilka personer som i år hedras med kulturpris, idrottspris och ungdomsledarpris. Även kulturstipendiater utsågs under sammanträdet den 23 april.

Prisutdelningen är den 30 maj på Kulturscenen plan 4 i Täby kulturhus. klockan 18.30 och är öppen för alla. Gå in från Esplanaden 13. 

Sara Winberg från Täby IS Friidrott hedras med idrottspriset

Sara Winberg visade tidigt sin stora potential och var redan som 16-åring en av världens bästa juniorer inom stavhopp. Men resan mot toppen är sällan spikrak, och under de senaste åren har Sara tvingats brottas med både skadeproblem och tekniska utmaningar.

Under finalen i 2023 års Junior-EM flög Sara högt över den personliga rekordhöjden 4,25, och därmed kunde tjejen från Ensta, mot alla odds, titulera sig junioreuropamästarinna!

Ungdomsledarpriser för betydelsefulla insatser inom idrotten

Johanna Nyman, Täby Gymnastikförening

Johanna Nyman är en ledare som har varit i föreningen länge och som de senaste åren verkligen har vuxit i rollen som ledare för föreningens ungdomar. Hon är en trygg klippa för hela elitsektionen och brinner starkt för hela föreningen och deltar mer än gärna för att utveckla den.

Tobias Renström, Näsby Parks Scoutkår

Tobias Renström har haft en avgörande roll i det arbete som gjort Näsby Parks scoutkår till den verksamhet de är idag med över 100 medlemmar. Tobias har varit ledare i cirka 18 år och varit kårordförande i över 12. Hans engagemang och smittande glädje för scouting och friluftsliv har fått många barn och ungdomar i Täby att växa som scouter och individer.

Lena Ljungquist, Täby orientering

Lena Ljungquist har under lång tid i ur och skur tagit hand om, och skolat in, barn och ungdomar i orienteringssporten. Där har de fått gemenskap och fysisk aktivitet. Lena har tillsammans med övriga ledare gjort en stor pedagogisk insats där de med lek och kunskap lärt barn och ungdomar om vad orientering innebär.

Birgit Hallerfors får kulturpriset för sitt engagemang i Täby konstvänner

Birgit har under åtta år varit ordförande i föreningen Täby Konstvänner. Hon har med sitt kunnande och engagemang byggt upp en ständigt växande och omtyckt förening som firade 75 års-jubileum 2023. Nu lämnar hon Täby Konstvänner för att bli ordförande i Karby Gårds förening.

Birgit, som själv är konstnär, har ett brinnande intresse av att förmedla betydelsen en plats haft för konst och kultur i Täby. Årets kulturpris ges till Birgit för att visa uppskattning för hennes stora arbete för att sprida konsten i Täby.

Kulturstipendier för stöd till konstnärlig utveckling

Tre kulturstipendiater har utsetts i år där samtliga har hög konstnärlig nivå och uppfyller kriterierna väl.

Julia Carmryd, violin

Julia går i årskurs 7 i Täby musikklasser. Hon började spela violin som fyraåring och studerade till en början på Musikskolan Lilla Akademien under åren 2014–2020.  Julia har trots sin unga ålder stor erfarenhet av musikaliska framträdanden. Hon har uppträtt på de största scenerna i Stockholm, såsom Konserthuset, Berwaldhallen, Musikaliska och Allsångscenen, både som solist och kammarmusiker. Stipendium ges för fortsatt finansiering av studier i violin.

Fredrika Wigren, konst

Fredrika ska påbörja sitt sista år på kandidatprogrammet i Fri konst på HDK-Valand (Högskolan för konst och design) under hösten 2024 och vill använda stipendiet till arbetet med sin examensutställning - ett rumsligt videomontage på skärmar. Skärmarna kommer att visa stop motion-filmer med olika narrativ.

Rebecka Norrby, scenkostym

Rebecka studerar på Axevalla Folkhögskola, profilkurs Modedesign. Stipendiet ska finansiera studier i Scenkostym för Teater och Film vid Wimbledon College of Art i London. Rebecka är uppvuxen och boende i Täby, och mellan åren 2017 - 2020 var hon deltagare och ungdomsledare på Ung Teater och i Täby spelsällskap. Dessa år la grunden för hennes intresse i scenkostym på två väldigt olika och givande sätt. Dessutom gav de kunskaper som hon har användning av än idag.

Om kulturpriset och kulturstipendium.

Om idrottspriset och idrottsledarpriset.